Drugie forum w podkatalogu domeny
Drugie forum w podkatalogu domeny
Witam, mam kolejny problem i tutaj już mam dylemat z bazą MySQL. Chodzi genralnie o to, że chciałbym mieć drugie forum w innym języku i z treścią również tylko w tym drugim języku ( czyli drugie forum ). Posty i ich zawartość miałyby być tylko w tym drugim języku i ikony rowniez w drugim języku. Niestety jestem w posiadaniu jednej bazy MySQL. Stworzyłem podkatalog dla mojego drugiego forum w domenie mojego forum gdzie wrzuciłem pliki instalacyjne phpBB. Co dziwne uruchomił mi się instalator z czego bardzo się cieszę. Jednak mam pytanie następujące czy korzystanie z jednej bazy danych przez dwa lub więcej for nie będzie kolidowało między tymi forami ? Dzięki i pozdrawiam, Matissen
Re: Drugie forum w podkatalogu domeny
Podczas instalacji będziesz musiał ustawić inny prefiks dla tabel np. phpbb3_ Nie powinno to przeszkadzać oprócz większego obciążenia tej bazy danych, przez co może być częściej niedostępna.
np. mój dostawca oświadczył mi, że szybkość takiej bazy jest optymalna przy 100-160 tabelach do max 180 co powinno być naprawdę górną granicą takiej bazy.
Narazie mam 62 tabele, więc nie jest źle, musze pamiętać o prefiksie tylko. Dzieki za odpowiedzi, napewno się przydadzą.