Kilka problemów z PHPBB3 - Bardzo proszę o pomoc

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Terminal

Kilka problemów z PHPBB3 - Bardzo proszę o pomoc

Post autor: Terminal » 13 marca 2010, 14:03

Witam.

Mam kilka problemów z phpBB ver. 3.0.7 PL1

http://img192.imageshack.us/img192/7887/problemyi.jpg
Link ze screenshotem niektórych problemów.

1. Gdzie zmienić/edytować Last post by: na Ostatni post napisany przez:
Mam z tym wielki problem, szukałem, styl jest prawdopodobnie niespolszczony do końca lub w ogóle ale bardzo mi się podoba i chciałbym żeby był polski w całości? Gdzie są główne pliki z konfiguracją językową dla danego stylu? Szczególnie Last post by:?

2. Potrzebuje moda który będzie wyświetlał obok kategorii/forum ostatni temat napisany, czyli pierwsze 10-15 liter tematu napisanego na danym forum. Widziałem poradniki i mody do tego ale żaden na tą wersję nie działał. Proszę o pomoc!

3. Godzina jest zawsze o godzinę w złą stronę nawet jak daje czas letni i +1 strefę czasową, hosting mam polski więc to nie wina serwera. Dodatkowo data jest po angielsku (tak mi się zdaje). Przydałby się zegar w górnej części forum obok przycisków głównych, jeżeli jest jakaś prosta funkcja/skrypt do wklejenia w jedno miejsce to bym prosił.

4. Nie ma nagłówka Tematy/Posty, więc potencjalny user nie wie czy to są odsłony, posty czy też tematy lub subfora. Jak to zrobić żeby to się wyświetlało? Od razu mówię że dokładałem graficznie do nagłówka napis Tematy/Posty ale ten nagłówek jest również wykorzystywany w sekcjach szukania, regulaminu i innych a tam Temat/Posty wyglądają głupio bo do niczego się nie odnoszą.

5. Jak dodać Google AdSense bota aby pod pierwszym postem w każdym temacie dodawał reklamę? Bądź w środku strony z postami zrobić przerywnik z takimi reklamami? Były poradniki ale na starsze wersje a ja sobie z tym nie mogę poradzić.

6. Dodałem dużo uśmieszków z gadu gadu, zamiast normalnych z phpbb3,
a) Obwódka biała bo forum jest ciemna, da się na to coś poradzić?
b) Wyświetla się tylko napis "więcej uśmieszków" i trzeba je wybierać z nowego okna a tak to żadne się normalnie nie wyświetlają koło zakładania nowego wątku. Jak to poprawić żeby przynajmniej część się wyświetlała?

7. Jak dodać reklamy po bokach? Forum jest w środku ale jak nazywają się sekcje po bokach forum? Trudno mi było znaleźć plik żeby tam bez przesuwania zbędnych elementów po prostu wstawić reklamę.

8. Jest możliwość, żeby system sam robił backupy co tydzień i zapisywał je na serwerze bez robienia tego ręcznie?

9. Pająki/Roboty - do czego to służy? Z początku myślałem że to są te boty AdSense itd a potem się domyśliłem że to chodzi o indexowanie strony itd. Mógłby mi ktoś objaśnić?

10. Czy w phpBB nie było opcji do ustawienia strony głównej - takiego jakby portalu i buttona do przejścia na forum? Pamiętam że kiedyś się z tym spotkałem iż była strona główna z informacjami a potem przejście do forum na tym samym skrypcie ale nie pamiętam czy jest w tym taka możliwość.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc i przepraszam za takie banalne dla niektórych prośby, proste problemy.
Ze skryptem nie pracuję dużo, moje umiejętności programistyczne są na bardzo niskim poziomie, dlatego niektórych rzeczy sam nie potrafię znaleźć w kodzie tym bardziej że ten skrypt dopiero opanowywuję.

Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź. Jeżeli potrzebujesz link do forum to napiszę na PW.

Pozdrawiam

Terminal

Po co piszesz to taką wielką czcionką? Nikt nie jest ślepy na tym forum //Widmo

Terminal

Re: Kilka problemów z PHPBB3 - Bardzo proszę o pomoc

Post autor: Terminal » 14 marca 2010, 16:02

.
Ostatnio zmieniony 14 marca 2010, 18:01 przez Terminal, łącznie zmieniany 1 raz.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 14 marca 2010, 16:41

Być może dla tego, że na wszystkie te pytania znajdziesz już odpowiedzi? Na niektóre padły nawet całkiem niedawno.

Podpowiem tylko do pierwszego. Pliki styles/nazwa_stylu/template/index_body.html oraz viewforum_body.html. Jeśli chodzi o dziesiąte pytanie – nie było. Musiałeś używać phpBB by Przemo.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Awatar użytkownika
Widmo
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Widmo » 14 marca 2010, 16:55

Terminal pisze:eej tylko nie pomagajcie mi wszyscy naraz bo się nie połapie... dzięki...
0 odpowiedzi..
Nikt nie ma obowiązku udzielać Ci odpowiedzi. Wiec nie pisz jak osoba, która jest jakimś "bogiem" i wszyscy muszą mu pomagać na zawołanie. A tak na marginesie może już inni zauważyli, że masz te zmiany wykonane, więc po co mają pisać, skoro już zrobiłeś to co chciałeś.
Poza tym zaczynasz pisać od "eej" jakbyś miał 10 lat i nie umiał poprawnie układać zdań.
Terminal pisze:1. Gdzie zmienić/edytować Last post by: na Ostatni post napisany przez:
Masz polską paczkę językową odpowiadającą wersji skryptu 3.0.7?
Terminal pisze:2. Potrzebuje moda który będzie wyświetlał obok kategorii/forum ostatni temat napisany, czyli pierwsze 10-15 liter tematu napisanego na danym forum. Widziałem poradniki i mody do tego ale żaden na tą wersję nie działał. Proszę o pomoc!
Jakby to miało dokładnie wyglądać? Zainstaluj sobie modyfikację Last post titles. Pewnie o to Ci chodzi.
Terminal pisze:3. Godzina jest zawsze o godzinę w złą stronę nawet jak daje czas letni i +1 strefę czasową, hosting mam polski więc to nie wina serwera. Dodatkowo data jest po angielsku (tak mi się zdaje). Przydałby się zegar w górnej części forum obok przycisków głównych, jeżeli jest jakaś prosta funkcja/skrypt do wklejenia w jedno miejsce to bym prosił.
W ustawieniach forum i ustawieniach profilu musisz zmienić strefę czasową.
Terminal pisze:4. Nie ma nagłówka Tematy/Posty, więc potencjalny user nie wie czy to są odsłony, posty czy też tematy lub subfora. Jak to zrobić żeby to się wyświetlało? Od razu mówię że dokładałem graficznie do nagłówka napis Tematy/Posty ale ten nagłówek jest również wykorzystywany w sekcjach szukania, regulaminu i innych a tam Temat/Posty wyglądają głupio bo do niczego się nie odnoszą.
Ściągnij sobie inny styl i zobacz jak to powinny wyglądać i dodaj sobie kod, którego Ci brakuje.
Terminal pisze:5. Jak dodać Google AdSense bota aby pod pierwszym postem w każdym temacie dodawał reklamę? Bądź w środku strony z postami zrobić przerywnik z takimi reklamami? Były poradniki ale na starsze wersje a ja sobie z tym nie mogę poradzić.
To, że na starsze wersje nie oznacza, iż działać nie będzie. Było o tym pisane i poszukać możesz.
Terminal pisze:6. Dodałem dużo uśmieszków z gadu gadu, zamiast normalnych z phpbb3,
a) Obwódka biała bo forum jest ciemna, da się na to coś poradzić?
b) Wyświetla się tylko napis "więcej uśmieszków" i trzeba je wybierać z nowego okna a tak to żadne się normalnie nie wyświetlają koło zakładania nowego wątku. Jak to poprawić żeby przynajmniej część się wyświetlała?
a)Tak, możesz sobie stworzyć sam inne emotki, ewentualnie edytować te i usunąć im ramkę.
b)Zapoznaj się z funkcjami skryptu z którego korzystasz dopiero zadawaj takie pytania.
Terminal pisze:7. Jak dodać reklamy po bokach? Forum jest w środku ale jak nazywają się sekcje po bokach forum? Trudno mi było znaleźć plik żeby tam bez przesuwania zbędnych elementów po prostu wstawić reklamę.
Było. SZUKAJ! Podpowiem Ci, że index_body.html.
Terminal pisze: 8. Jest możliwość, żeby system sam robił backupy co tydzień i zapisywał je na serwerze bez robienia tego ręcznie?
Zapytaj się administratorów Twojego hostingu, czy mają możliwość autobackupów.
Terminal pisze:9. Pająki/Roboty - do czego to służy? Z początku myślałem że to są te boty AdSense itd a potem się domyśliłem że to chodzi o indexowanie strony itd. Mógłby mi ktoś objaśnić?
Czytanie opisów w Panelu administracyjnym nie boli:
Panel administracyjny pisze:„Boty” lub „pająki”, to automatyczne programy używane zazwyczaj przez wyszukiwarki, aby aktualizować ich bazy danych. Ponieważ bardzo rzadko prawidłowo używają sesji, mogą mieszać w liczniku gości, zwiększać obciążenie i czasami błędnie indeksować strony. Tutaj mozesz zdefiniować listę takich botów, dzięki czemu problemy te nie będą występowały.
Terminal pisze:10. Czy w phpBB nie było opcji do ustawienia strony głównej - takiego jakby portalu i buttona do przejścia na forum? Pamiętam że kiedyś się z tym spotkałem iż była strona główna z informacjami a potem przejście do forum na tym samym skrypcie ale nie pamiętam czy jest w tym taka możliwość.
Zainstaluj sobie modyfikację portalu, ale ściągnij nowszą wersję niż ta, wyszła już 1.0.5.
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!

Nie udzielam pomocy na PW, GG, mail. Wszelkie pytania proszę zadawać na forum.

Terminal

Post autor: Terminal » 14 marca 2010, 20:21

Dobra z tych wszystkich rzeczy zostało mi tylko jedno pytanie. Obrazki - gify strasznie się zacinają na forum. Uśmieszki, avatary itd. Jaka może być tego przyczyna? Zaczęło się to od niedawna.

Awatar użytkownika
Widmo
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Widmo » 14 marca 2010, 23:06

W każdym stylu tak się dzieje?
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!

Nie udzielam pomocy na PW, GG, mail. Wszelkie pytania proszę zadawać na forum.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”