Uszkodzona struktura forum
Uszkodzona struktura forum
Jak w temacie - użytkownik zgłosił, że w jednym z działów nic nie ma. A treść była do niedawna bogata. Zaczęłam kopać i okazuje się, że poszczególne podfora pojawiają się w dwóch sąsiednich forach/kategoriach. Totalnie wszystko potrzaskane. Próbowałam to zrobić po barbarzyńsku - posty poprzenosić do ułożonej na nowo struktury. Ale po przesuwaniu tej konkretnej kategorii w zarządzaj forami znów się popipcyło. Dodatkowo, dana kategoria, podejrzana o bycie uszkodzonej nie przesuwa się góra-dół w zarządzaniu forami.
Podstawowe dane:
Wersja phpBB: 3.0.7-PL1
Forum było instalowane od zera, aktualizowane, konwertowane (wybierz odpowiednie) - zmiana serwera miesiąc temu, ale problem pojawił się dwa tygodnie temu, teraz dopiero
Typ i wersja używanej bazy danych: MySQL(i) 5.5.9
Co jeszcze potrzebne do identyfikacji problemu?
Dodano:
W PA wchodzę w daną kategorię "recenzje" i dalej podforum "pióra" i "parker" to jest ok. Ale ścieżka dostępu wyświetlana u góry pokazuje o wiele dłuższą drogę i zupełnie inne elementy. Tak obrazowo - niezły objazd robi. I od strony użytkownika dostać się można do tego działu wg tej dłuższej ścieżki dostępu - czyli przez zupełnie inną kategorię, forum. podforum itd...
Podstawowe dane:
Wersja phpBB: 3.0.7-PL1
Forum było instalowane od zera, aktualizowane, konwertowane (wybierz odpowiednie) - zmiana serwera miesiąc temu, ale problem pojawił się dwa tygodnie temu, teraz dopiero
Typ i wersja używanej bazy danych: MySQL(i) 5.5.9
Co jeszcze potrzebne do identyfikacji problemu?
Dodano:
W PA wchodzę w daną kategorię "recenzje" i dalej podforum "pióra" i "parker" to jest ok. Ale ścieżka dostępu wyświetlana u góry pokazuje o wiele dłuższą drogę i zupełnie inne elementy. Tak obrazowo - niezły objazd robi. I od strony użytkownika dostać się można do tego działu wg tej dłuższej ścieżki dostępu - czyli przez zupełnie inną kategorię, forum. podforum itd...
Re: Uszkodzona struktura forum
Taki błąd wyskakuje przy edycji niektórych działów...
SQL ERROR [ mysqli ]
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND right_id >' at line 4 [1064]
SQL
UPDATE phpbb_pioforums SET right_id = right_id - 2, forum_parents = '' WHERE left_id < AND right_id >
BACKTRACE
FILE: includes/db/mysqli.php
LINE: 163
CALL: dbal->sql_error()
FILE: includes/acp/acp_forums.php
LINE: 1277
CALL: dbal_mysqli->sql_query()
LINE: 1200
CALL: acp_forums->move_forum()
LINE: 186
CALL: acp_forums->update_forum_data()
FILE: includes/functions_module.php
LINE: 507
CALL: acp_forums->main()
FILE: adm/index.php
LINE: 74
CALL: p_master->load_active()
SQL ERROR [ mysqli ]
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND right_id >' at line 4 [1064]
SQL
UPDATE phpbb_pioforums SET right_id = right_id - 2, forum_parents = '' WHERE left_id < AND right_id >
BACKTRACE
FILE: includes/db/mysqli.php
LINE: 163
CALL: dbal->sql_error()
LINE: 1277
CALL: dbal_mysqli->sql_query()
LINE: 1200
CALL: acp_forums->move_forum()
LINE: 186
CALL: acp_forums->update_forum_data()
FILE: includes/functions_module.php
LINE: 507
CALL: acp_forums->main()
FILE: adm/index.php
LINE: 74
CALL: p_master->load_active()
Po przenoszeniu mogło się coś posypać w strukturze bazy i ujawniło się to dopiero po czasie. Na początek spróbuj wgrać narzędzie Support Toolkit. Później wejdź pod adres http://adres_twojego_forum.pl/stk/, zaloguj się jako administrator i uruchom Fix Left/Right ID's. Zrób wcześniej kopię bazy danych. Warto byłoby też zaktualizować forum. 3.0.7 to już staroć, sporo błędów od tego czasu naprawiono i przede wszystkim ulepszono wsparcie dla nowszych wersji PHP oraz MySQL.
Dzięki, właśnie dokopałam się do stk. Struktura się ogarnęła, ale po przywróceniu kopii zapasowej z wczoraj (sprzed największych strat) - część postów pofrunęła w przestrzeń. Tzn. one niby są, ale pokaż posta prowadzi do "ten post/temat nie istnieje". Łapki mi już dzisiaj opadają. Aktualizacja w przygotowaniu, pomoże coś czy jeszcze kombinować przed tym?
W takim razie znowu STK, tylko tym razem opcja Orphaned posts. Wyczyści to nieistniejące tematy. Aktualizacja błędów nie naprawi, ale pomoże ustrzec się przed kolejnymi. Przed każdą modyfikacją bazy danych (czyli np. aktualizacja forum, pewne funkcje STK) zawsze rób kopię bazy danych. Gdyby coś poszło nie tak, zaoszczędzisz sobie mnóstwo czasu 
Kurka, to oznacza, że tych postów nie odzyskam? To że tak brzydko ujmę po co mi aktualna kopia zapasowa, skoro i tak posty lecą w przestrzeń?
posty które są po kopii lecą w przestrzeń a przywracałeś kopię, więc sam żeś sobie winien
Uwaga! pomoc poza forum jest odpłatna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pomogłem? Podziękuj, dając like: https://www.facebook.com/webdeveloperbielu
=====================
Kodowanie styli, modowanie phpbb3 oraz innych skryptów: Webdeveloper Bielu
Pomogłem? Podziękuj, dając like: https://www.facebook.com/webdeveloperbielu
=====================
Kodowanie styli, modowanie phpbb3 oraz innych skryptów: Webdeveloper Bielu
Jeszcze pozostaje kontakt z hostingiem, kto wie, może mają świeższą kopię bazy niż Twoja.Fonsi pisze:Kurka, to oznacza, że tych postów nie odzyskam?
Zasadnicze pytanie: w momencie, kiedy robiłaś tę kopię dało się przeczytać te posty? Z tego co piszesz wynika, że masz problemy z integralnością danych w bazie - to poważny problem. Najlepiej byłoby odtworzyć na lokalnym serwerze najnowszą kopię jaką masz i tam próbować przywrócić forum do działania.
To po kolei. Posty, które "były a ni ma". Były widoczne m.in. w nieprzeczytanych postach, ale po kliknięciu idź do posta pokazywało komunikat "post nie istnieje". I tak ze wszystkimi na jakieś dwa miesiące przed kopią zapasową. Zapas bazy robiłam zaraz przed próbami napraw, ale że krzaczyło się bardziej, zignorowałam to i hostingowiec przywrócił mi całość z dnia poprzedniego. Pofrunęły w przestrzeń tylko z jednego dnia, mała strata w sumie.
Dzisiaj forum zaktualizowałam do 3.0.12, za pomocą stk wyprostowałam strukturę/drzewko i niby wszystko wróciło na miejsce. Tzn. front-end wyświetla się prawidłowo, w PA kategoriami i forami zarządzam bez problemów (dodawanie, usuwanie, przesuwanie góra-dół). Ale. Po kliknięciu w jeden z działów zamiast krótkiej ścieżki dostępu np. kategoria/forum topic wyświetla się ścieżka na dwie linijki, wygląda to tak, jakby chciał pokazać wszystkie możliwe z sąsiedztwa.
https://lh4.googleusercontent.com/-1N1y ... titled.PNG
I tak trochę już zrezygnowana jestem. Nie mam pomysłu. Dotyczy to tylko trzech forów reszta działa prawidłowo. Chyba, bo systematycznie klikam w każdy, bo jak u Foresta Gumpa - nigdy nie wiem na co i gdzie trafię.
Dzisiaj forum zaktualizowałam do 3.0.12, za pomocą stk wyprostowałam strukturę/drzewko i niby wszystko wróciło na miejsce. Tzn. front-end wyświetla się prawidłowo, w PA kategoriami i forami zarządzam bez problemów (dodawanie, usuwanie, przesuwanie góra-dół). Ale. Po kliknięciu w jeden z działów zamiast krótkiej ścieżki dostępu np. kategoria/forum topic wyświetla się ścieżka na dwie linijki, wygląda to tak, jakby chciał pokazać wszystkie możliwe z sąsiedztwa.
https://lh4.googleusercontent.com/-1N1y ... titled.PNG
I tak trochę już zrezygnowana jestem. Nie mam pomysłu. Dotyczy to tylko trzech forów reszta działa prawidłowo. Chyba, bo systematycznie klikam w każdy, bo jak u Foresta Gumpa - nigdy nie wiem na co i gdzie trafię.
Bardzo dziwny problem. Spróbuj przenieść te problematyczne fora do innej kategorii/forum. Może po zapisaniu danych na nowo uda się to "wyprostować" w bazie danych. Ostatecznie możesz utworzyć nowe fora i przenieść do nich zawartość tych problematycznych forów. Na razie nic lepszego nie przychodzi mi do głowy bez zajrzenia do samej bazy danych.