Instalacja czystego forum do istniejącej BD

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
erceen

Instalacja czystego forum do istniejącej BD

Post autor: erceen » 02 lipca 2009, 17:57

Cześć!
Zabrało mi się dzisiaj na up wersji forum, niestety up zakończony pomyślnie, ale forum totalnie się rozwaliło. W trakcie sprawdzania zgodności plików, niektóre miały błędy toteż zastąpiłem je nowymi i właśnie chyba to spowodowało totalny krach.
Nie działa nic, od forum, do PA.

Pomyślałem że jeżeli jest możliwość postawienia "świerzaka" i podpięcia go pod istniejącą BD to bym z chęcią wykonał taką czynność. Niestety nie mam ani pomysłu jak się do tego zabrać, ani tym bardziej czy w BD są posty i cały stuff, który dotychczas funkcjonował na forum.

Zapewne ktoś powie, wrzuć backup forum i po krzyku- a ja odpowiem, niestety nie udało mi się wykonać kopii zapasowej forum ponieważ wyskakiwał mi od jakiegoś czasu błąd w /cache/data_global.php - (coś z prawami dostępu) który blokował wiele spraw na forum.

W każdym razie podsumowując wykrzyczę pytanie- CO ROBIĆ?!

Pozdrawiam, Michał

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Instalacja czystego forum do istniejącej BD

Post autor: jaroslw » 02 lipca 2009, 19:28

Podstawowe pytanie to czy miałeś zainstalowane jakieś modyfikacje? Jeśli nie, to sprawa jest prosta. Nadpisz obecne pliki czystymi z oficjalnej paczki. Pozostaw tylko plik config.php, w którym zapisane są dane potrzebne do nawiązania połączenia z bazą danych. W niej właśnie znajduje się cała konfiguracja forum wraz z użytkownikami i wiadomościami. Po nadpisaniu plików wystarczy, że skorzystasz z pakietu aktualizującego bazę danych. To by było na tyle. Jeśli posiadałeś zainstalowane modyfikacje, to najprostszym rozwiązaniem będzie ich ponowna instalacja.

Masz ustawione prawa dostępu 777 na katalogi cache/ oraz store/?
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

erceen

Re: Instalacja czystego forum do istniejącej BD

Post autor: erceen » 02 lipca 2009, 20:16

Prawa dostępu mam ustawione na full tj 777, ale zauważyłem że same się potrafią zmienić. Za chwilę zabieram się za podmianę forum, mody z tego co pamiętam chyba nie były instalowane, był tylko ajax chat ale i tak nie banglał.

edit:
udało mi się ostawić świeże forum podpiąć pod BD, oraz zainstalować działający AJAX CHAT/SB, co oczywiście nie udało mi się poprzednio. dzięki za pomoc

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”