Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Pomoc w przypadku kłopotów z rozszerzeniami: instalacją, konfiguracją, błędami. Zakładając nowy temat pamiętaj o odpowiednim prefiksie!
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

ultraHD

  • Posty: 29
  • Rejestracja: 25 maja 2017, 09:43

Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post26 maja 2017, 17:38

Prosiłbym o jakąś pomoc nie sądziłem, że dodanie jakiegoś małego chatu lub jak to się dzisiaj nazywa shoutbox'a to szczyty himalajów, a więc wygląda to tak

phpbb_mchat_1_3_8
http://iv.pl/images/55478856755385924774.jpg

Potem jest ostrzeżenie o wersji itp...
http://iv.pl/images/95604091008073382893.jpg

i najgorsze ten kod mam gdzieś przenieść? Trochę tego jest gdy zaznaczam całość to nie zaznacza mi tego kodu tylko wyrzuca na górę strony instalacji.
http://iv.pl/images/77259122330418075179.jpg

Gdy próbuję instalować przez plik mchat_install.php to mam białe tło strony
Ręczne instrukcje
Tych instrukcji nie da się wykonać automatycznie. Wykonaj je ręcznie, nie omiń żadnej z nich.
Kod:Zaznacz wszystko
*** NOTE: If you are installing via Automod you may skip to step 2 ***
1. Make all edits to all files and upload them to your forum.
2. Browse to the file mchat_install.php in the root of your forum to make the database changes (eg, http://mysite.com/mchat_install.php).
3. Delete the mchat_install.php file from the root of your forum.
4. Refresh the style, theme and purge the cache in the ACP, set the settings for the Mini Chat under the ".Mods" tab.
5. Visit user/group permissions and set the permissions for the Mini Chat for your groups/users.
6. Enjoy the Mod!!
Zapisz wszystkie pliki. Koniec MODa.
Skończyłeś instalację tego MODa. Skopiuj wszystkie pliki na serwer. Jeżeli instalacja poszła źle, po prostu przywróć kopie zapasowe plików.


Ma ktoś jakieś rozwiązanie?
Offline

Aviator

zespół

  • Posty: 2063
  • Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
  • Lokalizacja: ZS

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post26 maja 2017, 22:20

Jaką masz wersję forum?
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-
Offline

ultraHD

  • Posty: 29
  • Rejestracja: 25 maja 2017, 09:43

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post26 maja 2017, 23:23

Aviator pisze:Jaką masz wersję forum?

Posiadam wersję forum phpBB 3.2.0
Znalazłem nowszego mChat'a 2.0.1 plus spolszczenie polish-mchat-2.0.1
https://www.phpbb.com/customise/db/exte ... extension/


Nie idzie mi to nie wiem co robię źle albo czego nie robię, ale posiadam kompletnie zerową wiedzę, a serwer w domu mam dosłownie kilka dni.
Offline

Aviator

zespół

  • Posty: 2063
  • Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
  • Lokalizacja: ZS

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post27 maja 2017, 00:01

Nie znalazłeś nowszego tylko wersję mchata pod swoją wersję forum pierwszą wersję którą podałeś jest pod phobb 3.0
https://www.phpbb.com/extensions/installing/
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-
Offline

ultraHD

  • Posty: 29
  • Rejestracja: 25 maja 2017, 09:43

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post27 maja 2017, 11:31

Tą instrukcję też widziałem nawet po polsku...
Instalowanie rozszerzeń
Rozszerzenia to pakiety do pobrania, które można zainstalować na forum phpBB, aby dodać nowe funkcje i funkcjonalność. Rozszerzenia są następcami MODów od phpBB 3.1 i są znaczną poprawą. Z rozszerzeniami nie musisz już modyfikować pojedynczej linii kodu w phpBB. Rozszerzenia są po prostu przesyłane do twojej płyty i włączone w ACP. Aktualizowanie, wyłączanie i usuwanie rozszerzeń jest tak samo łatwe.
Instalowanie rozszerzenia

Wewnątrz Twojego katalogu phpBB znajduje się folder " ext ". Jest to miejsce przechowywania wszystkich rozszerzeń. Każde rozszerzenie jest zgodne z hierarchią folderów, w której rozszerzenia są grupowane w folderach według nazwy dostawcy autora. Jeśli pobrałeś rozszerzenie o nazwie " foobar " z autora / dostawcy " acme ", zostanie on przesłany do " ext / acme / foobar ". Wszelkie inne rozszerzenia utworzone przez autora / dostawców " acme " byłyby również przechowywane w " ext / acme / ". Na przykład:

phpBB/
ext/
acme/
foobar
phpbb/
boardrules
boardannouncements

1. Pobierz i rozpakuj

Po pobraniu rozszerzenia musisz go rozpakować na swoim komputerze, ponieważ rozszerzenia są zazwyczaj dostępne w skompresowanym formacie pliku zip.

W systemie Windows, aby rozpakować rozszerzenie, wystarczy dwukrotnie kliknąć go z widoku Eksploratora Windows (na przykład, jeśli pobrano rozszerzenie do Moje dokumenty, otworzysz Moje dokumenty i kliknij go dwukrotnie). Kliknij przycisk "Wyodrębnij wszystkie pliki" pod pasek adresu (Windows Vista, 7 i 8) lub w menu Zadania folderów (Windows XP) z poziomu okna Eksploratora i postępuj zgodnie z wyświetlanymi instrukcjami.

Na komputerze Mac pliki zip są automatycznie rozpakowywane podczas pobierania przez Safari (można je wyłączyć, odrywając się od "Otwórz bezpieczne pliki" w preferencjach Safari) i uzyskać dostęp do listy plików do pobrania.
Uwaga: Zaleca się instalowanie tylko rozszerzeń z bazy danych dostosowywania phpBB na żywo na forum, ponieważ jest to zaufane źródło, w którym wszystkie rozszerzenia zostały zatwierdzone przez zespół Rozszerzenia Dostosowania.
2. Prześlij na swój pokład

Aby przesłać pliki, otwórz swój ulubiony klient FTP (np. FileZilla, CuteFTP, SmartFTP, itp. - nawet niektóre przeglądarki internetowe mają taką możliwość) i zaloguj się na swoje konto. Ogólnie rzecz biorąc, publicznie dostępne pliki będą w obszarze o nazwie " public_html " lub podobny. Przejdź do folderu pokładowego. W tym przykładzie przyjrzymy się przeniesieniu rozszerzenia " acme / foobar ". Musisz przejść do katalogu " ext / ", gdy znajdzie się w swoim folderze.

Przeciągnij folder " acme / foobar " do folderu " ext " w kliencie FTP. Zwykle w kliencie FTP będzie ikona małego folderu (może to różnić się w zależności od klienta), a następnie nazwę katalogu - tutaj należy przeciągnąć plik. Jeśli folder " acme " znajduje się wewnątrz folderu " ext ", po prostu skopiuj folder " foobar " do " ext / acme / ".
3. Włącz

Po przesłaniu rozszerzenia przejdź do karty ACP, aby dostosować -> Zarządzaj rozszerzeniami. Powinieneś zobaczyć ostatnio przesłane rozszerzenie wymienione w "Rozszerzenia dla niepełnosprawnych". Wystarczy kliknąć przycisk "Włącz", a instalacja jest zakończona!
Aktualizowanie rozszerzenia

Aktualizowanie rozszerzenia to prosty proces, który można wykonać w kilku prostych krokach z minimalnym zakłóceniem pracy płyty. Następujące kroki zakładają, że już pobrano i nie rozpakowano nowej wersji istniejącego rozszerzenia uruchomionego na płycie.
1. Wyłącz

Wyłączenie rozszerzenia spowoduje jego całkowite wyjęcie, usunięcie z planszy. Jeśli rozszerzenie ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania Twojego forum, najbezpieczniej byłoby wyłączyć tę płytę przed przystąpieniem do wykonywania tego procesu aktualizacji.
2. Usuń pliki rozszerzeń

Używając programu FTP usuń pliki rozszerzeń z systemu plików. W większości przypadków można po prostu usunąć cały katalog rozszerzenia, co spowoduje usunięcie wszystkich plików z systemu plików.
3. Prześlij nowe pliki rozszerzeń

Korzystając z programu FTP, przesłać nowe pliki rozszerzeń (lub cały katalog rozszerzeń) do właściwej lokalizacji.
4. Włącz

Po przesłaniu rozszerzenia przejdź do karty ACP, aby dostosować -> Zarządzaj rozszerzeniami. Powinieneś zobaczyć ostatnio przesłane rozszerzenie wymienione w "Rozszerzenia dla niepełnosprawnych". Wystarczy kliknąć przycisk "Włącz" i aktualizacja jest zakończona!
Usuwanie rozszerzenia

Czasami trzeba usunąć rozszerzenie. PhpBB umożliwia wyłączenie rozszerzenia i trwałe usunięcie go z płyty.
1. Wyłącz

Wyłączenie rozszerzenia spowoduje jego całkowite wyjęcie, usunięcie z planszy. Wszystkie modyfikacje wprowadzone do bazy danych są jednak nienaruszone, dzięki czemu można ponownie włączyć rozszerzenie bez utraty wszystkich zapisanych ustawień i danych. Aby wyłączyć rozszerzenie, wystarczy kliknąć przycisk "Wyłącz" na stronie zarządzania rozszerzeniami.
2. Usuń dane

Aby usunąć rozszerzenie, kliknij przycisk "Usuń dane" na stronie zarządzania rozszerzeniami po jego wyłączeniu. Jest to destrukcyjny ruch, który usuwa wszelkie ustawienia i dane używane przez rozszerzenie z bazy danych. (Jeśli ponownie włączysz rozszerzenie w tym momencie, będzie to tak, jakby zostało ono zainstalowane po raz pierwszy.) Po usunięciu danych można bezpiecznie używać programu FTP w celu usunięcia folderu rozszerzenia z folderu " ext " informator.



Czyli folder phpbb_mchat_1_3_8 mam wrzucić do folderu phpBB3 ? bo serio nie kumam
Offline

Aviator

zespół

  • Posty: 2063
  • Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
  • Lokalizacja: ZS

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post27 maja 2017, 12:32

ultraHD pisze:Tą instrukcję też widziałem nawet po polsku...

Musisz zacząć czytać ze zrozumieniem nie tylko widzieć.
ultraHD pisze:Czyli folder phpbb_mchat_1_3_8 mam wrzucić do folderu phpBB3 ? bo serio nie kumam

Uparłeś się tej wersji gdzie wyżej wyjaśniłem.
Aviator pisze:Nie znalazłeś nowszego tylko wersję mchata pod swoją wersję forum pierwszą wersję którą podałeś jest pod phpbb 3.0



Pobierasz mchata z linka który podałeś
ultraHD pisze:Znalazłem nowszego mChat'a 2.0.1 plus spolszczenie polish-mchat-2.0.1
https://www.phpbb.com/customise/db/exte ... extension/

Wypakowujesz i folder dmzx wrzucasz do ext na FTP
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-
Offline

ultraHD

  • Posty: 29
  • Rejestracja: 25 maja 2017, 09:43

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post27 maja 2017, 15:37

Tak czułem, że muszę wrzucić cały ten folder dmzx do phpBB3/ext ... i działa elegancko :D
Co nie zmienia faktu, że Wielkie dzięki za pomoc !!!!

Zmieniłem w opcjach mczatu 2 rzeczy Pozycja na stronie głównej > Dół i Pozycja nowej wiadomości > Dół ... zmiany zapisałem
http://iv.pl/images/76734817480763854211.jpg

wyszedłem wyczyściłem pliki cookies i czat dalej jest górze forum, a wiadomości idą z góry do dołu też bez zmiany.

http://iv.pl/images/09335122899822275391.jpg

Jeszcze raz dzięki za pomoc !
Offline

vader

  • Posty: 341
  • Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post27 maja 2017, 16:10

Musisz jeszcze nadpisać ustawienia użytkownika w Preferencjach użytkownika (ustawienia Mchat). Bo oprócz ustawień globalnych, są jeszcze indywidualne. Dla pewności wyczyść cache / bufor forum.
Offline

ultraHD

  • Posty: 29
  • Rejestracja: 25 maja 2017, 09:43

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post27 maja 2017, 16:55

vader pisze:Musisz jeszcze nadpisać ustawienia użytkownika w Preferencjach użytkownika (ustawienia Mchat). Bo oprócz ustawień globalnych, są jeszcze indywidualne. Dla pewności wyczyść cache / bufor forum.

Dzięki znalazłem tą opcję i przestawiłem. Zapisałem
http://iv.pl/images/45242855312752120330.png

Wyczyściłem cache ponownie otworzyłem stronę i pełen sukces to co chciałem mczat jest na dole, ale

http://iv.pl/images/45242855312752120330.png

patrzę w opcjach tam jest bez zmiany na NIE, ale mczat jest na dole tak jak chciałem... jakiś dziwny chochlik ?


Co nie zmienia faktu... Wielkie dzięki uzyskałem to co chciałem !
Offline

vader

  • Posty: 341
  • Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post27 maja 2017, 17:41

Opcja ta jest ustawiana jednorazowo. Za każdym razem musisz zaznaczyć TAK, jeśli chcesz nadpisać dane użytkowników.
Offline

ultraHD

  • Posty: 29
  • Rejestracja: 25 maja 2017, 09:43

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post27 maja 2017, 18:05

A rozumiem dzięki !

Mam ostatnie pytanko na dzisiaj. Wyłączyłem już listę użytkowników i kto ma dzisiaj urodziny, ale chciałem wyłączyć jeszcze tylko Statystyki
http://iv.pl/images/32797844845560648042.jpg

i nie wiem gdzie jest ta opcja

Znalazłem info, że muszę skasować ten kod:
Kod: Zaznacz cały
<!-- IF S_DISPLAY_ONLINE_LIST -->
    <!-- IF U_VIEWONLINE --><h3><a href="{U_VIEWONLINE}">{L_WHO_IS_ONLINE}</a></h3><!-- ELSE --><h3>{L_WHO_IS_ONLINE}</h3><!-- ENDIF -->
    <p>{TOTAL_USERS_ONLINE} ({L_ONLINE_EXPLAIN})<br />{RECORD_USERS}<br /> <br />{LOGGED_IN_USER_LIST}
    <!-- IF LEGEND --><br /><em>{L_LEGEND}: {LEGEND}</em><!-- ENDIF --></p>
<!-- ENDIF -->

<!-- IF S_DISPLAY_BIRTHDAY_LIST and BIRTHDAY_LIST -->
    <h3>{L_BIRTHDAYS}</h3>
    <p><!-- IF BIRTHDAY_LIST -->{L_CONGRATULATIONS}: <strong>{BIRTHDAY_LIST}</strong><!-- ELSE -->{L_NO_BIRTHDAYS}<!-- ENDIF --></p>
<!-- ENDIF -->

<!-- IF NEWEST_USER -->
    <h3>{L_STATISTICS}</h3>
    <p>{TOTAL_POSTS} &bull; {TOTAL_TOPICS} &bull; {TOTAL_USERS} &bull; {NEWEST_USER}</p>
<!-- ENDIF -->

z pliku index_body.html

Nie wiem ile w tym prawdy, ale jak tak to gdzie znajdę ten plik ?
Offline

vader

  • Posty: 341
  • Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post27 maja 2017, 19:12

Na serwerze w folderach ze stylami ;)
Offline

ultraHD

  • Posty: 29
  • Rejestracja: 25 maja 2017, 09:43

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post27 maja 2017, 19:59

Znalazłem ten plik index_body.html tak jak napisałeś skasowałem ten kod z pliku i zapisałem

Kod: Zaznacz cały
<!-- IF NEWEST_USER -->
    <h3>{L_STATISTICS}</h3>
    <p>{TOTAL_POSTS} &bull; {TOTAL_TOPICS} &bull; {TOTAL_USERS} &bull; {NEWEST_USER}</p>
<!-- ENDIF -->


wyczyściłem cache w przeglądarce, ale ta linijka na dole została
http://iv.pl/images/32797844845560648042.jpg

Więc skasowałem wszystko co było w pliku index_body.html i twardo bez zmian.

Tylko dziwie się, że można było z Panelu administracji w menu forum wyłączyć inne opcje z forum, a statystyk nie widzę.
A może jakoś inaczej to jest podpisane ?
Offline

Aviator

zespół

  • Posty: 2063
  • Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
  • Lokalizacja: ZS

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post27 maja 2017, 20:27

ultraHD pisze:wyczyściłem cache w przeglądarce, ale ta linijka na dole została

Najważniejsze to wyczyścić bufor w PA
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-
Offline

ultraHD

  • Posty: 29
  • Rejestracja: 25 maja 2017, 09:43

Re: Pomoc w instalacji mchat_1_3_8

Post27 maja 2017, 20:39

Aviator pisze:
ultraHD pisze:wyczyściłem cache w przeglądarce, ale ta linijka na dole została

Najważniejsze to wyczyścić bufor w PA


Pomogło dzięki ! :)
Następna

Wróć do Pomoc

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron