Fora, kategorie, odnośniki

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
cm1982

Fora, kategorie, odnośniki

Post autor: cm1982 » 30 września 2011, 17:37

Cze, jestem nowym, zadowolonym użytkownikiem phpbb 3.0
Miło mi do was dołączyć, jak macie jakieś problemy, chcielibyście pogadać, to słucham :D
Dziś ja mam prośbę, wytłumaczcie mi proszę, jak zrobić taki podział, na
Ogólnie - sam napis z odnośnikiem
fora,
fora,
Tematycznie - - sam napis z odnośnikiem
fora,
fora,

....kurcze nie wiem jak zrobić to "Ogólnie" i "Tematycznie", to są odnośniki czy kategorie? Bo nie łapię... :mrgreen:

Aviator
Administrator

Re: Fora, kategorie, odnośniki

Post autor: Aviator » 30 września 2011, 17:56

Tworzysz ''Kategorie 'Ogólne' i w tej kategorii 'Ogólne' tworzysz działy 'Fora' itd. a jeżeli mają być tez subfora to jako dział narzędny wybierasz któryś z działów ''Fora''

cm1982

Post autor: cm1982 » 30 września 2011, 18:51

Psikus,

dzięki, mam tylko nadzieję, że nie robisz mi psikusa (joke)

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 30 września 2011, 19:07

Psikusa to dopiero będziesz miał jak po utworzeniu kategorii i działu nie nadasz odpowiednich uprawnień i będziesz zachodził do głowy czemu nie widać tych działów na forum :P

cm1982

Post autor: cm1982 » 30 września 2011, 21:42

Psikus

Dzięki, no z tym to walczyłem na samym początku, ale łopatologicznie sobie z tym poradziłem.
Powiem ci, że przerzuciłem się z SMF i chyba czuję wyraźną różnicę.
Już jestem po zabawie z działami...
Wiesz co myślę teraz jak zrobić jakiś fajny baner, może powierz jakie musi mieć rozszerzenie i rozmiary?
Może wierz gdzie można się w coś takiego zaopatrzyć ???

P.S> ale powiem ci, że z tymi ustawieniami odnośnie uprawnień to będzie kupę zabawy... :lol:
Jak na przykład ustawiać boty>??? Ja daję na - tylko czytaj...

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 30 września 2011, 22:33

cm1982 pisze:Psikus
Wiesz co myślę teraz jak zrobić jakiś fajny baner, może powierz jakie musi mieć rozszerzenie i rozmiary?
A to już zależy od stylu, podaj jaki masz styl.
cm1982 pisze: Może wierz gdzie można się w coś takiego zaopatrzyć ???
Nie bardzo rozumiem
cm1982 pisze: P.S> ale powiem ci, że z tymi ustawieniami odnośnie uprawnień to będzie kupę zabawy... :lol:
Jak na przykład ustawiać boty>??? Ja daję na - tylko czytaj...
Jak ustawisz jeden dział to później wystarczy kopiować uprawnienia przy tworzeniu kolejnego działu, oczywiście jeżeli ma mieć takie same uprawnienia co pierwszy dział.

cm1982

Post autor: cm1982 » 30 września 2011, 23:21

Psikus
Dzięki za odpowiedź. Jaki mam styl? W zasadzie, to moja żona mówi, że nie mam...
ale chciałbym, że moje forum nabrało osobowości...
muszę mieć jakiś baner u góry....
zrobiłbym sobie to sam, ale nie wiem na co muszę zwrócić uwagę, tzn. jakie ma mieć parametry i gdzie go wrzucić do kodu?

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 30 września 2011, 23:39

Styl to nazwa skórki jaką masz na forum. Podaj najlepiej adres do forum

cm1982

Post autor: cm1982 » 01 października 2011, 00:45

Dzięki za zainteresowanie, forum jeszcze nie ma domeny http://fns.hostei.com/, pracowałem trochę nad prowizorycznym nagłówkiem, nie wiesz może gdzie i jak mogę go umieścić?

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 01 października 2011, 01:04

Banerek znajduję się w styles/subsilver2/imageset/site_logo.gif ,
site_logo.gif to jest właśnie banerek ten domyślny.
Wszelkie ustawienia tego banerka jak, format, nazwa i wielkość określona jest w pliku imageset.cfg, który znajduję się w /styles/subsilver2/imageset .
Także jeżeli chcesz zmienić ten baner to wrzucasz swój obrazek do styles/subsilver2/imageset i w pliku imageset.cfg zmieniasz w linijce kodu:

Kod: Zaznacz cały

img_site_logo = site_logo.gif*94*170
na takie parametry jakie Ci sa potrzebne do poprawnego wyświetlenia Twojego banerka.
Pamiętaj że po jakiejkolwiek ingerencji w styl jeżeli zakończyłeś edycje należy się udać do panelu Administratora do zakładki Styl i w tym przypadku jeżeli tylko dodajesz obrazek to należy odświeżyć zestaw obrazków dla obowiązującego stylu, czyli w Twoim przypadku dla subsilver2 (jeżeli to oczywiście prawidłowo przez zemnie zinterpretowany Twój domyślny styl forum)
odświeżenie obrazków, szablony czy też motywu dla stylu skutkuje tym że zmiany które dokonaliśmy na FTP dopiero będą zauważalne na forum.

PS.
Popraw sobie literówkę w nazwie działu ''Ogłoszzenia (bez rejestracji)''

cm1982

Post autor: cm1982 » 01 października 2011, 01:11

Psikus,
dzięki wielkie, jutro się tym pobawię...ale się dopatrzyłeś tej literówki, no popatrz...a swoją drogą strasznie mała ta czcionka, przydała by się trochę większa albo wyraźniejsza...

no...próba się powiodła.. :ugeek:

cm1982

Post autor: cm1982 » 04 października 2011, 21:28

Witam,

niestety mam problem z nagłówkiem. Nie chce się wgrać - tak to wygląda, pojawia się zarys ale nie nagłówek. Próbowałem na różne sposoby....

P.S udało mi się załadować ale tylko ten stary obrazek, nie wiem, czy to może być kwestia ciężkości obrazka? Pojawia się jakby obramowanie, chce załadować obrazek, ale znika.

cm1982

Post autor: cm1982 » 05 października 2011, 06:59

To nie jest kwestia ciężkości logotypu. Po prostu nie zaskakuje mi obrazek, wgrywam normalnie (gif) i zmieniam w ścieżce rozszerzenie, niemniej jednak jak włączam forum pojawia się tylko kontur obrazka i zaraz znika.

Psikus wspomóż słowem bo zaczynam sobie włosy wyrywać....
Ok., już wiem to jest kwestia rozszerzenia pliku, tylko nie za bardzo rozumiem, jaka jest różnica pomiędzy logo.gif, a logo.GIF?
Najwyraźniej jest, bo tego drugiego pliku nie łapie...

PS. Nie wiem, może to zależy od programu, ale zamiast Painta użyłem innego programu i zapisałem jako logo.giv. W zasadzie dalej logo mi nie wyskakiwało ale jak wszedłem do PA/Style/Zestawy obrazków/Opcje/Zmień/Edytowanie obrazków/i wyślij to dopiero załadowało, tak więc nie działała do końca opcja czynności/odśwież.

Jest OK, :D

glizda
Zasłużony

Post autor: glizda » 05 października 2011, 15:57

Czyli cała sprawa została już wyjaśniona?
Powrót do phpBB3! Przepraszam za nieobecność!
Zapoznawanie się z nową wersją skryptu...

cm1982

Post autor: cm1982 » 06 października 2011, 05:46

glizda,

dzięki, tak...
Tak jak napisałem, raz, że należało użyć bardziej profesjonalnego programu do grafiki, dwa, że należało indywidualnie wgrać obrazek. Przygotowuje się teraz do zmiany hostingu, mogę pisać?

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”