Witam,
Potrzebuje pomocy przy odpowiedniej konfiguracji Zezwoleń dla grup użytkowników.
Mam dwie grupy użytkowników: Klienci i Firmy.
Potrzebuję tak skonfigurować Zezwolenia dla grupy Klienci aby mieli dostęp do wszystkich kategorii forum i mogli dodawać nowe posty ale żeby nie mieli możliwości przeglądania forum i czytać postów innych osób.
Chcę też zablokować możliwość przeglądania profili użytkowników tak żeby nie mogli pisać bezpośrednio na emaila lun wiadomości prywatnych. Podejrzewam że da się to zrobić bez problemu ale jestem nowym użytkownikiem forum i nie bardzo wiem jak to skonfigurować.
Grupa Firmy ma mieć dużo pełniejszy dostęp do forum, tj. dostęp do wszystkich kategorii, możliwość czytania i odpowiadania na wątek na forum, możliwość przeglądania profili użytkowników, możliwość odpowiadania poprzez wiadomości prywatne oraz bezpośrednio na email.
Dziękuje za wszystkie udzielone odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Administrator get.delivered.pl
admin@get.delivered.pl
Konfiguracja Zezwoleń do grup użytkowników
-
pbutrynowski
Re: Konfiguracja Zezwoleń do grup użytkowników
Wejdź do PA -> zakładka Zezwolenia / Uprawnienia -> Zezwolenia grup w forach -> wybierz grupę Klienci -> zaznacz Wszystkie fora -> z rozwijanej listy w polu Rola wybierz Tylko czytanie -> kliknij Zaawansowane zezwolenia / Zaawansowane uprawnienia -> Zakładka Post -> Może czytać forum ustaw na NIE, a Może tworzyć nowe tematy ustaw na TAK. -> W pozostałych zakładkach ustaw zezwolenia według własnego zdania. -> Wykonujesz ponownie tą samą czynność dla niżej wyświetlonych forów.
Co do grupy Firma to robisz tak samo jak opisałem wyżej, tylko wybierasz inną rolę z rozwijanej listy np. Standardowy użytkownik oraz nie ingerujesz samodzielnie w Zaawansowane zezwolenia / Zaawansowane uprawnienia - nic tam nie zmieniasz.
Co do grupy Firma to robisz tak samo jak opisałem wyżej, tylko wybierasz inną rolę z rozwijanej listy np. Standardowy użytkownik oraz nie ingerujesz samodzielnie w Zaawansowane zezwolenia / Zaawansowane uprawnienia - nic tam nie zmieniasz.
A ja nie moge skonfigurowac zezwolen i uprawnien dla grup w forach. Czyżby ta funkcja nie działała ? NIe widzę żadnych opcji do konfiguracji uprawnień i zezwoleń dla grup !! Mam forum założone pod fora.pl ??? Czy coś robię
źle? Będę wdzięczny za pomoc.
źle? Będę wdzięczny za pomoc.
Alan jakbyś trochę popatrzył to byś zauważyłeś, że piszesz w kategorii phpBB3, a ty masz forum phpBB2 (to całkiem coś innego). Po za tym używasz "gotowego forum", które nigdzie nie jest wspierane.
dzięki za info, jak widzę wiec połasiłem się na szybki wariant, ale bez supportu !! Przejdę wiec na BB3 - napewno wrócę tutaj bo jestem surowy w tym temacie, pozdrawiam