Problem z czasem na forum

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Awatar użytkownika
Dares
Zasłużony
Kontakt:

Problem z czasem na forum

Post autor: Dares » 03 marca 2010, 07:37

Witam mam pewien problem.

Otóż wcześniej przed modernizacją forum(zmiana szaty graficznej, postawienie całkiem od nowa na nowej czystej wersji phpbb 3.0.6 + wgranie wcześniejszej bazy danych) wszystko działało bez problemu, natomiast teraz mam problem tak jakby z czasem na forum. Okazało się, że automatyczne kopie zapasowe które wykonywały się co 24h przestały się tworzyć. Myślałem że problem leży po stronie skryptu jednak wgranie innego też nic nie dało(backup scheduler). Później myślałem, że wina leży gdzieś w skrypcie cron.php jednak to też chyba nie to. Zauważyłem także, że liczba osób która odwiedziła forum w ciągu 24/h tak jakby nie maleje a ciągle rośnie(jednak statystyki te przestały być jakby wiarygodne bo zamiast kasować z listy użytkowników które odwiedziły forum parę dni temu to na niej zostają i lista ta rośnie do ogromnych rozmiarów. Sądzę, że te problemy są ze sobą powiązane. Czy ktoś miał kiedyś podobną sytuację bądź ma jakiś pomysł jak temu zaradzić ?

Pozdrawiam
www.LinkCentrum.pl Nowoczesny katalog stron www.
rzeźby z węgla Artystyczne wyroby z węgla

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Problem z czasem na forum

Post autor: jaroslw » 03 marca 2010, 15:41

Sprawdzałeś czy nie jest to wina hostingu? Bazę danych przed wgraniem też zaktualizowałeś?
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Awatar użytkownika
Dares
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Dares » 04 marca 2010, 09:18

Hosting od czasu aktualizacji strony się nie zmienił. Więc raczej odpada. Baza została zoptymalizowana, usunięto zbędne dane oraz zaktualizowano do wersji 3.0.6. Jestem ciekaw czy po aktualizacji do 3.0.7 coś się zmieni.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 04 marca 2010, 09:49

Konfiguracja oprogramowania serwera w międzyczasie mogła ulec zmianie. Jakie dane usuwałeś?

Awatar użytkownika
Dares
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Dares » 04 marca 2010, 19:44

Ciężko powiedzieć było tego sporo. Można powiedzieć że wgrywałem wszystko od nowa to znaczy najpierw zrobiłem kopię bazy danych , potem wgrałem od nowa czystą wersję phpbb 3.0.6 oraz kilka niezbędnych modyfikacji. Dodatkowo usunąłem zbędne dane ze starej bazy danych (np takie z różnych modyfikacji z których zrezygnowałem). Później wgranie nowego template. To by było na tyle. Możliwe że coś namieszałem w bazie danych . Jednak starałem się porównywać czystą bazę danych z tą moją, oraz sprawdzałem listę wszystkich zainstalowanych modów jakie instalowałem i przeglądałem pliki xml. Może nasuwa Ci się jakiś pomysł aby jakoś to sprawdzić ?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 05 marca 2010, 15:41

Polecam najpierw wykonać aktualizację skryptu. Z tego co opisujesz problem bardziej dotyczy niedziałających modyfikacji, niż samego skryptu. Są one kompatybilne z najnowszą wersją phpBB? W ramach testów proponuję odtworzyć stan forum sprzed zmian, by wykluczyć winę serwera.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”