nie działa wysyłanie e-maili

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.2.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i rozszerzeniami.
robaga
Posty: 8
Rejestracja: 06 lutego 2019, 15:30

nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: robaga » 20 marca 2019, 14:54

Witam,
nie mogę sobie poradzić z ustawieniem wysyłania i odbierania e-maili.
Hosting i e-mail jest na OVH a baza danych na forpsi.
Proszę o pomoc w konfiguracji ustawień.
dzięki

vader
Moderator
Posty: 870
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: vader » 20 marca 2019, 17:57

Cześć,

Jakie masz błędy na forum w logach ACP - Konserwacja - Dziennik błędów. Jaka wyglądają ustawienia email?

Najlepiej jak przejrzysz i uzupełnisz wg tego tematu viewtopic.php?f=138&t=18361

robaga
Posty: 8
Rejestracja: 06 lutego 2019, 15:30

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: robaga » 20 marca 2019, 18:02

Witam,
Błąd e-maila
» EMAIL/SMTP
/adm/index.php

Nie można połączyć się z serwerem SMTP : 0 : php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known

vader
Moderator
Posty: 870
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: vader » 20 marca 2019, 20:06

A ustawienia email? Z fusów nikt tutaj nie wróży. Błąd jednoznacznie wskazuje, że nie jest podany adres smtp.

robaga
Posty: 8
Rejestracja: 06 lutego 2019, 15:30

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: robaga » 21 marca 2019, 08:43

Witam,
ustawiam adres ssl0.ovh.net,
porty 110, 465, 587, 995,993.
Ukazuje się błąd
Błąd e-maila
» EMAIL/SMTP
/adm/index.php
Podczas wysyłania wiadomości napotkano na problemy w wierszu 1139. Odpowiedź: +OK Dovecot on host 118 ready
Backtrace
Connecting to ssl0.ovh.net:110
LINE: 1139 <- +OK Dovecot on host 118 ready

vader
Moderator
Posty: 870
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: vader » 21 marca 2019, 09:01

Sprawdź
Ustawienia SMTP - NIE
E-mail przez witrynę: TAK

i spróbuj wysłać email testowy


A jeśli ma być wykorzystywany SMTP

Protokół i adres serwera: ssl://ssl0.ovh.net (spróbuj też samo ssl0.ovh.net)
Port serwera: 465
Metoda uwierzytelniania dla SMTP: LOGIN
Nazwa użytkownika: adres.email.z.ovh
Hasło: hasło.do.powyższego.emaila

robaga
Posty: 8
Rejestracja: 06 lutego 2019, 15:30

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: robaga » 21 marca 2019, 10:04

Witam,
ustawiam ale nadal nic?
Podczas wysyłania wiadomości napotkano na problemy w wierszu 1622. Odpowiedź: 535 5.7.1 Authentication failed
.
Backtrace
Connecting to ssl://ssl0.ovh.net:465
LINE: 1139 <- 220 GARM-95G001 Thursday, March 21, 2019

# EHLO forumtechnicz
LINE: 1486 <- 250-OVH SMTP PROXY Hello

LINE: 1486 <- 250-SIZE 104857600

LINE: 1486 <- 250-ENHANCEDSTATUSCODES

LINE: 1486 <- 250-AUTH LOGIN PLAIN

LINE: 1486 <- 250-AUTH=LOGIN PLAIN

LINE: 1486 <- 250 8BITMIME

# AUTH LOGIN
LINE: 1610 <- 334 VXNlcm5hbWU6

# Omitting sensitive information
LINE: 1616 <- 334 UGFzc3dvcmQ6

# Omitting sensitive information
LINE: 1622 <- 535 5.7.1 Authentication failed

robaga
Posty: 8
Rejestracja: 06 lutego 2019, 15:30

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: robaga » 21 marca 2019, 10:27

Witam,
Typ bazy danych: MySQL(i) 10.0.34-MariaDB-0ubuntu0.16.04.1
Wersja PHP: 7.0.30-0ubuntu0.16.04.1
Wersja witryny: 3.2.2
E-mail jest na OVH a baza forum na serwerze Forpsi. Może tu jest problem?
pozdrawiam
Robert

vader
Moderator
Posty: 870
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: vader » 21 marca 2019, 12:11

robaga pisze:
21 marca 2019, 10:04
Witam,
ustawiam ale nadal nic?
Podczas wysyłania wiadomości napotkano na problemy w wierszu 1622. Odpowiedź: 535 5.7.1 Authentication failed
Przecież błąd wskazuje, że są najprawdopodobniej podane złe dane logowania do emaila...

robaga
Posty: 8
Rejestracja: 06 lutego 2019, 15:30

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: robaga » 21 marca 2019, 14:07

witam, dane są prawidłowe, sprawdzam różne e-maile i to samo. Proszę podać dane np. do ustawienia e-maila z gmail.com.
Może ovh coś blokuje. Dzięki
pozdrawiam
dzięki

vader
Moderator
Posty: 870
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: vader » 21 marca 2019, 14:40

Mam OVH i wszystko działa ok. Zobacz czy dla tych wprowadzonych danych zalogujesz się do https://www.ovh.pl/mail/

robaga
Posty: 8
Rejestracja: 06 lutego 2019, 15:30

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: robaga » 21 marca 2019, 18:43

Tak loguje się do ovh/mail

Metodę uwierzytelniania ma ustawiona na Db

vader
Moderator
Posty: 870
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: vader » 21 marca 2019, 19:12

Metoda uwierzytelniania, nie ma nic wspolnego z emailami. Co do np. gmaila to poszukaj ustawienia SMTP gmail.

robaga
Posty: 8
Rejestracja: 06 lutego 2019, 15:30

Re: nie działa wysyłanie e-maili

Post autor: robaga » 21 marca 2019, 21:25

Witam, coś się stało ze już wszystko działa na ovh. dzięki za pomoc

ODPOWIEDZ