Przenoszenie forum. "?" zamiast polskich znakow.

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
DarkDante

Przenoszenie forum. "?" zamiast polskich znakow.

Post autor: DarkDante » 08 czerwca 2008, 23:18

Witam,

na pozor problem znajomy, przeczesalem cale to forum i nie tylko (szukamy i sprawdzamy rozwiazania od dwoch dni) i niestety zaden z podanych znalezionych dotychczas sposobow nie dziala.
Problem wyglada nastepujaco. Wyswietlaja sie znaki zapytania zamiast polskich znakow ... ale jedynie na forum i portalu. W panelu administracyjnym jest wszystko jak najbardziej w porzadku.

Co zrobilem?

Przenioslem baze danych robiac dumpa na nowy serwer home.pl. Baza ma prawie 60MB wiec przez phpMyAdmina nie daloby rady.
Zgodnie z sugestia admina z home.pl zrobilem plik zrzutu z uwzglednieniem definicji kodowania w strukturach tabel (utf8) robiac dumpa mysqldump'em poprzez terminal nastepujaca komenda.

mysqldump --default-character-set=utf8 -h moj_adres_serwera_bazy_danych -u nazwa_użytkownika -p -e nazwa_bazy > nazwa_bazy_danych.sql

Nastepnie importowalem baze na nowy serwer home.pl

Na home.pl mam:
System kodowania znakow dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
System porownan dla polaczenia MySQL: utf8_general_ci

Pytanie moje wiec ... osochozi? Gdzie mam byka? Co i gdzie Waszym zdaniem musze zmienic?
Uratujcie mnie Mistrzowie bo juz powoli rwie sobie wlosy z glowy, pojawiaja sie stany depresyjne i swiruje.
Wszelkie sugestie mile widziane.

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Re: Przenoszenie forum. "?" zamiast polskich znakow.

Post autor: phpBB Assistant » 09 czerwca 2008, 00:24

Z kodowaniem jest najwięcej problemów. Zapoznaj się z tym tematem: http://www.przemo.org/phpBB2/forum/view ... 48,start,0
Dzięki niemu w 90% rozwiążesz swój problem.
MASZ PROBLEM Z FORUM phpbb ? WEJDŹ TUTAJ: http://phpbb-assistant.com - ZROBIMY ZA CIEBIE WSZYSTKO!
serwis laptopów naprawa tabletów

.Net

Post autor: .Net » 09 czerwca 2008, 00:39

ja u siebie na Superhost.pl mam ustawione
System porównań dla połączenia MySQL: "utf8_unicode_ci"

i jak wyglądają wpisy w twojej bazie. tablica twójprefix_search_wordlist
czy zamieszczone tam słowa mają polskie znaki czy znaki "?" w ich miejscu?

edit// sorki ta tablica jest z phpbb3 jak byś mógł znaleźć jej odpowiednik w phpbb2 bo problem mógł już wystąpić przy importowaniu bazy

Awatar użytkownika
Vicuss
Kontakt:

Post autor: Vicuss » 09 czerwca 2008, 16:03

Identyczny problem miałem z e107. Baza danych musi być ustawiona na utf8_polish_ci
Gangsta OTS:
http://gangstaots.no-ip.info

Persia OTS Comming soon
Comet Forums comming soon

DarkDante

Post autor: DarkDante » 10 czerwca 2008, 00:27

Vicuss pisze:Identyczny problem miałem z e107. Baza danych musi być ustawiona na utf8_polish_ci
Ustawialem juz system porownan na wszystkie mozliwe modele, niestety nie rozwiazuje to sprawy. Problem lezy wydaje mi sie w eksporcie bazy. Admin z home.pl polecil mi abym zrobil jeszcze raz dumpa bazy z ustawieniem kodowania na --default-character-set=latin1 lub latin2 . Otoz probowalem juz z latin1 lecz przy eksporcie bazy wywalalo mi blad "ERROR 1062 (23000) at line 2185: Duplicate entry 'b?d?' for key 1" Wygooglalem i juz wiem dlaczego. Musze sprobowac jeszcze raz zrobic eksport z ustawieniem kodowania na latin2 zobaczymy co sie stanie. Tak czy inaczej, jak uda mi sie ten problem rozwiazac na pewno zamieszcze tutaj info jak to zrobilem i w czym tkwil szkopol.

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”