Jedna baza danych, a dwie różne.

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
pio327

Jedna baza danych, a dwie różne.

Post autor: pio327 » 01 stycznia 2010, 23:05

Witam, przerzucam właśnie całą bazę na inny serwer. Jest jednak małe ale. Przy eksporcie przez MyAdmina baza jest jakby mniejsza tzn. ostatni post datowany jest na 29 września. Ładując ją z PA jest cała, ale za to z krzakami zamiast polskich znaków. Jak to możliwe, że ta sama baza różni się w zależności jaką metodą jest pobierana?

Awatar użytkownika
Grin
Kontakt:

Re: Jedna baza danych, a dwie różne.

Post autor: Grin » 02 stycznia 2010, 00:22

zrób kopie bazy w PA, potem zgraj plik kopi z serwera z katalogu /store do takiego samego katalogu na nowym serwerze i przywróć w PA (zakładka KONSERWACJA)
Profesjonalne usługi phpBB3 - www.w-zielinski.pl :)

pio327

Post autor: pio327 » 02 stycznia 2010, 12:45

Dzięki Kolego za radę. Zrobiłem jak napisałeś. Problem w tym, że podczas odzyskiwania kopi przez PA po około minucie wywala mi stronę z komunikatem: "Program Internet Explorer nie może wyświetlić witryny sieci Web".

Ok wszystko już jest ok. Wywalało mnie przy skompresowanej bazie. Przy rozpakowanym pliku tekstowym poszło gładko jak po maśle. Dzięki Kolego jeszcze raz.
Nadal jestem ciekawy dlaczego baza ściągana przez MyAdmina jest "mniejsza".

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 02 stycznia 2010, 17:28

Przy ściąganiu bazy przez phpMyAdmina używałeś kompresji? Wydaje mi się, że kopia po prostu wykonywała się błędnie. Dobrze jest dzielić ją na kilka części (po kilka tabel).
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

pio327

Post autor: pio327 » 02 stycznia 2010, 18:45

I z kompresją i bez. Dzieliłem ją nawet na 6 części i za każdym razem obcinał mi bazę. Całą oddawał mi tylko przez PA.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 03 stycznia 2010, 16:16

Bardzo dziwna sprawa. Zwykle takie problemy pojawiały się przy wykonywaniu kopii przez system phpBB. Robiłeś to w taki sposób jak opisano w artykule „Jak prawidłowo wykonać kopię bazy danych w phpMyAdminie?” (może być z pominięciem ustawiania wstecznej kompatybilności eksportu)?
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

pio327

Post autor: pio327 » 03 stycznia 2010, 18:11

Robiłem bez czytania tej instrukcji, ale sprawdziłem i wszystko było tak, jak tam wytłumaczyliście. Dla mnie też to dziwne, że przez forum poszło lepiej niż przez MyAdmina.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”