Przeniesienie postów, działów,użytkowników na czystą baze

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
sebster_rcteam

Przeniesienie postów, działów,użytkowników na czystą baze

Post autor: sebster_rcteam » 06 maja 2012, 17:41

WAŻNE:
czy da się w jakikolwiek wydzielić wszystkie niezbędne kolumny do tego jednak? np: _users czy _forum_forums

chodzi o przeniesienie wszystkich postów, działów oraz zarejestrowanych użytkowników na czystą, nie zanieczyszczoną bazę mysql nie potrzebne są rangi czy inne ustawienia związane ze stylami czy samą konfiguracją forum.

Po wgraniu jednego z modów posypało się całe forum zaś backup był stary i już nieaktualny. Udało się przywrócić wszystko instalując phpbb od początku i podpinając pod starą bazę wszystkie kolumny (_config czy _confirm oraz z 2 czy 3 inne zostały z czystej, nowej instalacji i wszystko śmiga bez problemu)

W tej chwili chciałbym spróbować przenieść na nową bazę wszystkie niezbędne kolumny (to jest działy, użytkowników oraz posty) bez żadnych dodatkowych "śmieci"

Jednak coś musiałem przeoczyć przy zmianie kolumn ponieważ nie mogę w tym momencie żadnej modyfikacji zainstalować czy automoda. Nie działa instalator z pliku "install" dla automoda na tej instalacji forum oraz instalatory modów z katalogu "store". Po obejściu instalacji automoda (również instalacja na czystej instalacji forum + dodanie dopiero po instalacji automoda starej bazy sql) instalacja modów przebiega prawidłowo do chwili gdy nie trzeba ręcznie przeprowadzić instalacji modu. Identycznie ma się sytuacja w momencie gdy próbowało się instalować w stary sposób bez automoda - nie instaluje z pliku na ftp.

Więc czy ktoś zna dokładne nazwy kolumn które należało by przenieść??????????

jeśli ktoś by podał kolumny z mysql które należało by przenieść na nową czystą wersję to by rozwiązało problem "uszkodzonej wersji"
Ostatnio zmieniony 06 maja 2012, 18:10 przez Aviator, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: [WYDZIELONE] //Nie podpinaj się pod cudze tematy.

Aviator
Administrator

Re: Przeniesienie postów, działów,użytkowników na czystą ba

Post autor: Aviator » 06 maja 2012, 18:35

Próbowałeś użyć STK i uprzątnąć bazę z modyfikacji?
Nie działa instalator z pliku "install"
Co się dzieje jak wywołujesz install?

sebster_rcteam

Post autor: sebster_rcteam » 08 maja 2012, 06:41

1. Próbowałeś użyć STK i uprzątnąć bazę z modyfikacji? tak - skorzystałem ze wszystkich "narzędzi wsparcia", "zestawu naprawczego" jedynie po skorzystaniu z "Support Request Template Generator" pojawił się błąd:

Kod: Zaznacz cały

SQL ERROR [ mysqli ]

Table 'rapidline_1.forum_mods' doesn't exist [1146]

SQL

SELECT mod_name FROM forum_mods LIMIT 1

BACKTRACE

FILE: [ROOT]/includes/db/mysqli.php
LINE: 182
CALL: dbal->sql_error()

FILE: [ROOT]/includes/db/mysqli.php
LINE: 224
CALL: dbal_mysqli->sql_query()

FILE: [ROOT]/includes/db/dbal.php
LINE: 170
CALL: dbal_mysqli->_sql_query_limit()

FILE: [ROOT]/stk/tools/main/srt_generator.php
LINE: 507
CALL: dbal->sql_query_limit()

FILE: (not given by php)
LINE: (not given by php)
CALL: srt_generator->_prefill_has_mods_installed()

FILE: [ROOT]/stk/tools/main/srt_generator.php
LINE: 230
CALL: call_user_func()

FILE: [ROOT]/stk/index.php
LINE: 305
CALL: srt_generator->display_options()
---------------------------------
2. Co się dzieje jak wywołujesz install?
po wejściu w oknie przeglądarki: forum/install (w tym wypadku automod) pojawia się komunikat od razu po przelogowaniu:
" Informacja

Usuń, przenieś lub zmień nazwę katalogu instalacyjnego, zanim zaczniesz korzystać z forum. Jeśli tego nie zrobisz, będzie działał tylko panel administratora."
--------------------------------
w pa moduł .MODY jest widoczny na zakładkach u góry, sql na netarcie siedzi i nie było wcześniej problemów. Problem się zaczął od razu po instalacji modu phpBB Gallery dla wersji odpowiedniej do zainstalowanego forum. Po instalacji od razu zaczęły wyskakiwać błędy z usuniętymi kolumnami z sql po wejściu na forum. Po opisanych wcześniej naprawach i przeróbkach forum działa ale niestety dalej nie można automoda zainstalować - instalację ręczną któregokolwiek moda próbowałem przeprowadzić przed odpaleniem stk jednakże podejrzewam że teraz też nie poszła by.
W zasadzie skończyły mi się już pomysły a jestem jeszcze zupełnym laikiem w tej dziedzinie - pierwsze odpalone forum, wcześniej nawet nie miałem styczności z tym tematem. link: http://rapidline.pl/rcteam/rcforum/index.php

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 08 maja 2012, 08:44

Usuń, przenieś lub zmień nazwę katalogu instalacyjnego, zanim zaczniesz korzystać z forum. Jeśli tego nie zrobisz, będzie działał tylko panel administratora."
Spróbuj zmienić nazwę folderu 'install' na 'new-install'

sebster_rcteam

Post autor: sebster_rcteam » 08 maja 2012, 14:06

A to już też próbowałem tyle że z innego folderu - wywala taki komunikat:

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/new-install/index.php on line 57: include(../install/install_versions.php) [function.include]: failed to open stream: Nie ma takiego pliku ani katalogu
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/new-install/index.php on line 57: include() [function.include]: Failed opening '../install/install_versions.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/pear/')
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4668: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3815)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4670: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3815)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4671: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3815)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4672: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3815)

dla mnie jest on nieczytelny
//
nie prościej będzie właśnie przenieść te tylko wydzielone kolumny z użytkownikami, działami i postami na nowe, czyste forum?
//
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4668 - niżej linia kodu z pliku:
header('Content-type: text/html; charset=UTF-8');

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4670:
header('Cache-Control: private, no-cache="set-cookie"');

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4671:
header('Expires: 0');

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4672:
header('Pragma: no-cache');

annot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3815) - niżej linia kodu:
echo '<b>[phpBB Debug] ' . $error_name . '</b>: in file <b>' . $errfile . '</b> on line <b>' . $errline . '</b>: <b>' . $msg_text . '</b><br />' . "\n";

-------------------
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/new-install/index.php on line 57: include(../install/install_versions.php) [function.include]: failed to open stream: Nie ma takiego pliku ani katalogu
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/new-install/index.php on line 57: include() [function.include]: Failed opening '../install/install_versions.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/pear/')
--------------------
zmieniłem nazwę katalogu w pliku index.php na właściwą - to jest z "install" na "new-install" - poszło normalnie przerzuciło mnie do panelu logowania, zalogowałem się standardowo jako administrator i z powrotem mnie przerzuciło na główną stronę forum. Próba odpalenia instalacji z katalogu "new-install" nie powidła się również
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 14:41 przez Aviator, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie pisz post pod postem. //Kolejny raz scalam Twoje posty w odstępie kilku minut. Jeszcze raz tak zrobisz i cały temat poleci do kosza.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”