Z firmy gdzie mamy hosting dostajemy ciągle ostrzeżenie.
Jak sprawdzić które rozszerzenie generuje tak duże obciążenie serwera i bazy danych?
duże obciążenie forum
Re: duże obciążenie forum
Zacząłbym od przejrzenia logów forum/serwera.
Pewnie spam boty atakują, polecam np. wdrożyć cloudflare
Forum dla kobiet babskiesprawy.pl od 2009 online. Nowe forum o prestashop start 2025 :)
To nie rozszerzenie a AI crawlery, ktore skanuja strony jak glupie. Podobnie crawlery Meta (Facebook) nie wiedziec po co chodza po stronach uzytkownikow we wszystkie strony. Rowniez polecam cloudflare i poblokowac dziadostwo.
Czy plan darmowy cloudflare obejmuje blokowanie tych crawlerów AI?
Tak, bez problemu. Co wiecej od niedawna cloudflare dodalo oddzielna opcje do blokowania ai crawlerow. Wczesniej mozna bylo poblokowac wszystkie crawlery poza najwazniejszymi (np. poza znanymi wyszukiwarkami blokowalo wszystko) i robilo sie tego regulami. Dalej mozna uzywac regul albo po prostu zablokowac cale ai.
To świetna wiadomość. Powinienem to wdrożyć u siebie. Jestem wdzięczny za informację.
Na stronie Cloudflare założyłem konto i w 3 krokach przeszedłem etap konfiguracji. Zmieniłem w hostingu DNS na te z Cloudflare. Z polecenia od supportu hostingu odhaczyłem ptaszka przy pozycji "mail".
Ale nie jestem pewien czy zrobiłem wszystkie konieczne czynności żeby crawlery były blokowane.
Po statystykach chyba widać ze coś jest blokowane. 15.09 przestawiłem DNS-y
Ale nie jestem pewien czy zrobiłem wszystkie konieczne czynności żeby crawlery były blokowane.
Po statystykach chyba widać ze coś jest blokowane. 15.09 przestawiłem DNS-y
- Załączniki
-
- statystyki.png
- (57.17 KiB) Pobrany 138 razy
-
- firefox_T5BZ4Jo33i.png
- (92.52 KiB) Pobrany 139 razy
-
- firefox_gW89fAdr4k.png
- (50.85 KiB) Pobrany 140 razy