Automatyczna rejestracja użytkowników poprzez email

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
jazzriba

Automatyczna rejestracja użytkowników poprzez email

Post autor: jazzriba » 22 maja 2013, 12:40

Witam

Uruchomiłem forum na hostinger.pl i mam mały problem z rejestracją użytkowników poprzez link aktywacyjny na skrzynkę pocztową.
Linki aktywacyjne na onet.pl, wp.pl i inne popularne portale przychodzą bez żadnego problemu ale na gmail.com nie dochodzą. Co może być przyczyną? Dodam że w konfiguracji sprawdzałem konto pocztowe swoje prywatne i założone na hostinger.pl. Na w/w jest dokładnie taki sam problem z gmail.com.

Pozdrawiam

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Automatyczna rejestracja użytkowników poprzez email

Post autor: jaroslw » 22 maja 2013, 12:55

Skoro ogólnie e-maile wychodzą, to problem nie koniecznie będzie po Twojej stronie. Podejrzewam, że maile na GMailu trafiają do spamu lub są odrzucane przez system pocztowy GMail. Przyczyn może być kilka:
- Twoja domena jest na liście domen, z których jest rozsyłany spam
- adres IP należący do puli hostingu jest na czarnej liście
- hosting ma nie do końca skonfigurowaną usługę pocztową (np. brakuje jakichś nagłówków) przez co maile są odrzucane
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

jazzriba

Post autor: jazzriba » 22 maja 2013, 13:12

Nie ma w Spamie tych wiadomości. :/
Wchodząc przez jakiś program pocztowy bezpośrednio na witrynie hostinger.pl próbuje wysłać maila na w/w adresy i nigdzie nie dochodzi.. Natomiast link aktywacyjny dochodził przynajmniej na wp.pl :)
Problemem może być domena p.ht? :)

Rozumiem że lepiej jest założyć normalna skrzynkę pocztową na którejś z popularnych domen i ją ustawić jako automat do rejestracji?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 23 maja 2013, 11:26

Myślę, że właśnie ta domena może być problemem. Spróbuj z zewnętrznym serwerem poczty np. e-mailem założonym na GMail (opisywałem kilka razy na forum jak to skonfigurować).
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”