czyszczenie tablic

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
idejka
Kontakt:

czyszczenie tablic

Post autor: idejka » 09 września 2005, 14:28

Witam

Jak większość w tym dziale :wink: ma problem.
Otóż mam forum na lycosie, baza mi się zapełniła i nie wiem które tablice mogę wyczyścić czy też zoptymalizować.
Jak narazie jestem zielona w tym temacie i bardzo proszę o pomoc. Szukałam odpowiedzi w sieci ale znaleźć ich nie umiem, pewnie dlatego że jeszce wiem niewiele na temat baz danych :cry:
Tak więc czy mogę wyczyścić czy też zoptyalizować następujące tablice (wydaje mi się że tak ale pewna nie jestem) :

1. table phpbb_shoutbox
2. table phpbb_banlist
3. table phpbb_posts
4. table phpbb_posts_text
5. table phpbb_search_results
6. table phpbb_search_wordlist
7. table phpbb_search_wordmatch
8. table phpbb_sessions === tą wiem że moge czyścić
9. table phpbb_topics
10. table phpbb_topics_watch
11. table phpbb_vote_desc
12. table phpbb_vote_results
13. table phpbb_vote_voters

Na wszystkich pisze Overhead i wielkość w bajtach (pewnie wielkość o jaką jest przekroczona pojemnoośc bazy ? Tak mi się tylko wydaje).

Znaczenie tych tablic mniej więcej znam, znalazłam kilka opisów tabel ale nie wiem czy moge je ruszyć i forum mi nie rozwali się juz całkowicie.

Bardzo prosze o pomoc bo już nie wiem gdzie moge szukać rozwiązania i pomocy. Pomózcie biednej dziewczynie :cry: :cry:

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 09 września 2005, 15:18

Na początku Witamy Cię :)

1. Pamiętaj, że wszystkie tabele w bazie danych możesz zaoptymalizować i je naprawiać - możesz to robić kiedy chcesz. Optymalizacja powinna przyspieszyć pracę forum.
2. Jeżeli Twoje tabele mają bardzo dużą wielkość to spokojnie możesz wyczyścić takie tabele:

Kod: Zaznacz cały

phpbb_logs - usuwa Logi Czynności 
phpbb_privmsgs - usuwa Prywatne Wiadomości 
phpbb_privmsgs_text - usuwa Prywatne Wiadomości 
phpbb_read_history - czyści wszystkie nieprzeczytane tematy/posty 
phpbb_search_results - czyści Search (Wyszukiwarką na forum)
phpbb_search_wordlist - czyści Search (Wyszukiwarką na forum)
phpbb_search_wordmatch - czyści Search (Wyszukiwarką na forum)
phpbb_shoutbox - usuwa wszystkie wiadomości z ShoutBox'a 
phpbb_topic_view - czyści przegladanie tematów przez Użytkowników 
Możesz także wyczyścić tabelę:

phpbb_sessions
Ale tutaj mogę być problemy z logowaniem po wyczyszczeniu tej tabeli. Więc, lepiej ją zostawić w spokoju. Pamiętaj o częściej optymalizaji wszystkich tabel - to również zmniejsza bazę danych. Jeżeli korzystasz z wersji phpBB by Przemo to w PA->Ogólne->Konfiguracja->Dodatkowe, tam możesz wyłączyć wyszukiwarkę, co powoduje, że żadne wpisy nie będą dodawane do tabel związanych z wyszukiwarką.
MASZ PROBLEM Z FORUM phpbb ? WEJDŹ TUTAJ: http://phpbb-assistant.com - ZROBIMY ZA CIEBIE WSZYSTKO!
serwis laptopów naprawa tabletów

idejka
Kontakt:

Post autor: idejka » 09 września 2005, 16:52

Dziękuję za tak szybką odpowiedź, pomoc no i powitanie :lol:
Niestety pojawił mi sie kolejny błąd. Przy próbie optymalizacji tabeli pojawia się error :

Access denied for user: 'user_uk' to database 'user_uk_db'
Rozumiem że nie mam dostępu do bazy danych :shock:. Jak sobie teraz z tym poradzić :?:

No i podczas włączania forum pojawia się to :

SQL Error : 1044 Access denied for user: 'user_uk@%.lyceu.net' to database 'user_uk_db'

INSERT INTO phpbb_sessions (session_id, session_user_id, session_start, session_time, session_ip, session_page, session_logged_in) VALUES ('a817927fa289686cf03f606a119bcb80', 4, 1126280815, 1126280815, 'd5c7c672', 0, 1)

Line : 158
File : /includes/sessions.php
Jak dla mnie to już wielki problem :lol:
Co zrobic żeby mieć znowu dostęp do bazy danych. Pewnie jest gdzieś jakiś błędy wpis który trzeba poprawić ale nie mam pojęcia gdzie. :?

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 09 września 2005, 17:01

A pisałem, żeby nie czyścić tabeli phpbb_sessions :) Bo mogą być błędy. Spróbuj w phpMyAdmini'e zaznaczyć wszystkie tabele i je naprawić.
MASZ PROBLEM Z FORUM phpbb ? WEJDŹ TUTAJ: http://phpbb-assistant.com - ZROBIMY ZA CIEBIE WSZYSTKO!

idejka
Kontakt:

Post autor: idejka » 09 września 2005, 18:29

phpBB Assistant pisze:A pisałem, żeby nie czyścić tabeli phpbb_sessions :)
No pisałeś :wink:
Ok. Wchodze w PhpMyAdmin, zaznaczam wszystkie tabele i mam dwie opcje Drop i Empty :oops: i trochę tekstu ponizej z wieloma opcjami i możliwościami.
Nie umiem naprawiać tabel, :oops: , jak to zrobić ? :roll: :wink:

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 09 września 2005, 18:32

Wejdź do phpMyAdmin'a->zakładka SQL i wykonaj takie zapytanie:

REPAIR TABLE `phpbb_sessions` 
A następnie Wyślij :).

idejka
Kontakt:

Post autor: idejka » 09 września 2005, 20:54

Niestety pojawia się coś takiego : :cry:

SQL-query :  [Edit]

REPAIR TABLE `phpbb_sessions`

MySQL said:

Access denied for user: 'user_uk' to database 'user_uk_db'
Ja nigdy się nie zajmowałam czyszczeniem i pilnowaniem bazy, forum zajmowałam sie tylko od strony moderowania itp itd. Teraz osoba która się zajmowała drugą stroną znikła mi z sieci i zostawiła kłopot. Jak zastałam forum to już miało przełdowaną bazę i ten brzydki błąd. :evil:
Co można jeszcze zrobić aby uzyakć dostęp ? Może coś w tym pliku sessions.php trzeba zmienić albo gdzieś indziej?

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 09 września 2005, 21:08

Zmień najlepiej serwer na jakiś komercyjny, bo ja tego Lycos nigdy nie zrozumiem :).

PS. Zapytanie które dałem działa na bank. A masz może jakąś kąpię bazy danych?

idejka
Kontakt:

Post autor: idejka » 09 września 2005, 21:36

phpBB Assistant pisze:Zmień najlepiej serwer na jakiś komercyjny, bo ja tego Lycos nigdy nie zrozumiem :).

PS. Zapytanie które dałem działa na bank. A masz może jakąś kąpię bazy danych?
Z wielką chęcia zmienię, tylko najpierw chciałabym żeby wszystko chodziło. Czy może po zmianie serwera forum ruszy bez problemu (tzn. jak będzie więcej miejsca na bazę) ?
A forum odziedziczyłam w takim stanie i nie mam niestety kopii bazy danych.
Co do zapytania SQL to pojawia się taki komunikat jak powyżej napisałam. Nie mam możliwości naprawiania czy nawet optymalizacji tabeli, ale moge wyczyścić zawartośc tabeli. Dziwne i tyle. :?
Co teraz mam zrobić ? Kurcze szkoda by było żeby stracić wszystkich userów, posty itp itd.

EDIT :
W PhpMyAdmin pisze jeszcze że baza jest przepełniona, tzn. że ma powyżej 11mb a faktycznie ma 9,2 mb. O co tu chodzi ?

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 10 września 2005, 11:21

Zmień najlepiej serwer i odtwórz bazę danych na nowym serwerze. Wtedy zobaczymy co będzie dalej.

PS. Pewnie popełnisz setki błędów podczas przenoszenia :cry: .

idejka
Kontakt:

Post autor: idejka » 10 września 2005, 11:36

phpBB Assistant pisze:Zmień najlepiej serwer i odtwórz bazę danych na nowym serwerze. Wtedy zobaczymy co będzie dalej.
Tak właśnie sobie też myślę że trzeba przenieść całe forum. :wink: Czas pożegnać się z lycosem.

phpBB Assistant pisze:PS. Pewnie popełnisz setki błędów podczas przenoszenia :cry: .
No wiesz :!: Trochę wiary we mnie :lol: :lol: :lol: Kurcze chyba nie będzie aż tak źle.
Ale dzięki bardzo za pomoc i za tą porzyszłą też :oops: :wink: Postaram sie jak najlepiej potrafie, obiecuję. :lol:

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 10 września 2005, 11:40

Moje drobne rady:

1. Jak ściągniesz bazę danych to pamiętaj, aby usunąć skrypt związany za reklamy na Lycosie. Na pewno go znajdziesz.
2. Zmień w bazie danych domenę i ustawienia cookies prawidłowe dla Twego nowego serwera.

Powodzenia :)

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”