Grupa Nowi Użytkownicy + zatwierdzanie postów

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Awatar użytkownika
Dares
Zasłużony
Kontakt:

Grupa Nowi Użytkownicy + zatwierdzanie postów

Post autor: Dares » 12 stycznia 2010, 10:47

Witam serdecznie posiadam najnowszą wersję phpBB. Mój problem polega na tym, że chciałem zrobić tak aby grupa "Nowi użytkownicy" która jest dostępna od niedawna w phpBB miała takie właściwości:

- Limit postów nowego użytkownika:
Nowi użytkownicy są skupieni wewnątrz grupy Nowi użytkownicy do czasu, aż nie osiągną tej liczby postów. Możesz użyć tej grupy aby przeglądać ich posty lub wykluczyć z systemu prywatnych wiadomości. Wartość 0 wyłącza tę właściwość.
Ustawiłbym tutaj wartość na 3
- Posty przez tą grupę musiałyby być zatwierdzane przez moderatorów
- jest do grupa domyślna po rejestracji

Chodzi oto, że mam na swoim forum pewien mod który pozwala na ściąganie załączników dopiero po napisaniu 3 postów. Chciałem zrobić tak aby wszyscy nowo zarejestrowani użytkownicy trafiali do tej grupy, i mieli ograniczenia(Może pisać bez zatwierdzenia: NIE), aby uniknąć spamu na forum. Gdyż dużo jest takich użytkowników którzy chcą napisać tylko te 3 posty aby pobrać pliki. Po napisaniu tych trzech postów użytkownik trafiałby automatycznie do grupy "Zarejestrowani użytkownicy". Wszystko fajnie pięknie hula tylko jest 1 mały problem. Po rejestracji nowego użytkownika znajduje się on zarówno w grupie "Nowi Użytkownicy" jak i "Zarejestrowani użytkownicy" co jednoznacznie liczy się z tym, że mają uprawnienia obu tych grup. A przecież nie oto mi chodzi.

W takim razie czy da się zrobić/zmodyfikować tak skrypt phpBB aby wszyscy nowo zarejestrowani użytkownicy trafiali tylko do grupy "Nowi użytkownicy" a po napisaniu tych trzech postów zostali przeniesieni do grupy "Zarejestrowani użytkownicy"? Bardzo proszę o pomoc.
www.LinkCentrum.pl Nowoczesny katalog stron www.
rzeźby z węgla Artystyczne wyroby z węgla

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Grupa Nowi Użytkownicy + zatwierdzanie postów

Post autor: jaroslw » 12 stycznia 2010, 16:02

Jeśli dobrze kojarzę, to opcja przenoszenia do innej grupy po napisaniu określonej liczby postów również pojawiła się w phpBB 3.0.6. Przejrzyj dobrze ustawienia pisania postów i grup.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Awatar użytkownika
Dares
Zasłużony
Kontakt:

Re: Grupa Nowi Użytkownicy + zatwierdzanie postów

Post autor: Dares » 12 stycznia 2010, 16:32

tak masz rację to jest ta opcja ACP>> Ustawienia rejestracji użytkowników:

Nowi użytkownicy są skupieni wewnątrz grupy Nowi użytkownicy do czasu, aż nie osiągną tej liczby postów. Możesz użyć tej grupy aby przeglądać ich posty lub wykluczyć z systemu prywatnych wiadomości. Wartość 0 wyłącza tę właściwość.

Jednak ta opcja nie załatwia spraw zezwoleń ponieważ jest się tak jakby w dwóch grupach: Nowi użytkownicy i Zarejestrowani użytkownicy. Więc nic mi to nie da jak Zarejestrowani mają możliwość pisania postów bez zatwierdzenia.

Problem rozwiązany wystarczyło użyć zezwolenia "Nigdy"
www.LinkCentrum.pl Nowoczesny katalog stron www.
rzeźby z węgla Artystyczne wyroby z węgla

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”