Mam taki problem z forum. Jest to wersja dość stara chyba bo 2.0.10
No i ostatnio kiedy robiłem kasację ( z powodu ograniczeń bazy) skasowałem około 1/5 wszystkich postów na forum. A objętość bazy w ogóle się nie zmieniła... Tak jakby posty po prostu znikneły z forum ale nie zostały skasowane z bazy danych.
Co można z takim czymś zrobić? Aby usunąć te posty?
Kasowanie postów na forum ale nie w bazie?
Blak, głupoty gadasz.
czogas, w bazie zapewne najwięcj miejsca zajmuja tabele search i to je należy oczyścić. bo same posty z forum zajmują mało miejsca w porównaniu z tabelą postów.
Po drugie w phpmyadmin masz cos takiego jak optymalizacja tabel. możesz spkojnie to zastosować
czogas, w bazie zapewne najwięcj miejsca zajmuja tabele search i to je należy oczyścić. bo same posty z forum zajmują mało miejsca w porównaniu z tabelą postów.
Po drugie w phpmyadmin masz cos takiego jak optymalizacja tabel. możesz spkojnie to zastosować
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.
Hmm no tak, tabele search kasowałem już ładne pare razy, bo niestety mam trylko 5mb bazy. :/ A z tymi postami to jest coś dziwnego bo post_text zajmuje 4mb
a jest ich ylko 4500 no i np w tabeli której są nazwy tematów są topiki które kasowałem już kolo roku temu
i inne których na forum już dawno nie ma ale kiedy wyszukam w bazie wg topic_id nie znajduje niczego... No ale przecież nie uwierze w to że 1,5 tyś postów nie zajmowało ani kb.
A gdzie jest ta optymalizacja tabel? Bo niestety nie jestem aż tak z tym obeznany.
Dzięki.
EDIT
Znalazłem optymalizację.
No i podziałało, z samej tabeli post_text ubył jeden mega.
Na całej bazie poszło 1,5. 
A gdzie jest ta optymalizacja tabel? Bo niestety nie jestem aż tak z tym obeznany.
Dzięki.
EDIT
Znalazłem optymalizację.