od kilku dni mam przeniesione forum na serwer Netlook. Niestety napotkałam tam problem - po wstawieniu obrazka [/img] pojawia się komunikat: "Określenie wymiarów obrazka na było możliwe". Napisałam do wsparcia technicznego tegoż serwera o pomoc, ale tam dowiedziałam się, że na tym serwerze Imagemagick nie jest dostępny i, że należy korzystać z biblioteki GD wbudowanej w PHP. I tu jest problem, bo nie wiem jak to zrobić
Biblioteka GD - jak ją ustawić?
Biblioteka GD - jak ją ustawić?
Cześć,
od kilku dni mam przeniesione forum na serwer Netlook. Niestety napotkałam tam problem - po wstawieniu obrazka [/img] pojawia się komunikat: "Określenie wymiarów obrazka na było możliwe". Napisałam do wsparcia technicznego tegoż serwera o pomoc, ale tam dowiedziałam się, że na tym serwerze Imagemagick nie jest dostępny i, że należy korzystać z biblioteki GD wbudowanej w PHP. I tu jest problem, bo nie wiem jak to zrobić
.... Czy jest sposób aby samemu jakoś ustawić dostęp do tej biblioteki?... Albo chociaż linki?.. Proszę o pomoc.... Help 
Re: Biblioteka GD - jak ją ustawić?
A jak wstawisz obrazek np. z www.iv.pl to działa?
Dzięki za szybką odpowiedź,
niestety ta opcja nie działa. Pojawia się ten sam komunikat o niemożności ustawienia rozmiarów obrazka
Może jeszcze jakieś wskazówki?...
niestety ta opcja nie działa. Pojawia się ten sam komunikat o niemożności ustawienia rozmiarów obrazka
Może jeszcze jakieś wskazówki?...
Wejdź w ACP->Publikowanie wejdź w 'ustawienia załączników' i pokaż na screenie jak masz ustawione "Ustawienia kategorii obrazków [Skojarzone grupy rozszerzeń: Obrazki]"
Wydaje mi się, że biblioteka GD używana jest tylko do starych obrazkowych CAPTCHA i nie stanowi alternatywy gdy brakuje ImageMagicka. Podejrzewam, że masz włączone sprawdzanie wielkości obrazków wstawianych do posta oraz tworzenie miniatur. Jeśli tak, wyłącz te opcje - wymagają właśnie tej biblioteki.
Na serwerze współdzielonym samemu bibliotek nie zainstalujesz.
Na serwerze współdzielonym samemu bibliotek nie zainstalujesz.
Uff już działa
! Wielkie DZIĘKI za pomoc! Bez Was bym sobie nie dała rady
Usunęłam wymiary obrazków w opcji załączników i w ustawieniach pisania postów i poszło, super! Jeszcze raz dziękuję
Usunęłam wymiary obrazków w opcji załączników i w ustawieniach pisania postów i poszło, super! Jeszcze raz dziękuję