Połączenie bazy z programem do strony, na której stoi forum

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
Selena
Kontakt:

Połączenie bazy z programem do strony, na której stoi forum

Post autor: Selena » 17 lipca 2005, 12:13

Nie wiem, czy to dobry temat, jesli tak, to mnie poprawcie :(
Był też niżej jakiś temat o bazie, ale nie bardzo zrozumiałam problemu.
Moje pytanie jest następujęce........
Mam bazę dancyh (na risp.pl jakby co) i stoi na niej forum. Posiadam również stronę tego forum i zamierzam zainstalować jeden program, wymagający bazy danych. Od znajomej wiem, że można połączyć bazę, by ten program korzystał z tej bazy danych nie uszkadzając forum. Ale trzeba uwazać. Tylko nie miała okazji mi to wyjasnić i pokazać. Chciałam się zapytać, jak mogę to połączyć? :( Powiedzmy dam jeden z przykładów modyfikacji, którą chcę zainstalować: http://www.selena.risp.pl/bba/phpautome ... stall.html mam tu DWA problemy. Nie rozumiem o co chodzi z tym pierwszy. Znaczy z tym adresem serwera =p Nie kumam. Jaki on powinien być? Mam swoją bazę danych na: http://web.risp.pl/ czy o to chodzi? I gdy wypełniam te dane, to pojawia mi się tabelka z ostrzeżeniem na temat bazy i czy chcę kontynuować. Nie wiem o chodzi z tą ochroną, ale błagam niech ktoś mi powie, jak mam połączyć ten program i forum w jednym serwerze, by nie uszkodzić niczego ;( Błagam!!!!! Forum jest na prawdę bardzo cenne. Oczywiście zrobi się kopię zapasową, ale nie chciałabym się uciekać do tego, by ją umieszczać jeszcze raz dla forum. (od razu mówię, że jstem słabo kumata, więc prosiłabym o szczegułowe i łatwe w słowach wyjaśnienie xD)

eeyore
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: eeyore » 17 lipca 2005, 12:31

Po pierwsze, nie martw się możesz nawet postwić 10 for na jednej bazi danych lub 5 skryptów php/mysql i forum, ważne by miały inne nazwy table :!:

Po drugie mógłabyś pokazać jakie wyskakują Ci się ostzrzeżenia?
"Trochę Względów, trochę Troski o Innych. W tym cała rzecz. Tak przynajmniej mówią." - Kłapouchy

Selena
Kontakt:

Post autor: Selena » 17 lipca 2005, 13:00

Okey: http://www.selena.risp.pl/ost.jpg Ten obrazek będzie na tym serwerze tylko na czas trwania tego tematu :(

eeyore
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: eeyore » 17 lipca 2005, 17:10

Z tego co tu czytam, to ten skrypt jest już zainstalowany
"Trochę Względów, trochę Troski o Innych. W tym cała rzecz. Tak przynajmniej mówią." - Kłapouchy

Selena
Kontakt:

Post autor: Selena » 17 lipca 2005, 19:40

strange pisze:Z tego co tu czytam, to ten skrypt jest już zainstalowany
O.o
Ale to zupełnie inny program! na tym serwerze jest forum. A to, to jest program OO

Awatar użytkownika
Duch Forum
Kontakt:

Post autor: Duch Forum » 18 lipca 2005, 09:22

Program instalacyjny najprawdopodobniej usunie wszystkie dane, zrób kopie bezpieczeństwa, a po instalacji przywróć ją.

eeyore
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: eeyore » 18 lipca 2005, 09:45

Jest problem bo jeśli on doda jeszcze swoje dane (program) a ona zrobi backup, to z kolei straci dane programu...

Selena
Kontakt:

Post autor: Selena » 19 lipca 2005, 13:30

Kurcze....więc chyba się nie da....chyba, że tak jak była mowa wcześniej o danych, może da się jakoś pozmieniać w tym programie dane.....'

Jeszcze jedno pytanie. Mam dwa fora i dwie bazy na risp.pl. A gdyby tak te drugie forum przełożyć do tej bazy, razem z tym pierwszym, a tą bazę zostawić tylko i wyłącznie do programów? =p Da się tak?

Albo założe sobie program na lycos i z tej bazy będę korzystać xD' Nie, muszę na tym samym -.-' Kurde!

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”