baza danych w mysql

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
Awatar użytkownika
AngelOfLight

baza danych w mysql

Post autor: AngelOfLight » 14 marca 2006, 13:31

Witam. Jestem nowy jeśli chodzi o mysql, forum itp. nie wiem jak założyć baze danych, a konkretnie tabele, kompletnie nie wiem o co w tym chodzi, a na domowej stronie mysql nic nie rozumiem, bo to po angielsku w dziwnym języku którego nie znam, jeśli ktoś ma link do polskiej instrukcji, to prosze o dodanie go, i nie zamykajcie tematu, bo czytałem już sporo te forum i nic takiego nie znalazłem, a myśle, że przyda się to nietylko mi, ale również ludzią którzy będą szukać podobnej odpowiedzi w przyszłości. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Padłem by powstać, powstaje by walczyć, walcze by zwyciężać.

Awatar użytkownika
TrAvIkK
Zasłużony

Post autor: TrAvIkK » 14 marca 2006, 13:40

Hmmm...

Nie chce Was wszystkich zniechęcać, ale zadam to pytanie...
W jakim celu stawiacie forum nie wiedząc nawet co to jest PHP czy MySQL (baza danych) ???
Nie wróże wam dobrej przyszłości.

Na forum jest setki postów, w którym opisane (lub podano link) do opisu jak zainstalować forum!
Ja w przeciągu ostatnich 5 minut odpowiedziałem na dwa takie tematy!
Użyj opcji SZUKAJ
buu :P

Awatar użytkownika
AngelOfLight

Post autor: AngelOfLight » 14 marca 2006, 13:53

ja wiem co to mysql, i wiem jak instalować forum! ja nie umiem poprostu zrobić bazy danych w mysql, a raczej tabel! dlatego prosze o pomoc w tej sprawie.

Awatar użytkownika
TrAvIkK
Zasłużony

Post autor: TrAvIkK » 14 marca 2006, 13:56

Ale po co tworzyc tabele?
Od tego jest instalator forum!

Chodzi Ci zapewne o baze danych.
W tym celu wejdz do phpMyAdmin'a na konto root'a i po zalogowaniu przegladarka podzieli ci sie na dwie strony, po lewej wybor baz danych po prawej okienko gdzie mozna utworzyc nowa.
Wpisuejsz nazwe i klikasz button i juz masz nazwe.

Awatar użytkownika
AngelOfLight

Post autor: AngelOfLight » 14 marca 2006, 14:11

mam, utworzyłem baze danych o nazwie forum, i kiedy wpisałem nazwe bazy danych: forum a nazwe urzytkownika bazy danych: forum, phpBB : Critical Error

Could not connect to the database
zmieniłem nazwe użytkownika bazy danych na kamilw bo taki mam login do mysql, i to samo.;/

Awatar użytkownika
TrAvIkK
Zasłużony

Post autor: TrAvIkK » 14 marca 2006, 14:34

A baze danych tworzyłeś użytkownikiem kamilw czy kontem root'a?
Bo jak kontem root'a to pamiętaj, że musisz przypisać tą bazę na konto kamilw (przypisujesz to w phpMyAdmin'ie)

Awatar użytkownika
AngelOfLight

Post autor: AngelOfLight » 14 marca 2006, 15:40

teraz takie coś...

Wystąpił błąd przy aktualizacji bazy danych

Could not insert default_lang :: UPDATE phpbb_config SET config_value = 'angel_of_light@wp.pl' WHERE config_name = 'board_email' :: 912 :: /home/kamilw/www/phpBB2/install/install.php

Could not insert default_lang :: UPDATE phpbb_config SET config_value = '/phpBB2/' WHERE config_name = 'script_path' :: 912 :: /home/kamilw/www/phpBB2/install/install.php

Could not insert default_lang :: UPDATE phpbb_config SET config_value = '80' WHERE config_name = 'server_port' :: 912 :: /home/kamilw/www/phpBB2/install/install.php

Could not insert default_lang :: UPDATE phpbb_config SET config_value = 'www.generacja.pilnet.pl' WHERE config_name = 'server_name' :: 912 :: /home/kamilw/www/phpBB2/install/install.php

Could not update admin info :: UPDATE phpbb_users SET username = 'Kamio', user_password='1fdc6048d5923bacec61c8a8c9c06066', user_lang = 'polish', user_email='angel_of_light@wp.pl' WHERE username = 'Admin' :: 923 :: /home/kamilw/www/phpBB2/install/install.php

Could not update user_regdate :: UPDATE phpbb_users SET user_regdate = 1142347231 :: 930 :: /home/kamilw/www/phpBB2/install/install.php

czy o wina config.php? bo coś mi sie zdaje że trzeba coś tam wpisywać, ale nie wiem zbytnio co i gdzie, ale baza danych została zaktualizowana, ale teraz już nie wiem co robić.

Awatar użytkownika
AngelOfLight

Post autor: AngelOfLight » 14 marca 2006, 16:18

umm dobra, dowiedziałem sie jak to zrobić mniej więcej, jednak ruszyć do przodu nie moge, ponieważ nie mam uprawnień do usuwania tabel w bazie, ogólnie do usuwania, więc dopuki nie rozwiąże tego problemu i nie napisze, że wszystko działa, to prosze nie zamykać tematu, bo coś czuje że to nie koniec. z góry dziękuje

Awatar użytkownika
TrAvIkK
Zasłużony

Post autor: TrAvIkK » 14 marca 2006, 17:32

Nie dziwota że nie może zupdeatować skoro nie masz uprawnień :lol:
Napisz do administracji serwera.

Awatar użytkownika
AngelOfLight

Post autor: AngelOfLight » 14 marca 2006, 19:13

tak wiem, już to zrobiłem, mam uprawnienia do servera, ale ograniczone do baz danych, bo w systemie którym jestem, jest troszke inaczej, ponieważ nie jestem na zasadzie, że zakładam server, i zakładam baze danych, ale tak że dostaje serva bez ograniczeń, jednak mysql mam z wieloma osobami, i dużo ludzi ma dostęp, a rozwiązanie zrobimy takie, że bede miał 1 baze danych i do niej wszystkie uprawnienia, bo reszta mi nie potrzebna, i wtedy będzie mam nadzieje dobrze, tylko teraz czekam na ta baze, btw dzięki za pomoc. Jeszcze sie odezwe.

Witam. Forum zainstalowałem bez problemu. A teraz mam problem. Nie moge dodawać avatarów, bo wyskakuje mi:
Unable to upload file
oczywiście sprawdzałem czy aby napewno plik ma odpowienią wielkość i format i tak jest, ścieżka do zapisu avatarów jest poprawna.. i nie mam pojęcia co jest grane. Proszę o pomoc.

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”