Wiem że może zadaję banalne pytanie ale chciał aby ktoś wytłumaczył mi to krok po kroku jak krowie na rowie. Jak zainstalować moda? mam najnowszą wersję phpbb 3.1.6 w zakładce rozszerzenia jest napisane że trzeba wrzucić moda do katalogu ext/ no to kumam
[Instalacja MODA] - Jak to zrobić?
Regulamin forum
Na tym forum wymagane jest stosowanie prefiksów w tytułach tematów. Prefiks tematu musi składać się nazwy rozszerzenia, której dotyczy problem. Dla rozszerzenia phpBB Gallery poprawna nazwa tematu to przykładowo [phpBB Gallery] Problem z wgrywaniem zdjęć. Tematy niespełniające wymogu będą przenoszone do kosza.
Na tym forum wymagane jest stosowanie prefiksów w tytułach tematów. Prefiks tematu musi składać się nazwy rozszerzenia, której dotyczy problem. Dla rozszerzenia phpBB Gallery poprawna nazwa tematu to przykładowo [phpBB Gallery] Problem z wgrywaniem zdjęć. Tematy niespełniające wymogu będą przenoszone do kosza.
[Instalacja MODA] - Jak to zrobić?
Cześć wszystkim.
Wiem że może zadaję banalne pytanie ale chciał aby ktoś wytłumaczył mi to krok po kroku jak krowie na rowie. Jak zainstalować moda? mam najnowszą wersję phpbb 3.1.6 w zakładce rozszerzenia jest napisane że trzeba wrzucić moda do katalogu ext/ no to kumam
ale nie wiem czy wrzucić cały katalog z modem czy tylko jakiś plik.
Re: [Instalacja MODA] - Jak to zrobić?
Przede wszystkim, funkcjonuje nazewnictwo "rozszerzenie". "mod" już nie jest stosowany, bo odnosi się do wersji 3.0.x (i starszych?). Ma to zapewne związek z tym, że poprzednio, mody wprowadzały modyfikacje kodu oryginalnego (tj. albo dodawałeś kod, albo podmieniałeś, albo usuwałeś - wszystko w oryginalnych plikach). Teraz, nazywa się to rozszerzenie, ponieważ nie ingerujesz bezpośrednio w kod, a rozszerzasz go o dodatkowe pliki/linie kodu (automatycznie przypisuje ich treść w odpowiednie miejsca) - czy jakoś tak to wszystko działa.
A wracając do Twojego pytania. Umieszczasz cały folder w tym katalogu (ogólnie, pisał ktoś tu na forum, że ścieżkę masz podaną w pliku
Dla przykładu, pobieram rozszerzenie Board Announcements. Wypakowuję pliki. Wrzucam do katalogu ext i mam tak wyglądającą ścieżkę:
Jak doczytać ścieżkę z pliku
Po wgraniu, wchodzisz w panel administracyjny --> dostosowywanie --> zarządzanie rozszerzeniami i tam włączasz Twoje właśnie wgrane rozszerzenie (ewentualnie wyłączasz, jakbyś jakieś chciał usunąć)
A wracając do Twojego pytania. Umieszczasz cały folder w tym katalogu (ogólnie, pisał ktoś tu na forum, że ścieżkę masz podaną w pliku
ext.php - ścieżka do tego pliku).Dla przykładu, pobieram rozszerzenie Board Announcements. Wypakowuję pliki. Wrzucam do katalogu ext i mam tak wyglądającą ścieżkę:
ext\phpbb\boardannouncements (phpbb gra tu rolę autora rozszerzenie).Jak doczytać ścieżkę z pliku
ext.php? --> otwieram go do edycji (np. przez notepad++) i patrzę na linijkę namespace phpbb\boardannouncements; i do tego (a raczej przed tym) dochodzi folder ext\ (w sumie, nie instalowałem nic takiego, ale na logikę tak to raczej powinno wyglądać).Po wgraniu, wchodzisz w panel administracyjny --> dostosowywanie --> zarządzanie rozszerzeniami i tam włączasz Twoje właśnie wgrane rozszerzenie (ewentualnie wyłączasz, jakbyś jakieś chciał usunąć)
Ok dzięki już wszystko rozumiem.
- eSPe_quattro
- Kontakt:
hej. czy notepad++ usi być jakoś specjalnie ustawiony aby modyfikowanie plików działało poprawnie.
Pamięta jeszcze na starym polskim suporcie (chyba phpbb3.pl) była wiki i tam było coś opisywane że jakieś kodowanie (coś zwiiązanego z UTF pamięta) czy coś w opcjach notepad++ trzeba było ustawić.
Czy po prostu wystarczy pobrać notepad++ i można już zmieniać treść plików?
Pamięta jeszcze na starym polskim suporcie (chyba phpbb3.pl) była wiki i tam było coś opisywane że jakieś kodowanie (coś zwiiązanego z UTF pamięta) czy coś w opcjach notepad++ trzeba było ustawić.
Czy po prostu wystarczy pobrać notepad++ i można już zmieniać treść plików?
W menu Notepad++ wybierz Format > Koduj w UTF-8
- eSPe_quattro
- Kontakt:
ok dzięki
to akurat tak w domysle jest ustawione po instalacji.
to akurat tak w domysle jest ustawione po instalacji.