haslo admina

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
bigmajkel
Kontakt:

haslo admina

Post autor: bigmajkel » 10 grudnia 2009, 21:45

panowie
zapewne banalne rozwiazanie dla was

ale ja sie troche mecze

zapomnialem swojego hasla do forum

ze strony phpadmin kopie bazy dostep do wszystkiego posiadam
podgladam hasla shasowane czy ich czesc o ile w tabelu user passord one siedza

prosze pomozcie jak zresetowac haslo konkretnego uzytkownika?

nie mam doswiadczenie z pdpadmin sql cos tam pamietam ze studiow ale troche odleglych

sa generatory md5 czy pasword phpbb ale czy mozna zrobic tez odwrotnie?

Awatar użytkownika
huber2t
Zasłużony

Re: haslo admina

Post autor: huber2t » 10 grudnia 2009, 22:00

Na stronie logowania kliknij: Zapomniałem hasła, nowe hasło przyjdzie na emial

bigmajkel
Kontakt:

Post autor: bigmajkel » 10 grudnia 2009, 22:44

ale zablyszczales kolego hehhehe

wiem o tym ale w tym problem ze forum jest zamkniete i opcja ta jest juz nie aktywna dlatego pisalem o phpadmin

bigmajkel
Kontakt:

Post autor: bigmajkel » 11 grudnia 2009, 01:21

temat zalatwiony

Awatar użytkownika
rokko
Kontakt:

Post autor: rokko » 11 grudnia 2009, 01:40

Widzę, że autorowi wątku nie chciało się podać rozwiązania a inni userzy mogą mieć kiedyś podobny problem.

Generalnie jak mamy dostęp do bazy to jesteśmy w stanie zrobić wszystko.

Zmienić hasło dowolnego usera w tym i admina można łatwo i szybko przez panel phpmyadmin.

1) W bazie szukamy tabeli phpbb_users.
2) Szukamy usera z najwyższymi prawami (domyślnie user_id=2) i edytujemy pole user_password.
3) W polu user_password w kolumnie funkcja z listy wybieramy algorytm haszowania MD5.
4) W polu wartości (po prawej, tam gdzie zahaszowane obecne hasło) wpisujemy normalnie nowe hasło, dajmy na to 123456.
5) Po wprowadzeniu nowego hasła wybieramy przycisk Wykonaj.

...i po problemie.
Ostatnio zmieniony 13 grudnia 2009, 01:46 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj! Jeśli poszukujesz sprawdzonych porad komputerowych lub wskazówek z zakresu SEO i SEM, wejdź na mój blog https://techformator.pl - znajdziesz tutaj również darmowe programy.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 12 grudnia 2009, 11:01

rokko pisze:3) W polu user_password w kolumnie funkcja z listy wybieramy algorytm haszowania MD5.
W phpBB3 hasła nie są hashowane w MD5, a własną funkcją phpbb_hash(). Możesz je tak zakodować za pomocą naszego generatora hashów.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Awatar użytkownika
rokko
Kontakt:

Post autor: rokko » 12 grudnia 2009, 14:12

Do haszowania można użyć nie tylko powyższej funkcji, lecz również MD5 czy SHA1.

Metoda którą podałem sprawdza się wyśmienicie, jest skuteczna i niezawodna, bez potrzeby używania jakichkolwiek zewnętrznych generatorów ;)
Witaj! Jeśli poszukujesz sprawdzonych porad komputerowych lub wskazówek z zakresu SEO i SEM, wejdź na mój blog https://techformator.pl - znajdziesz tutaj również darmowe programy.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 12 grudnia 2009, 23:08

rokko pisze:Do haszowania można użyć nie tylko powyższej funkcji, lecz również MD5 czy SHA1.
Owszem. Nie zmienia to jednak faktu, że phpBB3 wykorzystuje własną funkcję hashowania haseł (po części opartą o MD5). Wykorzystanie samego MD5 do kodowania hasła może doprowadzić do późniejszych problemów z kompatybilnością…
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Awatar użytkownika
rokko
Kontakt:

Post autor: rokko » 13 grudnia 2009, 01:43

Problemów na chwilę obecną nie powinno być, zawsze używano tego typu szyfrowania i tak z dnia na dzień nie zmieni się to. Poza tym, po odzyskaniu dostępu do forum zawsze można później wygenerować nowe hasło.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”