kilka małych problemów po tuningu ;)

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
bikemax

kilka małych problemów po tuningu ;)

Post autor: bikemax » 24 listopada 2007, 12:24

Witam

Bardzo prosze o pomoc przy kilku drobnych problemach po "tutningu" czyli wstawieniu kilku modów.
narazie stoi wszystko na krasnalu, nuke 7,9 PL + bb by jaszczur 1.3 +troche dodatków

Jak narazie (bo głęgiej nie moge dość) mam błędy:

w wyświetlaniu tematu:

Kod: Zaznacz cały

Could not obtain post/user information.

DEBUG MODE

SQL Error : 1064 Something is wrong in your syntax obok '( nuke_users u LEFT JOIN nuke_bbbanlist b ON u.user_id=b.ban_use' w linii 2

SELECT u.user_field_2, u.user_field_3, u.user_field_8, u.user_field_9, u.username, u.user_id, u.user_posts, u.user_email, u.user_gg, u.user_tlen, u.user_viewstat, u.user_regdate, u.user_skype, u.user_viewemail, u.user_rank, u.user_sig, u.user_sig_bbcode_uid, pt.mods_notice, u.user_avatar, u.user_avatar_type, u.user_allowavatar, u.user_allowsmile, u.user_allow_viewonline, u.user_session_time, u.user_birthday, u.user_next_birthday_greeting, u.user_plusp, u.user_minusp, u.user_disallowed_write, b.ban_id, p.*, u.user_gender, pt.post_text, pt.post_subject, pt.bbcode_uid FROM nuke_bbposts p, ( nuke_users u LEFT JOIN nuke_bbbanlist b ON u.user_id=b.ban_userid), nuke_bbposts_text pt WHERE p.topic_id = '1' AND pt.post_id = p.post_id AND u.user_id = p.poster_id ORDER BY p.post_time ASC LIMIT 0, 15

Line : 515
File : viewtopic.php
wgląd do pliku w załączniku:

dalej... viewprofile usera, jakiś błąd ?? Nie wyświetla treści strony, tylko nagłówek +lewe bloki, nie wyskakuje żaden błąd... pliki dotyczące w załączniku

i jak narazie ostatni podczas gdy chce napisać nowy temat:

Error in posting

DEBUG MODE

SQL Error : 1136 Column count doesn't match value count at row 1

INSERT INTO nuke_bbposts_text (post_id, post_subject, bbcode_uid, post_text) VALUES ('6', 'fgfdghfh', mods_notice = '', '208922732c', 'dsg gh d fg jd hg')

Line : 385
File : functions_post.php
W załączniku daje wszystkie pliki które moga być odpowiedzialne za to

Bardzo prosze o pomoc. Pozdr ;)

PLIKI:
http://phpnuke.org.pl/modules.php?name= ... oad&id=633

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 25 listopada 2007, 17:36

wszystko sprowadza się do błędów podczas instalacji. instaluj jeszcze raz wykonując poprawnie instrukcje.
błąd dwa: masz 4 kolumny a dodajesz 5 wartości. jak to możliwe ??

raczej tutaj pomagamy a nie odwalamy czarna robotę poprawiając pliki.
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

bikemax

Post autor: bikemax » 25 listopada 2007, 21:37

Nie nie chce żeby ktoś odwalił robote za mnie... Ja poprostu nie widze już gdzie może być błąd...

Na php nie znam się na tyle żeby znaleść błąd, a jak jest jeszcze SQL to już wogóle ;)

Te aplikacje co dodałem to było ok 13000 wersów kodu... więc dodawanie od nowa to katusze... ja to robiłem i tak już 2 raz bo utraciłem dane... wszystko powinno być ok z instalacją bo robiłem wszystko uważnie i poprawnie jak mi się wydaje ;)

Dlatego tu napisałem.

Próbowałem taki trik żeby wsadzić baze już zapisaną i takie same błędy.

Jakbyś mógł chociarz wspomnieć gdzie jakie błędy moga być to byłbym wdzięczny.

Pozdr

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 26 listopada 2007, 17:43

bikemax pisze:wspomnieć gdzie
proszę bardzo:
błąd 1 lokalizacja:
bikemax pisze:Line : 515
File : viewtopic.php
błąd 2. lokalizacja:
bikemax pisze:Line : 385
File : functions_post.php

o co chodzi w błędzie drugim opisałem. masz plik i linijkę koło której jest błąd. teraz biore instrukcje instalacji i szukam w niej tego pliku. gdy to znajduje to czytam instrukcje po raz kolejny i patrze jak to wygląda w pliku. znajduje błędy poprawiam.
ewentualnie uruchamiam wyszukiwarkę na forum i szukam czy inni mieli taki błąd. i może gdzieś juz jest rozwiązanie.
Bycie adminem zobowiązuje i kosztuje sporo czasu.
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

bikemax

Post autor: bikemax » 26 listopada 2007, 20:09

Dzięki za odp.

No właśnie tylko że wskazane miejsce w dokumencie to tylko funkcja która wyświetlać ma błąd... Próbowałem podmienić pliki i teń nic... Dlatego pisze. jakby to było takie proste to bym sobie jeszcze poradizł.

W dodatku to nie jest zwykłe phpBB... to jest wersja specjalna dla phpNuke...

1 błąd wskazuje to miejsce:

//
// Go ahead and pull all data for this topic
//
$idx = $apf->get_sql('u.');
$sql = "SELECT $idx u.username, u.user_id, u.user_posts, u.user_email, u.user_gg, u.user_tlen, u.user_viewstat, u.user_regdate, u.user_skype, u.user_viewemail, u.user_rank, u.user_sig, u.user_sig_bbcode_uid, pt.mods_notice, u.user_avatar, u.user_avatar_type, u.user_allowavatar, u.user_allowsmile, u.user_allow_viewonline, u.user_session_time, u.user_birthday, u.user_next_birthday_greeting, u.user_plusp, u.user_minusp, u.user_disallowed_write, b.ban_id, p.*, u.user_gender,  pt.post_text, pt.post_subject, pt.bbcode_uid
        FROM " . POSTS_TABLE . " p, ( " . USERS_TABLE . " u LEFT JOIN ".BANLIST_TABLE." b ON u.user_id=b.ban_userid), " . POSTS_TEXT_TABLE . " pt
        WHERE p.topic_id = '$topic_id'
                $limit_posts_time
                AND pt.post_id = p.post_id
                AND u.user_id = p.poster_id
        ORDER BY p.post_time $post_time_order
        LIMIT $start, ".$board_config['posts_per_page'];
if ( !($result = $db->sql_query($sql)) )
{
linia 515:

message_die(GENERAL_ERROR, "Could not obtain post/user information.", '', __LINE__, __FILE__, $sql);
}
Jak na mój gust nie ma tutaj błędu... :/ a jednak :/

2 już poprawiłem... a więc jeszcze ten pierwszy i profil użytkownika

DODANE:
Metoda prób i błędów moge stwierdzić że cały błąd tego wszystkiego wywodzi się z lini:

//
//
$idx = $apf->get_sql('u.');
$sql = "SELECT $idx u.username, u.user_id, u.user_posts, u.user_email, u.user_gg, u.user_tlen, u.user_viewstat, u.user_regdate, u.user_skype, u.user_viewemail, u.user_rank, u.user_sig, u.user_sig_bbcode_uid, pt.mods_notice, u.user_avatar, u.user_avatar_type, u.user_allowavatar, u.user_allowsmile, u.user_allow_viewonline, u.user_session_time, u.user_birthday, u.user_next_birthday_greeting, u.user_plusp, u.user_minusp, u.user_disallowed_write, b.ban_id, p.*, u.user_gender,  pt.post_text, pt.post_subject, pt.bbcode_uid
        FROM " . POSTS_TABLE . " p, ( " . USERS_TABLE . " u LEFT JOIN ".BANLIST_TABLE." b ON u.user_id=b.ban_userid), " . POSTS_TEXT_TABLE . " pt
                $limit_posts_time
Tak wygląda to u mnie.
Natomiast w wersji jaszczura, która powinna chodzić poprawnie i chodzi na większości stron ten sam fragment wygląda:

//
//
$sql = "SELECT u.username, u.user_id, u.user_posts, u.user_from, u.user_website, u.user_email, u.user_icq, u.user_gg, u.user_tlen, u.user_viewstat, u.user_aim, u.user_yim, u.user_regdate, u.user_msnm, u.user_skype, u.user_viewemail, u.user_rank, u.user_sig, u.user_sig_bbcode_uid, u.user_avatar, u.user_avatar_type, u.user_allowavatar, u.user_allowsmile, u.user_allow_viewonline, u.user_session_time, u.user_birthday, u.user_next_birthday_greeting, u.user_plusp, u.user_minusp, u.user_disallowed_write, b.ban_id, p.*, u.user_gender,  pt.post_text, pt.post_subject, pt.bbcode_uid
                $limit_posts_time
w czystym BB wygląda ona tak:

//
//
$sql = "SELECT u.username, u.user_id, u.user_posts, u.user_from, u.user_website, u.user_email, u.user_icq, u.user_aim, u.user_yim, u.user_regdate, u.user_msnm, u.user_viewemail, u.user_rank, u.user_sig, u.user_sig_bbcode_uid, u.user_avatar, u.user_avatar_type, u.user_allowavatar, u.user_allowsmile, p.*,  pt.post_text, pt.post_subject, pt.bbcode_uid
        FROM " . POSTS_TABLE . " p, " . USERS_TABLE . " u, " . POSTS_TEXT_TABLE . " pt
                $limit_posts_time
Jeżeli zmienie tylko linie mojego BB:

na ten z czystego wyskakuje błąd:
Could not obtain post/user information.

DEBUG MODE

SQL Error : 1109 Unknown table 'b' in field list

Zrozumieć można łatwo że czegoś brakuje...

DODANE:
Oki już udało mi się wszystko pousówać... jakimś cudem ;P sam w końcu nie wiem co zrobiłem,

Dobra zostaje ostatni błąd... wyświetlanie profilu. Nie chce nic wyświetlić, ani błędu, ani nic.

OCB ?

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”