włączenie ssl

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.2.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i rozszerzeniami.
Rafal111
Posty: 18
Rejestracja: 23 grudnia 2016, 07:58

włączenie ssl

Post autor: Rafal111 » 06 lutego 2018, 19:19

Certyfikat zainstalowałem. Jak włączę bezpieczne ciasteczka to strona forum się rozjechała. Czy trzeba zmieniać plik htaccess? Czy w panelu zmieniać coś w ustawieniach serwera port itp?

vader
Moderator
Posty: 870
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: włączenie ssl

Post autor: vader » 06 lutego 2018, 21:27

Tak, trzeba zmienić przekierowanie w pliku .htaccess

Kod: Zaznacz cały

RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
Później zmienić ustawienie ciasteczek na bezpieczne + zmień samą nazwę ciasteczka, aby wymusić używanie nowych ustawień.

Powinno działać.

PS. Ja w ACP > Ogólne > Serwer - Narzucaj protokół serwera mam ustawione NIE

Eteryczna
Posty: 6
Rejestracja: 13 lutego 2019, 14:55

Re: włączenie ssl

Post autor: Eteryczna » 23 czerwca 2019, 21:00

vader pisze:
06 lutego 2018, 21:27
Tak, trzeba zmienić przekierowanie w pliku .htaccess

Kod: Zaznacz cały

RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
Później zmienić ustawienie ciasteczek na bezpieczne + zmień samą nazwę ciasteczka, aby wymusić używanie nowych ustawień.

Powinno działać.

PS. Ja w ACP > Ogólne > Serwer - Narzucaj protokół serwera mam ustawione NIE
Ja się dopytam, bo ustawiłam ciasteczka na bezpieczne, kod wkleiłam do wymaganego pliku... ale nie bardzo orientuję się jaka ma być nowa nazwa ciasteczek?
I dodatkowo. Kłódka i https pojawia się tylko na głównej stronie. Kiedy wchodzę na jakiś inny dział pojawia się informacja: Ta witryna nie umożliwia bezpiecznego połączenia. O co chodzi?

vader
Moderator
Posty: 870
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: włączenie ssl

Post autor: vader » 24 czerwca 2019, 09:01

Zmień na cokolwiek, to wymusi dla użytkowników nowe ciasteczka. Możesz dać np., ssl_nazwaForum

Jeśli na forum są wrzucenie adresy z http w postach, sygnaturkach, to niestety będzie taka informacja z niebezpiecznym połączeniem.

ODPOWIEDZ