Chciałbym, żeby na profilach użytkowników pojawiała się informacja, czy użytkownik jest zalogowany. Ale nie jestem do końca pewien, która zmienna za to odpowiada. Chociażby dlatego, że jeśli np. zaloguję się i nie robię nic przez 15 minut, to na dole forum znika mój nick z listy userów zalogowanych (sprawdzałem to z innego komputera). Tak jakby sesja się "hibernowała". Jeśli jednak wykonam jakąś akcję, to z powrotem mój nick tam się pojawia. Więc wydaje mi się, że co najmniej dwie, lub więcej zmiennych jest odpowiedzialny za przechowywanie sesji lub zawiera informację o zalogowaniu.
W związku z tym pytanie, która jest najbardziej prawdziwa.
Mi wydaje się, że phpbb_sessions.session_logged_in. Jednak wydaje mi się, że nie jest to chyba w 100% pewne, bo kilka razy widziałem, że jakiś nick był wymieniony (na dole forum), że user już nie jest zalogowany, a ta zmienna cały czas miała wartość 1.
Czy jest może inna, lepsza zmienna?
Jeśli nie, to rozumiem, że wystarczy, że zrobię zapytanie do bazy, które sprawdzi, czy:
Kod: Zaznacz cały
if (phpbb_sessions.session_logged_in == 1)A może lepiej wziąć zmienną phpbb_sessions.session_time i sprawdzać, czy nie jest starsza niż np. 5 minut, np:
Kod: Zaznacz cały
if (phpbb_sessions.session_time >= (time() - 300))A może jest jeszcze lepsze rozwiązanie?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.