Błąd ogólny MySQL [2006] gone away

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
karzel

Błąd ogólny MySQL [2006] gone away

Post autor: karzel » 26 sierpnia 2008, 16:02

Witam,

mam pewien problem.
Zainstalowałem forum phpBB3 (już po raz drugi) bez większych problemów. Jednak po jakimś czasie konfiguracji dzieje się coś dziwnego, mianowicie przy operacjach już na samym forum (PA chodzi bez zarzutów) pojawia mi się błąd:

SQL ERROR [ mysqli ]
MySQL server has gone away [2006]

SQL
SELECT topic_type, forum_id FROM zakonjedi_topics WHERE topic_id = 0
BACKTRACE

FILE: includes/db/mysqli.php
LINE: 143
CALL: dbal->sql_error()

FILE: posting.php
LINE: 871
CALL: dbal_mysqli->sql_query()

Poprzednio nie mogłem sobie z tym poradzić a dopiero zaczynałem więc zainstalowałem drugi raz i starałem się bardziej uważać przy konfiguracji. W tej chwili ustawiłem wszystkie fora, zezwolenia, itd. więc nie chciałbym na nowo robić wszystko, tym bardziej, że to nie rozwiąże mojego problemu.

W trakcie konfiguracji sprawdzałem czy wszystko działa tak jak bym chciał. Jak już wszystko zrobiłem i chciałem dopisać użytkownika, znowu pojawił się błąd i nie mogę już teraz również dopisywać tematów.

Nie wiem co zrobiłem nie tak. Jedne z ostatnich operacji to przesunięcie kolejności Forów/Kategorii, usunięcie Kategorii i Forum tworzonych przy instalacji phpBB3.

Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Błąd ogólny MySQL [2006] gone away

Post autor: jaroslw » 26 sierpnia 2008, 17:17

Raczej to nie z Twojej winy, a serwera. Zrywane jest połączenie z bazą danych. Gdzie masz serwer?
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

karzel

Post autor: karzel » 26 sierpnia 2008, 18:53

Serwer mam w Cal.pl

Jest tak, że jak chodzi to chodzi a jak raz wystąpi błąd to już pojawia się niustannie.

Poprzez MySQL Query Browser mogę pracować bez problemu na tej bazie.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 26 sierpnia 2008, 19:45

To to forum: http://www.zakon.jedi.cal.pl/forum/? Jeśli tak to mi aktualnie działa.

karzel

Post autor: karzel » 26 sierpnia 2008, 21:10

Tak, to te forum.
Forum jako takie otwiera się. Wszystkie fora w zależności od użytkownika wyświetlają się wg zezwoleń ale błąd pojawia się gdy chcę założyć nowy temat (lub podczas wpisywania dam Podgląd), bez różnicy na użytkownika, który jest aktualnie zalogowany; lub gdy chcę się zarejestrować.

Sprawdzałem na FF i IE.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 27 sierpnia 2008, 08:21

Widzę, że wiele osób ma z tym problem. Znalazłem coś takiego, może zadziała:
The fix I found was enabling gzip compression, which conflicted with the server's default settings. In the phpbb_config database table, toggle gzip_compress to 1 and it should work.
Spróbuj włączyć kompresję gzip.

karzel

Post autor: karzel » 27 sierpnia 2008, 10:01

spróbowałem Twojego rozwiązania, niestety nie pomogło.

Udało mi się jednak rozwiązać ten problem. Trochę czasu to zajęło ale jest ! :)
Założyłem nowe forum w innym katalogu i ustawiałem opcję po opcji identycznie jak w forum docelowym a po każdej zmianie ustawień sprawdzałem czy można zakładać tematy.

Efektem tej gehenny :) było odkrycie, że powodem problemu jaki zaistniał na moim forum było ustawienie opcji:

Ustawienia zabezpieczeń -> Sprawdź IP na DNS\'owych czarnych listach nadawców spamu: -> TAK

Po wyłączeniu w/w opcji wszystko wróciło do normy. Najwyraźniej ta opcja po prostu nie działa, albo może u mnie nie działa :)

Nie wiem niestety czy taka zmiana opcji pomoże w innych podobnych przypadkach, bo szukając po forum natknąłem się na problemy, gdzie wyżej opisana sytuacja występowała ale nie permanentnie - inaczej niż u mnie.

Niemniej jednak, szczerze i serdecznie dziękuję za pomoc przy rozwiązaniu problemu.

pozdrawiam

radziu

Post autor: radziu » 03 lutego 2009, 17:13

u mnie bylo to samo zmniejszylem nieco sprawdzanie iP i DNS i dziala :) dzieki za pomoc

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”