Conversja z innego serwisu

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
zlasu

Conversja z innego serwisu

Post autor: zlasu » 09 grudnia 2008, 11:38

Witam, jestem nowy na forum i od razu przychodzę z zapytaniem.

Obecnie posiadam bezpłatne forum w innym serwisie (niestety nazwy nie mogę podać). Na tym serwisie nie ma bezpośredniego dostępu do mysql'a. Wszystkie posty zostawały "przepisane" do tabelki sql w formacie który można jeszcze zmienić lub przepisać inaczej (tabelka: Dział/Topic/Autor/Post/Data). Analogicznie będzie zrobione z użytkownikami forum (nick/email).

Pytanie:
Czy jest jakiś sposób zaimportować te dane do silnika forum phpBB3? Tak by powstało kompletne forum.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Conversja z innego serwisu

Post autor: jaroslw » 09 grudnia 2008, 16:22

To zależy jaki to skrypt i format bazy danych. Układ tabel i kolumn musi się zgadzać z tym w phpBB3, więc najprawdopodobniej potrzeby będzie konwerter. Jeśli taki istnieje, to nie ma problemu z przejściem na phpBB3.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

zlasu

Post autor: zlasu » 09 grudnia 2008, 16:27

Jak już wspomniałem nie mam dostępu do bazy danych tylko do postów. Które przepisałem sobie do pliku/tabelki której format mogę edytować (tabelka/plik.txt: Dział/Topic/Autor/Post/Data). Tak samo z userami.

Bezpośredni konwerter na pewno nie istnieje, ale może jest jakaś inna metoda zaimportowanie tego?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 09 grudnia 2008, 16:35

W takim razie chyba jedynym wyjściem byłoby zainstalowanie czystego phpBB3 i uzupełnianie tabel ręcznie zapytaniami SQL. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że pojawią się błędy w działaniu forum (niespójne statystyki, nadawanie odpowiednich id tematom i postom itd.).

zlasu

Post autor: zlasu » 10 grudnia 2008, 09:31

Czy istnieje jakaś metoda (lub procedura) wrzucania takich topików i postów by zminimalizować prawdopodobieństwo "rozjechania" się bazy danych? Coś w stylu:
1) Najpierw wrzuć do tej tabelki
2) Potem tu i połącz z p.1
itd.

???

Jeżeli nie ma to może jakiś schemat do których tabelek murzę wrzucić obowiązkowo?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 10 grudnia 2008, 15:46

Co z użytkownikami, ich hasłami, identyfikatorami BBCode do postów? Za duża rozbieżność. Można by się uprzeć, ale wątpie czy ktoś się tego podejmie (nawet płatnie).

zlasu

Post autor: zlasu » 11 grudnia 2008, 10:50

Do użytkowników będzie rozesłany mail z ich nowych hasłem i nowym adresem forum.

Czy jest gdzieś dokumentacja struktury bazy danych? Gdzie w jakiej tabelce co się znajduje?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 11 grudnia 2008, 13:48

zlasu pisze:Czy jest gdzieś dokumentacja struktury bazy danych? Gdzie w jakiej tabelce co się znajduje?
http://wiki.phpbb.com/Category:Database

kojot76

Post autor: kojot76 » 11 grudnia 2008, 23:32

zlasu pisze:Do użytkowników będzie rozesłany mail z ich nowych hasłem i nowym adresem forum.

Czy jest gdzieś dokumentacja struktury bazy danych? Gdzie w jakiej tabelce co się znajduje?
To mi wygląda na próbę kradzieży lub podszywania się pod inne forum.

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 12 grudnia 2008, 08:01

Przeczytaj cały temat, dopiero później się wypowiedz :).

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”