Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
maymar

Post autor: maymar » 23 stycznia 2007, 22:06

Wiem że jest taki temat przyklejony - przeczytałem go ale nie znalazłem odpowiedzi. Zastosowałem podane rozwiązania (chmod na 777 w katalogach images/avatars oraz zmieniłem kod w podanej odpowiedzi dot. rozsz. plików)

Co mnie nęka:

Podczas dodawania avatara wyświetla się na górze strony linijka z błędem:
Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/tmp/phpCPxSIJ) is not within the allowed path(s): (/home) in /home/c/o/n/condor/www/forum/includes/usercp_avatar.php on line 195
Otwarłem plik usercap_avatar.php i w linii 195 jest funkcja:

Kod: Zaznacz cały

else if ( ( file_exists(@phpbb_realpath($avatar_filename)) ) && preg_match('/\.(jpg|jpeg|gif|png)$/i', $avatar_realname) )
Jeżeli wiecie co z tym zrobić - oczywiście poza wyłączeniem funkcji dodawania avatara - będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 23 stycznia 2007, 22:25

zrób folder tmp i nadaj mu 777 i jeśli mozesz adres forum zapodaj :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

maymar

Post autor: maymar » 23 stycznia 2007, 22:52

Zrobiłem katalog tmp w katalogu głównym forum i nadałem mu 777 ale nadal to samo.
Forum jest tutaj
http://condor.ovh.org/forum/index.php

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 24 stycznia 2007, 01:08

maymar, jaka to wersja phpBB?
Czy modyfikowales cos na forum? Problem wystepuje od samego poczatku?
MASZ PROBLEM Z FORUM phpbb ? WEJDŹ TUTAJ: http://phpbb-assistant.com - ZROBIMY ZA CIEBIE WSZYSTKO!
serwis laptopów naprawa tabletów

maymar

Post autor: maymar » 24 stycznia 2007, 08:02

wersja to 2.0.22 niedawno ściągnięta i zainstalowana.
Problem ten jest nowy - zgłosił go użytkownik.
Zmieniłem jedynie język na ojczysty i podmieniłem styl tak by miał polskie opisy. Dodatkowo zrobiłem to co napisałem w pierwszym poście.

Tak z mojej dedukcji (jestem zielony w PHP) to chyba mu chodzi o dostęp do ścieżki w katalogu gdzie jest zainstalowane PHP na serwerze, a nie samo forum. Poprawcie mnie bo mogę się mylić.

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 24 stycznia 2007, 11:20

maymar, sprawdz w PA->Konfiguracja sciezki do emblematow. Napisz je tutaj na forum.
MASZ PROBLEM Z FORUM phpbb ? WEJDŹ TUTAJ: http://phpbb-assistant.com - ZROBIMY ZA CIEBIE WSZYSTKO!

maymar

Post autor: maymar » 24 stycznia 2007, 11:42

Sprawdziłem i są takie jak być powinny (nie zmieniałem ich od instalacji)
images/avatars z głównego folderu forum.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 24 stycznia 2007, 15:40

maymar pisze:Zrobiłem katalog tmp w katalogu głównym forum i nadałem mu 777 ale nadal to samo.
Bo on ma być w katalogu avatars, a nie w głównym katalogu :wink:
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

maymar

Post autor: maymar » 24 stycznia 2007, 18:34

Foleder mam w katalogu - doczytałem z tego adresu link.

Dodatkowo opisałem sprawę na forum usługodawcy i tam administrator zastosował jakieś rozwiązanie. To jest tekst który napisał:
Wydalo mi sie dziwne, to co piszesz, wiec zajrzalem do kodu phpbb2 i niestety wiesci sa nie najlepsze. W obecnym, kiepskim stanie phpbb mozliwy jest jedynie upload z adresu zewnetrznego (dwa ostatnie pola w formularzu zmiany awatara w profilu uzytkownika). Przy uploadzie "lokalnym" (z pliku na dysku uzytkownika) autorzy phpbb probuja najpierw odczytac plik z katalogu tymczasowego w celu sprawdzenia jego parametrow (rozmiar w pikselach, kilobajtach etc.), a potem dopiero przenosza go za pomoca move_uploaded_file(). Jednak w warunkach "open_basedir" i "safe_mode" pierwsza operacja konczy sie to bledem.
Po czym avatary nagle zaczęły się ładować.

Prawdopodobnie konfiguracja serwera.

Dzięki chłopaki za pomoc :)

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 25 stycznia 2007, 00:58

maymar, tak to jest wina serwera. Nie zgadzam sie z adminem serwera. Kiepski stan phpbb? Moze kiepskie ustawienia PHP na serwerze? :)
Nie warto w 100% ufac adminom hostingu.

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”