Moderator zbanował admina... :p

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
pc-enjoy

Moderator zbanował admina... :p

Post autor: pc-enjoy » 08 lipca 2008, 16:51

Witam,
może zacznę od szablonu
Podstawowe dane:
Adres forum: http://www.pc-enjoy.pl/forum/
Wersja phpBB3: najnowsza
Forum było instalowane od zera.

---
I.
Jesteśmy z kolegą na etapie testowania różnych możliwości forum, zatrzymała nas jedna ciekawa sprawa. Otóż użytkownik z uprawnieniami moderatora i możliwością banowania userów zbanował administratora forum. Dla mnie to jest trochę śmieszna sytuacja, aby zwykły moder. mógł pozbawiać wstępu na forum samego admina (zaznaczam, iż nie jest to admin, który założył forum, tylko ten, który otrzymał prawa admina). Czy jest na to sposób?

II.
Coś z innej beczki, mianowicie "style". Pod tym linkiem-style-f55/strony-z-stylami-dla-phpbb-3-x-t6838.html znajdują się strony z ciekawymi szablonami, które chętnie chciałem przetestować no moim forum. Po zainstalowaniu szablonu dostrzegam pewne braki w ikonach, np. nie ma ikony "nowy temat" albo "odpowiedz" itp. Także też trochę dziwna sytuacja. W opcjach stylów niby wszystko gra.
O co chodzi?

Jestem nowym userem PHPBB, także proszę o wyrozumialosc i pozdrawiam :)

.Net

Re: Moderator zbanował admina... :p

Post autor: .Net » 08 lipca 2008, 17:28

Zarządzanie użytkownikami
Założyciel zaznacz NIE

tak w skrycie
założyciel to Hard Admin
Założyciele mają wszystkie uprawnienia administracyjne i nie mogą zostać zbanowani, usunięci ani zmodyfikowani przez nie-założycieli.
jesli nie jesteś założycielem nie możesz np. banować założyciela, instalować modów itp

wiec musiał mieć zaznaczone że jest założycielem

dodaj do styli polskie przyciski w katalogu forum/styles/NAZWA STYLU/imageset/pl/
nie zapomnij odświeżyć stylu bo się nie wyświetlą

Lesław

Re: Moderator zbanował admina... :p

Post autor: Lesław » 09 sierpnia 2008, 12:50

Na początek się przywitam, bo to mój pierwszy post. :D

A w temacie:
Forum, które administruje, przejąłem niejako w spadku po poprzedniej ekipie. Skasowałem wszystkie uprawnienia przez zapytanie do bazy, ale... okazało się, że niektórzy mają status "założyciela", co automatycznie daje im uprawnienia administracyjne. Kilku wyłapałem, ale ręczne sprawdzenie kilkuset userów mi się nie uśmiecha. Czy wiecie może, gdzie to znaleźć w bazie danych?

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”