Kopiowanie forum z darmowego serwera phpBB2 na własny phpBB3

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
skps

Kopiowanie forum z darmowego serwera phpBB2 na własny phpBB3

Post autor: skps » 31 stycznia 2011, 09:50

Witam
Mam problem jak w temacie czyli:
mam forum na darmowym serwerze (mojeforum.net), które bazuje na skrypcie phpBB 2.0.17 . Ze względów chciałbym przerzucić forum na własny serwer, jednakże zależałoby mi żeby funkcjonowało ono w phpBB3.

To co zrobiłem i nie zadziałało :( to: zrobiłem backup z darmowego forum bazującego na phpBB 2.0.17. Uzyskałem w ten sposób plik xyz.sql następnie po skopiowaniu do katalogu store na nowozinstalowanym forum phpBB3 wchodzę na ACP - konserwacja/przywróć... i nie widzi mi tego pliku :( czy coś robię nie tak?? help

Druga kwestia która mi przychodzi do głowy, a chciałbym zasięgnąć Waszej rady, to instalacja na własnym serwerze skryptu phpBB2 i wczytanie backupu ze starego forum a następnie instalacja phpBB3 i ukatulanienie phpBB2 na phpBB3... co o tym sądzicie??

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Re: Kopiowanie forum z darmowego serwera phpBB2 na własny ph

Post autor: @Marcin » 31 stycznia 2011, 10:29

Bazę musisz najpierw przekonwertować do phpBB3, poszukaj na tym forum
viewforum.php?f=91
było już kilka tematów ;)
Wsparcie phpBB PL !!

Awatar użytkownika
Widmo
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Widmo » 31 stycznia 2011, 20:19

Nic nie zrobisz, bo korzystasz z darmowych forów, a tam niestety nie ma dostępu do bazy danych, więc nici z przenosin. Chyba, ze wybłagasz admina o bazę ;)
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!

Nie udzielam pomocy na PW, GG, mail. Wszelkie pytania proszę zadawać na forum.

skps

Post autor: skps » 01 lutego 2011, 09:45

Nic nie zrobisz, bo korzystasz z darmowych forów, a tam niestety nie ma dostępu do bazy danych, więc nici z przenosin. Chyba, ze wybłagasz admina o bazę ;)
metoda jakiś musi być :)... jak się nie da dużymi krokami to trzeba zacząć drobić ;).
Zainstalowałem phpBB 2.0.22 na własnym serwerze - pomyślałem że bo wgraniu backupa (kopi zapasowej) będzie to kwestia przekonwertowania na phpBB3 i po sprawie. Zrobiłem więc kopię zapasową na obecnym forum (działa na mojeforum.net) jednakże wczytywanie jej na nowy serwer kończy się niepowodzeniem... i dość banalnym komunikatem