Hasło użytkownika

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
Haroslav

Hasło użytkownika

Post autor: Haroslav » 29 grudnia 2005, 15:41

Co zrobić, żeby wiedzieć, jakie jest hasło danego użytkownika?

Kiedy wpisuję nick w polu "Znajdź użytkownika" na liście informacji o nim nie ma podanego hasła.

MdK
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: MdK » 29 grudnia 2005, 17:13

Hasło mozna zobaczyć jedynie w bazie danych, jednak tam jest ono zakodowane MD5 i nie można jego odkodować.

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 29 grudnia 2005, 20:39

MdK pisze:nie można jego odkodować
nie ma rzeczy niemożliwych :D wszystko się da tylko potrzeba dużo czasu :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

MdK
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: MdK » 29 grudnia 2005, 20:47

mateusz pisze:
MdK pisze:nie można jego odkodować
nie ma rzeczy niemożliwych :D wszystko się da tylko potrzeba dużo czasu :D
jeszcze się nie spotkałem, żeby ktoś odkodował MD5 :> Z tego co wiem jest to kodowanie jednostronne.

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 29 grudnia 2005, 20:56

polecak google bo są opisy ale zaznaczam że operacja czasochłonna.
Sam prubowałem ale hasłą 3 literowe się udało - dzien dekodowania :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Haroslav

Post autor: Haroslav » 29 grudnia 2005, 21:07

A co to jest to MD5? :D

To jest pewne jakichś szyfr/język, w którym te wszystkie pliki php są kodowane?? ... hmm.. nie znam się na tym..

Ale mam jeszcze jeden mały problem..

Nie działa mi automatyczne logowanie :(
I to nie tylko mi, ale innym użytkownikom forum także.
Po zalogowaniu się, napisaniu wypowiedzi, wyłączeniu okna przeglądarki oraz ponownym włączeniu forum, trzeba się logować od nowa, co jest dość uciążliwe..

MdK
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: MdK » 29 grudnia 2005, 21:17

MD5 jest to kodowanie w bazach danych, która uniemożliwia czytanie hasłe itp. Zabezpiecznie przed nieuczciwymi adminami stron i for.

Awatar użytkownika
Duch Forum
Kontakt:

Post autor: Duch Forum » 29 grudnia 2005, 23:09

Coś z ciastkami albo sesjami nie tak jest, pogrzebcie w ustawieniach przegladarki lub bij do adminow serwera.

[Sesje powinny wygasać wraz z wyłączeniem, co jest dobre. Ciastka automatycznego logowania powinny być zachowywane conajmniej miesiąc[?], więc coś jest nie tak...]

Awatar użytkownika
Orion

Post autor: Orion » 30 grudnia 2005, 11:50

MdK pisze:MD5 jest to kodowanie w bazach danych, która uniemożliwia czytanie hasłe itp. Zabezpiecznie przed nieuczciwymi adminami stron i for.
rotfl

mysql ma tyle wspolnego z md5 co funckja ktra haszuje ( i mozliwosc przechowywania ;) ) i np wylaczenie haszowania hasel w phpbb to 15 min roboty ... i nie wie3m co to ma do zabazpieczen przed nieuczciwymi webmasterami jak i tak on decyduje jak hasla sa przechowywane ...

MdK
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: MdK » 30 grudnia 2005, 21:03

Orion pisze:
MdK pisze:MD5 jest to kodowanie w bazach danych, która uniemożliwia czytanie hasłe itp. Zabezpiecznie przed nieuczciwymi adminami stron i for.
rotfl

mysql ma tyle wspolnego z md5 co funckja ktra haszuje ( i mozliwosc przechowywania ;) ) i np wylaczenie haszowania hasel w phpbb to 15 min roboty ... i nie wie3m co to ma do zabazpieczen przed nieuczciwymi webmasterami jak i tak on decyduje jak hasla sa przechowywane ...
LoL Wiem, ze mozna bezproblemowo wyłączyć MD5, bo sam kiedyś to zrobiłem, zupełnie nie znając się na phpBB (z 2 lata temu). Chodzi przecież o odkodowanie haseł.

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”