Problem z CAPTCHA po aktualizacji do wersji 3.0.10

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Wojtek.M

Problem z CAPTCHA po aktualizacji do wersji 3.0.10

Post autor: Wojtek.M » 22 lutego 2012, 20:06

Witam.
Przeprowadziłem aktualizację oprogramowania do najnowszej wersji forum - 3.0.10. Instalacja przebiegła bez żadnych ostrzeżeń. Jednak w tej chwili nie chcą się wyświetlać żadne obrazki CAPTCHA. Miałem wcześniej ustawioną opcję: KOD GD 3D. Jednak żaden z zainstalowanych pluginów catchy nie wyświetla obrazka. Wiem, że polecana jest tu na forum simplemath captcha, ale chciałbym wiedzieć dlaczego dotychczas działające pluginy przestały działać?
A skoro musiałbym jednak instalować: to czy mam pakiet instalacyjny do katalogu root forum i tam uruchomić instalatora, czy do katalogu root\Includes?

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Re: Problem z CAPTCHA po aktualizacji do wersji 3.0.10

Post autor: @Marcin » 22 lutego 2012, 20:34

napisz temat wg szablonu
Wsparcie phpBB PL !!

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 22 lutego 2012, 21:35

OK
Adres forum: http://saabmania.saabturbo.pl/
Wersja phpBB: obecnie: 3.0.10
Hosting, na którym zainstalowane jest forum: webd.pl
Forum było i aktualizowane, konwertowane
Zainstalowane modyfikacje: tylko standardowy kod
Kiedy pojawił się problem: Po wykonaniu aktualizacji nie wyświetlają się obrazki CAPTCHA żadnego z zainstalowanych rodzajów. Zamiast obrazka pojawia się Przy czym nie pomogło również odtworzenie zawartości katalogu CAPTCHA z backupu sprzed aktualizacji.

Opcjonalne:
Używane style: Prosilver, Proformel, Xabblue,
Używane lokalizacje językowe: PL
Wersja PHP: 4.4.9
Typ i wersja używanej bazy danych:MySQL 5.0.92-50-log

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 23 lutego 2012, 06:57

Nie aktualizowałeś swojego stylu do wersji 3.0.10 - stąd ten problem.
Wsparcie phpBB PL !!

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 23 lutego 2012, 14:39

Skoro tak mówisz to pewnie tak jest. Jednak dopiero w tej chwili przeczytałem o tym, że w ogóle należy to zrobić. Czy możesz mi podpowiedzieć jak to zrobić, lub gdzie szukać informacji na ten temat?
Z całym szacunkiem, ale ilość informacji jaką mogłem znaleźć na początku lutego, gdy pobierałem aktualizacje była żadna.

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 23 lutego 2012, 21:31

No tak :) masz zainstalowane jakieś modyfikacje na forum? Jeśli nie, pobierz gotową paczkę i podmień pliki (proFormell), jeśli chcesz aktualizować ręcznie to musisz poszukać paczek do aktualizacji, Twoja wersja stylu to 1.2.3, najnowsza wersja stylu to 1.3.4
Wsparcie phpBB PL !!

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 23 lutego 2012, 22:52

Niestety nie pomogło.
Wyciąłem cały katalog, wstawiłem nowy i... niestety.
Niestety nie programowałem i nie programuję w PHP i nie jestem w stanie prześledzić tej ścieżki (jestem bazodanowcem i SQLowcem) , ale wydaje mi się, że coś jest wyżej niż style. Na przykład logo, które jest na stronie przed logowaniem jest całe, ale w stylu prosilver jest spłaszczone i żadne modyfikacje w CSS ani też w PA nie pomogły, aby było wyświetlane w pełnej wersji (choćby zmniejszone).

Spróbowałem również zmienić domyślny styl na prosilver (a był on instalowany razem z całością phpbb v 3.0.10) i również captcha nie działa.
Ponieważ aktualizowałem od razu z 3.0.8 do 3.0.10 - być może podczas tej aktualizacji nie zostały zapisane jakieś dodatkowe zmiany. Czy w takim razie nie będzie najszybciej usunąć oprogramowanie forum i zainstalować je od nowa? Jeśli tak to czy będę musiał instalować je do nowej bazy i później przenieść zawartość poszczególnych tabel czy też będę mógł podczas instalacji wskazać obecnie używaną bazę i nie zostaną stracone w niej żadne dane (w szczególności wszystkie wpisy i użytkownicy).

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 24 lutego 2012, 12:00

Możesz wywalić wszystkie pliki forum (oprócz config.php) i wrzucić czyste phpBB3 + swój styl - w ten sposób nie utracisz postów, użytkowników itd. baza zostaje nienaruszona
Wsparcie phpBB PL !!

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 24 lutego 2012, 23:59

Dzięki za wsparcie i wszystkie podpowiedzi.
Forum działa i żyje. Konieczne będzie jeszcze kilka poprawek, ale z czasem wyjdzie się z tego. Mam jednak jeszcze jedno pytaniie i jeżeli jest to zaśmiecanie to proszę przenieść je jako nowy wątek: w poprzednio używanej wersji - 3.0.8 gdy ustawiłem styl ProFormel jako domyślny to był to styl "na powitanie". W tej chwili bez względu na to jaki styl ustawię jako domyślny - na powitanie jest styl prosilver. Czy wersja 3.0.10 ma wymuszone, że stylem domyślnym musi być ten, który się nazywa prosilver?

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 25 lutego 2012, 00:12

W PA -> Konfiguracja witryny -> Ustawienia witryny masz opcje:
Domyślny styl: proFormel
Zastąp styl użytkownika: TAK
Wsparcie phpBB PL !!

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 25 lutego 2012, 23:43

Nie o to mi chodziło.
Chcę aby użytkownik wybrał sobie jeden z 4 - 5 dostępnych stylów, i jeżeli wybierze inny niż domyślny to niech taki ma. Ale ja chciałbym, aby domyślnym stylem serwis był proFormel. Ustawienie, jakie proponujesz powoduje, że nie ważne kto co wybierze i tak będzie miał styl domyślny.
Wersja 3.0.8 pozwalała ustawić inny styl jako domyślny, i domyślny styl "witał" każdego aż do zalogowania. Po zalogowaniu każdy miał stronę w stylu, jaki sobie wybrał. W tej chwili domyślnym stylem jest zawsze prosilver bez względu na to, co się wybierze.

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 26 lutego 2012, 21:10

W PA ustaw styl domyślny a każdy użytkownik będzie mógł zmienić styl w swoim profilu
Wsparcie phpBB PL !!

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 27 lutego 2012, 12:48

Ustawiłem jako domyślny styl inny niż prosilver. Próbowałem z dwoma stylami: xabblue i proformel. Efekt jest taki, że jeżeli nie wymuszę zmiany stylu użytkownika na domyślny - to zawsze na przywitanie (przed zalogowaniem) forum jest pokazywane w stylu prosilver (mimo, iż w PA styl domyślny to np proFormel). Po zalogowaniu styl jest prawidłowo przełączany na ten, jaki wybrał użytkownik.
W wersji 3.0.8 działało tak, że styl, jaki był ustawiony na stronie jako domyślny - był stylem do zalogowania. Po zalogowaniu styl był przełączany na styl wybrany przez użytkownika.
Według mnie wersja 3.0.10 wprowadza ograniczenie w możliwości definiowania stylu domyślnego, albo jest jeden dla wszystkich albo domyślnym może być tylko prosilver.

xhamerx

Post autor: xhamerx » 02 maja 2012, 05:55

Dołączę się do tematu ponieważ jak pisałeś używasz captcha.

Uzyj sobie recaptcha od google. Darmowe, szybka rejestracja, od razu dostajesz key, żadnych opłat, O wiele bezpieczniejsze, i ustawienie tego jest banalnie proste.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”