Mostek użytkowników pomiędzy phpBB i Forum SMF

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
eXc

Mostek użytkowników pomiędzy phpBB i Forum SMF

Post autor: eXc » 02 marca 2006, 00:05

Witam

Mam taki problem - posiadam dwa fora, jedno oparte na phpBB (2.0.19) a drugie na Forum SMF (1.0.5, http://www.simplemachines.org & http://www.smf.pl). Muszę tak je "zintegrować", aby miały wspólnych użytkowników, tzn. będąc zarejestrowanym na jednym automatycznie był user zarejestrowanym na drugim. I tak samo z byciem zalogowanym.

I w związku z tym mam dwa pytania. Pierwsze - jak logistycznie to ma wyglądać? Przyszły mi na myśl 3 możliwości, nie wiem, które są wykonalne i w jakim stopniu są trudne.
a) Rejestracja na jednym forum automatycznie dodaje usera do drugiego forum.
b) Jedno z for korzysta z bazy z userami z drugiego forum, a nie ze swojej.
c) Zrobić jakoś w mysql'u, żeby tabele z userami automatycznie się "synchronizowały", albo żeby jedna była referencją do drugiej. To byłoby najprostsze, ale nie wiem czy wykonalne.

I drugie pytanie - następstwo pierwszego - jak to wykonać? :D
Pozdrawiam i z góry dziękuję

m@niac!

Post autor: m@niac! » 30 marca 2006, 01:28

najlatwiej bedzie jesli oba fora beda korzystaly z tej samej bazy danych (tyle ze to zrobi burdel w bazie i bedzie trzeba ja bardzo czesto kompaktowac)

jak juz masz oba fora w jednej bazie, to przygladasz sie bardzo dokladnie tabelkom z userami w obu forach i patrzysz ktore pola sobie odpowiadaja, skoro to 2 rozne fora to pewnie niektore nazwy beda sie roznic, wiec musisz sobie dokladnie rozrysowac ktore pola sie pokrywaja.

teraz w obu skryptach odszukujesz mechanizm dodawania nowego uzytkownika i w kodzie zapytania do bazy odpowiadajacym za umieszczenie w niej nowego wpisu poprostu dopisujesz te tabele od drugiego forum.

problem rozwiazany :)
prostszego pomyslu nie mam.

ewentualnie wersja hardcore - przepisujesz czesc skryptu jednego z for w taki sposob, aby odwolywal sie do innej tabeli (ale i tak w ramach jednej bazy danych)
tyle ze to sie wiaze prawdopodobnie z przeprojektowaniem polowy skryptu :) ale da sie zrobic :)

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”