error in sql syntax - problem z wgraniem bazy przez bdump

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
s38

error in sql syntax - problem z wgraniem bazy przez bdump

Post autor: s38 » 04 września 2005, 10:57

Mam problem z wgraniem starej bazy na nowy serwer. Przy wgrywaniu bazy big dumperem dojezdza np. do 8-10% a potem pokazuje sie blad:

MySQL: You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'tutaj jakis tekst np. z ktoregos postu forum' at line 1

naciskam zeby pominelo ten wpis i za chwile znowu i zanim przejedzie np. 1% wiecej to musze 80-100 wpisow pomijac i klikac pol godziny :? Co z tym zrobic bo nie mam juz sily, siedze nad tym 3ci dzien do 5 rano i nic nie moge wymyslic. Dodam, ze na starym serwerze nie mam juz dostepu do phpmyadmina.

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 04 września 2005, 13:52

Masz błąd w twojej składni SQL. Sprawdź instrukcję, która odpowiada twojej wersji serwera MySQL dla właściwej składni.
<span >s38</span> pisze:Dodam, ze na starym serwerze nie mam juz dostepu do phpmyadmina.
Przecież powinieneś dostęp do phpMyAdmin'a mieć. Pogadaj z adminem serwera. Napisz jeszcze z jakiej wersji phpBB jest ta baza i na jakie forum chcesz ją odtworzyć (jakiej wersji).
MASZ PROBLEM Z FORUM phpbb ? WEJDŹ TUTAJ: http://phpbb-assistant.com - ZROBIMY ZA CIEBIE WSZYSTKO!
serwis laptopów naprawa tabletów

s38

Post autor: s38 » 04 września 2005, 16:36

Na tamtym serwerze (starym) mam forum grzecznosciowo i tylko ono tam jest i nic wiecej, jest to prywatny serwer a admin ma bardzo duzo pracy i praktycznie moge go zlapac tylko pod telefonem, myslalem, ze da sie to jakos zrobic zeby znowu nie zawracac mu glowy. Nie mam tam teraz nawet dostepu do ftp bo widocznie cos padlo i skasowalo sie konto do logowania na ftp.

Baza jest z wersji 2.0.13 (nowszej nie wgralem bo nie mialem dostepu do ftp a planowalem juz wykupic serwer), teraz chce wgrac na 2.0.17 i potem przerobic na przemo.

Na innym forum polecili mi uzyc dumploadera do wgrania bazy wiec wrzucilem na serwer wersje 1.0 i wgralem baze. Moze dam cycat mojej odp. na tym forum:
wgralem dumploadera 1.0, wgralem nim plik z baza, wgrala sie bez problemu ale gdy wcisnalem zeby sprawdzil baze to sa takie bledy:

Wybrana baza danych: stk_phpbb1.stk_phpbb1 @ localhost
Plik definicji tabel dla wersji: 1.9

Obecność i poprawność wszystkich tabel:
brak tabeli phpbb_album Błąd
brak tabeli phpbb_album_cat Błąd
brak tabeli phpbb_album_comment Błąd
brak tabeli phpbb_album_config Błąd
brak tabeli phpbb_album_rate Błąd
brak tabeli phpbb_anti_robotic_reg Błąd
brak tabeli phpbb_attach_quota Błąd
brak tabeli phpbb_attachments Błąd
brak tabeli phpbb_attachments_config Błąd
brak tabeli phpbb_attachments_desc Błąd
brak tabeli phpbb_birthday Błąd
brak tabeli phpbb_chatbox Błąd
brak tabeli phpbb_chatbox_session Błąd
tabela phpbb_config ma niepoprawny typ kolumny config_value Błąd Napraw
brak tabeli phpbb_extension_groups Błąd
brak tabeli phpbb_extensions Błąd
brak tabeli phpbb_forbidden_extensions Błąd
brak tabeli phpbb_ignores Błąd
brak tabeli phpbb_jr_admin_users Błąd
brak tabeli phpbb_logs Błąd
brak tabeli phpbb_pa_cat Błąd
brak tabeli phpbb_pa_comments Błąd
brak tabeli phpbb_pa_custom Błąd
brak tabeli phpbb_pa_customdata Błąd
brak tabeli phpbb_pa_files Błąd
brak tabeli phpbb_pa_license Błąd
brak tabeli phpbb_pa_settings Błąd
brak tabeli phpbb_pa_votes Błąd
brak tabeli phpbb_portal_config Błąd
tabela phpbb_posts zawiera za mało pól (13 zamiast 19) Błąd
brak tabeli phpbb_quota_limits Błąd
brak tabeli phpbb_read_history Błąd
brak tabeli phpbb_shoutbox Błąd
brak tabeli phpbb_shoutbox_config Błąd
brak tabeli phpbb_stats_config Błąd
brak tabeli phpbb_stats_modules Błąd
brak tabeli phpbb_topic_view Błąd
brak tabeli phpbb_topics_ignore Błąd
tabela phpbb_users zawiera za mało pól (45 zamiast 85) Błąd
brak tabeli phpbb_users_warnings Błąd
tabela phpbb_vote_desc zawiera za mało pól (5 zamiast 9) Błąd

a przy probie odpalenia forum:

phpBB : Critical Error

Error creating new session

DEBUG MODE

SQL Error : 1054 Unknown column 'session_admin' in 'field list'

INSERT INTO phpbb_sessions (session_id, session_user_id, session_start, session_time, session_ip, session_page, session_logged_in, session_admin) VALUES ('300f00258be088dcdf0dc4c02c23f9c7', -1, 1125834954, 1125834954, '531efee0', 0, 0, 0)

Line : 172
File : sessions.php

To samo gdy chce uruchomic plik ktory przerobi baze na wersje by przemo ktore chce zainstalowac :( Baza bez problemu dziala na starym forum, wiec nie wiem co jest grane. Zgrywam ja poprzez kopie zapasowa w panelu admina bo inaczej nie umiem (nie mam dostepu do phpmyadmina).

EDIT:

a to sie pokazuje w big dumperze:

Błąd w linii 40021

Zapytanie:
:D :D :o :o :+D :+D :lol: :lol: :twisted: :twisted: :arrow: :arrow:');

MySQL: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ':D :D :o :o :+D :+D :lol: :lol: :twisted: :twisted: :arrow: :arrow:')' at line 1

Zatrzymany, wystąpił błąd

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 04 września 2005, 16:42

Widocznie widać, że nie wgrałeś wszystkich tabel. A ile ta baza danych zajmuje? Nie jest przypadkiem uszkodzona?

PS. Trochę kombinować trzeba na lewo i prawo :) :) :).
MASZ PROBLEM Z FORUM phpbb ? WEJDŹ TUTAJ: http://phpbb-assistant.com - ZROBIMY ZA CIEBIE WSZYSTKO!

s38

Post autor: s38 » 04 września 2005, 16:50

Zajmuje jakos niecale 90mb jako .sql a na forum w panelu cos kolo 34mb (mam wlaczona kompresje .gzip). Nie wiem po czym poznac, ze mogla by byc uszkodzona ale z forum od ostatniej instalacji czyli chyba grudzien 2003 nie bylo zadnego problemu ani bledow.

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 04 września 2005, 19:53

Wątpię abyś tak dużą bazę odtworzył przez bdump :(

PS. Ja ostatnio odtwarzałem bazę danych 300 MB przez phpMyAdmini'a, ok. 12godzin roboty i forum przeniesione na nowy serwer :)

s38

Post autor: s38 » 05 września 2005, 00:08

nie strasz :shock: wiec co mam z tym zrobic? bo nie mam pomyslu, a na php i mysql znam sie tylko tyle ile mialem do czynienia z nimi przez forum.

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 05 września 2005, 16:38

Koniecznie musisz załatwić dostęp do phpMyAdmini'a. Innej różnicy nie widzę jak dla Ciebie. Przychodzą mi inne rzeczy do głowy, ale Ci tego nie wytłumaczę "o tak sobie", bo możesz nie pojąć :(

s38

Post autor: s38 » 06 września 2005, 14:10

Ok, sprobuje szybko zalatwic i co potem ;) poprosze o jakies lopatologiczne proste wytlumaczenie ;) dzieki.

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 06 września 2005, 15:33

<span >s38</span> pisze:poprosze o jakies lopatologiczne proste wytlumaczenie
Jeżeli znasz osobę, które naprawia telefony komórkowe i prosisz ją żeby Ci wytłumaczyła jak naprawić zalaną Nokią 3100 to byś coś pojął? Chyba nie bardzo :).

PS. Próbuj a na pewno się uda.

Powodzenia :)

s38

Post autor: s38 » 13 września 2005, 23:00

No to mam problem bo za 2 dni admin wyjezdza i wylacza komputery, bede mial dostep do phpmyadmina ale jak przerzucic tak duza baze jesli te programy caly czas pokazuja bledy :roll: :(

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”