banowanie ip nie działa ?
banowanie ip nie działa ?
Witajcie, korzystam z forum 3.0.10. Mam problem tego typu, że banuje ip przykładowo 220.210.*.* a za jakis czas znowu ktos mi zaklada konto z tego ip. Jakim cudem ??
Banuje wchodząc na profil użytkownika -> zbanuj -> zbanuj adresy IP -> wpisuje ip w postaci x.x.*.* długość bana na zawsze, wyłącz z bana na "nie" i dalej zakładają konta. Ktoś ma może pomysł co robię nie tak ? Z góry dzięki za pomoc
Banuje wchodząc na profil użytkownika -> zbanuj -> zbanuj adresy IP -> wpisuje ip w postaci x.x.*.* długość bana na zawsze, wyłącz z bana na "nie" i dalej zakładają konta. Ktoś ma może pomysł co robię nie tak ? Z góry dzięki za pomoc
Re: banowanie ip nie działa ?
Sprawdź z taką maską:
220.210.*. Dodatkowo upewnij się czy IP na pewno trafia na listę zablokowanych.Re: banowanie ip nie działa ?
adresy trafiają na listę banów, próbowałem także wariantu z xx.xx.* ale wpisane w ten sposób ip nie pojawiaja się na liscie banów. Trochę to irytujące, bo przez weekend w ten sposób zakłada się kilkadziesiąt kont na forum ;/
Moje niedopatrzenie, tamten przykład rzeczywiście nie przejdzie. W poniższy sposób można zablokować cały zakres:
Na liście zablokowanych adresów zakres zostanie rozbity na pojedyncze IP. Wygląda na to, że stosowanie gwiazdki dla dwóch i więcej oktetów nie jest możliwe.
Kod: Zaznacz cały
220.210.0.0-220.210.255.255Re: banowanie ip nie działa ?
wpisałem w ten sposób, to nie wrzucilo to pojedynczych adresow ip do listy banow. Generalnie chodzi o to, ze dany adres ip jest na liście banów, ale z tego samego ip nadal sa zakładane inne konta. Dlaczego tak sie dzieje ? przeciez jak adres jest zbanowany, to nie powinno byc mozliwosci zalozenia kolejnego konta.
Podaj więcej szczegółów na temat swojego forum, m.in wersję phpBB. Blokowanie zakresu IP sprawdzałem tutaj na forum. Na liście zablokowanych adresów IP powinna pojawić Ci się lista 220.210.0.1, 220.210.0.2 i tak do 220.210.255.255, wersje z gwiazdką również są dodawane. To powinno zadziałać.
W ostateczności możesz wykorzystać .htaccess do blokowania IP. Przykład:
http://blog.ibeq.pl/2010/12/05/blokowan ... -htaccess/
W ostateczności możesz wykorzystać .htaccess do blokowania IP. Przykład:
http://blog.ibeq.pl/2010/12/05/blokowan ... -htaccess/
zablokowane ip na liscie sie pojawiaja, ale to nic nie daje.
jesli chodzi o htc accessa moj plik wyglada tak :
<Files "config.php">
Order Allow,Deny
Deny from All
</Files>
<Files "common.php">
Order Allow,Deny
Deny from All
</Files>
w config.php oraz w common.php dodawac ip do banowania ? czy wystarczy tylko w config.php ??
jesli chodzi o htc accessa moj plik wyglada tak :
<Files "config.php">
Order Allow,Deny
Deny from All
</Files>
<Files "common.php">
Order Allow,Deny
Deny from All
</Files>
w config.php oraz w common.php dodawac ip do banowania ? czy wystarczy tylko w config.php ??
Dodajesz to wyłącznie w .htaccess np. po:
To co widzisz jako zawartość pliku .htaccces to dodatkowe reguły bezpieczeństwa, które odnoszą się do plików config.php i common.php.
Kod: Zaznacz cały
<Files "common.php">
Order Allow,Deny
Deny from All
</Files>Re: banowanie ip nie działa ?
sprobuje w ten sposob, dzieki
tak wyglada kawalek mojego pliku .htaccess:
order allow,deny
deny from 175.42.*.*
deny from 110.86.*.*
deny from 36.248.*.*
deny from 112.111.*.*
deny from 198.2.*.*
deny from 175.42.*.*
allow from all
i przed chwila zalozone zostalo konto z ip 112.111 coś tam coś tam. zepsulem cos w zapisie adresow, ktore chce zbanowac? czy ten sposob tez nie dziala ? ;/
order allow,deny
deny from 175.42.*.*
deny from 110.86.*.*
deny from 36.248.*.*
deny from 112.111.*.*
deny from 198.2.*.*
deny from 175.42.*.*
allow from all
i przed chwila zalozone zostalo konto z ip 112.111 coś tam coś tam. zepsulem cos w zapisie adresow, ktore chce zbanowac? czy ten sposob tez nie dziala ? ;/
A ja zadam inne pytanie - czy instalowałeś jakieś modyfikacje? Możesz też podzielić się swoim plikiem session.php (znajdziesz go w folderze includes) - spakuj go do zipa i wrzuć na forum albo inny serwer.
Przy okazji sugerowałbym zaktualizowanie forum do najnowszej wersji.
Przy okazji sugerowałbym zaktualizowanie forum do najnowszej wersji.
zadnych modyfikacji nie instalowalem ani nic innego. session wrzuce jak bede mial dostep do serwera. Dzięki za wszelka pomoc