Witam serdecznie posiadam najnowszą wersję phpBB. Mój problem polega na tym, że chciałem zrobić tak aby grupa "Nowi użytkownicy" która jest dostępna od niedawna w phpBB miała takie właściwości:
- Limit postów nowego użytkownika:
Nowi użytkownicy są skupieni wewnątrz grupy Nowi użytkownicy do czasu, aż nie osiągną tej liczby postów. Możesz użyć tej grupy aby przeglądać ich posty lub wykluczyć z systemu prywatnych wiadomości. Wartość 0 wyłącza tę właściwość.
Ustawiłbym tutaj wartość na 3
- Posty przez tą grupę musiałyby być zatwierdzane przez moderatorów
- jest do grupa domyślna po rejestracji
Chodzi oto, że mam na swoim forum pewien mod który pozwala na ściąganie załączników dopiero po napisaniu 3 postów. Chciałem zrobić tak aby wszyscy nowo zarejestrowani użytkownicy trafiali do tej grupy, i mieli ograniczenia(Może pisać bez zatwierdzenia: NIE), aby uniknąć spamu na forum. Gdyż dużo jest takich użytkowników którzy chcą napisać tylko te 3 posty aby pobrać pliki. Po napisaniu tych trzech postów użytkownik trafiałby automatycznie do grupy "Zarejestrowani użytkownicy". Wszystko fajnie pięknie hula tylko jest 1 mały problem. Po rejestracji nowego użytkownika znajduje się on zarówno w grupie "Nowi Użytkownicy" jak i "Zarejestrowani użytkownicy" co jednoznacznie liczy się z tym, że mają uprawnienia obu tych grup. A przecież nie oto mi chodzi.
W takim razie czy da się zrobić/zmodyfikować tak skrypt phpBB aby wszyscy nowo zarejestrowani użytkownicy trafiali tylko do grupy "Nowi użytkownicy" a po napisaniu tych trzech postów zostali przeniesieni do grupy "Zarejestrowani użytkownicy"? Bardzo proszę o pomoc.
Grupa Nowi Użytkownicy + zatwierdzanie postów
Re: Grupa Nowi Użytkownicy + zatwierdzanie postów
Jeśli dobrze kojarzę, to opcja przenoszenia do innej grupy po napisaniu określonej liczby postów również pojawiła się w phpBB 3.0.6. Przejrzyj dobrze ustawienia pisania postów i grup.
Re: Grupa Nowi Użytkownicy + zatwierdzanie postów
tak masz rację to jest ta opcja ACP>> Ustawienia rejestracji użytkowników:
Nowi użytkownicy są skupieni wewnątrz grupy Nowi użytkownicy do czasu, aż nie osiągną tej liczby postów. Możesz użyć tej grupy aby przeglądać ich posty lub wykluczyć z systemu prywatnych wiadomości. Wartość 0 wyłącza tę właściwość.
Jednak ta opcja nie załatwia spraw zezwoleń ponieważ jest się tak jakby w dwóch grupach: Nowi użytkownicy i Zarejestrowani użytkownicy. Więc nic mi to nie da jak Zarejestrowani mają możliwość pisania postów bez zatwierdzenia.
Problem rozwiązany wystarczyło użyć zezwolenia "Nigdy"
Jednak ta opcja nie załatwia spraw zezwoleń ponieważ jest się tak jakby w dwóch grupach: Nowi użytkownicy i Zarejestrowani użytkownicy. Więc nic mi to nie da jak Zarejestrowani mają możliwość pisania postów bez zatwierdzenia.
Problem rozwiązany wystarczyło użyć zezwolenia "Nigdy"