Problem z funkcją "szukaj"...

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
DearD

Problem z funkcją "szukaj"...

Post autor: DearD » 12 stycznia 2008, 16:09

Hey! ;)

Mam duży kłopot z funkcją "szukaj" Otóż... znika mi opcja szukaj na forum w lewym dolnym rogu Loga. Już piszę co zrobiłem... Otóż, zalogowałem się na forum było wszystko OK, postanowiłem dodać wszystkie działy od początku tzn. kategoria i forum, zaledwie kilka zdążyłem dodać wszedłem na stronę główną i nagle znikneła mi "szukajka". Domyślam się tym, że usunąłem "1 Kategoria testowa" - (czyli tą próbną, gdzie można usunąć jak wszystko działa. Tak więc usunąłem i zaczołem tworzyć własne, klikając na str. główna znikneła mi opcja "szukaj" jak mogę przywrócić ją spowrotem?

Już kiedyś też wystąpił u mnie ten błąd i musiałem usunąć całe forum i robić od nowa :( .

Ps. Chyba, że tak każdy ma po stworzeniu nowych kategorii, to proszę o podpowiedź, gdzię bym mógł przywrócić ją spowrotem..?

A jak zorbiłem taki chwyt, napisałem: http://www.moja-strona.boo.pl/serach.php wyskoczył komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Przepraszamy, ale nie masz uprawnień, aby skorzystać z systemu szukającego.
Gdzie mogę nadać te prawo do wyszukiwania ?

Proszę więc o pomoc, DearD

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Re: Problem z funkcją "szukaj"...

Post autor: daroPL » 12 stycznia 2008, 18:29

Czy tylko Ty nie masz możliwości przeszukiwania forum? Jeżeli tylko Ty jej nie masz to wejdź w PA=>Użytkownicy i Grupy=>Zezwolenia użytkowników=>[wpisz swój nick]=>Różne i ustaw "Może przeszukiwać Forum" na TAK. Jeżeli inni użytkownicy też nie mają tej opcji to możesz nadać te zezwolenie grupom (zarejestrowani użytkownicy, goście itd.).

DearD

Post autor: DearD » 14 stycznia 2008, 07:11

OK, już sobie poradziłem, ale teraz mam kolejny problem. Kiedychcę nadać odpowiednie uprawnienia wszystkim moim forą robie tak:

Loguje się do panel administracyjnego >>> zezwolenia >>> podstawowe zezwolenia forum (zezwolenia grup w forach) >>> wybieram: Administrator >>> Wszystkie fora (zaznaczam) i gdy już skończy się ładowanie for/kategorii/subfor wtedy wchodzę na stronę główną i widzę tylko same kategorie :/.

Proszę bardzo o pomoc - nie wiem co robić :(

Obrazek

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 14 stycznia 2008, 07:35

Może napisz jak rozwiązałeś problem z "szukajką"?

Co do 2 problemu to spróbuje zamiast wybierać zezwolenia dla administratora wybrać zezwolenia dla zarejestrowanych użytkowników.

DearD

Post autor: DearD » 14 stycznia 2008, 13:46

ad. 1 - zrobiłem kateogrie i nadałem im własne zezwolenia - poprostu po dodaniu było wszystko OK i szukajka powróciła :)

ad. 2 - To mi nic nie daje... Czy będą to "administrzatorzy" czy "zarejestrowani użytkownicy" czy też "goście" ciągle jest to samo :twisted:

@edit: Jeszcze mam jedno pytanie czy jeśli osoba mojego forum jest w grupie 'zarejestrowani użytkownicy' i 'Globalni moderatorzy' i 'inne jakieś grupy' to wystarczy jak dam uprawnienai do forum tylko jednej np. 'zarejestrowani użytkownicy' czy wszystkim pokolei tak jak np. ja jestem w grupie administratorów / moderatorów / zarejestrowanych użytkowników - muszę dodać do wszystkich grup uprawnienia czy wystarczy tylko do jednej ?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 14 stycznia 2008, 14:05

Przy edycji forum, którego nie widać daj "Kopiuj zezwolenia z:" na "Nie kopiuj zezwoleń", "Wyświetl subforum pod opisem forum nadrzędnego:" na TAK oraz w kategorii (tam gdzie masz dołączone fora, których nie widać) także daj "Kopiuj zezwolenia z:" na "Nie kopiuj zezwoleń". Później wejdź w zezwolenia forum wybierz "wszystkie fora", następnie wybierz "zarejestrowani użytkownicy" i ustaw rolę na "Standardowy dostęp", zrób to także dla gości ustawiając odpowiednią rolę ("Tylko czytanie").

Musisz ustawić wszystkim grupom z osobna zezwolenia.

DearD

Post autor: DearD » 14 stycznia 2008, 16:01

Hmm... teraz mam innego typu problem... :/ Kiedy chcę nadać zezwolenia pokolei "zezwolenia grup w forach" to po zrobieniu wszystkich tak jak się należy klikam na zatwierdź zezwolenia i nic :/ świeci się przez chwilę na czerwono napis, klebsydra przy myszce jest po chwili znika kilkam jescze raz i ciągle to samo :/ Robiłem nawet przywrócenie bazy ale nic mi to nie dawało :/ Czy wiesz może w czym tkwi problem ? Robie nawet mało, bo po kilka kategorii, ale nic nie wiem czemu mi odskakuje zaraz :|

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 14 stycznia 2008, 16:08

Jak długo występuje problem? To mi wygląda na problemy z serwerem lub połączeniem internetowym.

DearD

Post autor: DearD » 14 stycznia 2008, 16:13

tak naprawdę to od dzisiaj z 30 min tak mam nigdy czegoś takiego nei miałem :/

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”