Mam pewien problem, mianowicie, wróciłem sobie do zabawy
Zacząłem od tego rozszerzenia
https://www.phpbb.com/community/viewtop ... #p14242471
Jako że wydaje mi się, że w przypadku wprowadzania zmian na forum i treści, istotne jest żeby podać takie podstawowe informacje - kto jest tego wszystkiego autorem.
Jednak w tym rozszerzeniu, nie podoba mi się fakt, że w stopce wyświetla się nazwa forum, natomiast nie ma żadnej wzmianki o autorach stylu. Tak, wiem, jak ktoś modyfikuje styl, to sam sobie może umieścić o tym informację w odpowiednim pliku. Jednak aby nie zmieniać tego w plikach stylu, można przecież pobrać dane o stylu z pliku style.cfg i wrzucić do stopki - tak aby ten plik, poza informacjami w panelu administratora i bazie danych, gdzie umożliwia identyfikację, miał jakieś dodatkowe zastosowanie.
Z tego też powodu, zacząłem sobie siedzieć i przeglądać, w jaki sposób to rozszerzenie zostało zrobione, co odpowiada za jaki element. Po rozeznaniu w tym temacie, zacząłem pisać (na podstawie tego co znalazłem w innych plikach) jakiś kod, który umożliwiłby mi przeczytanie pliku style.cfg i wyrzucenie z niego istotnych dla mnie informacji. Nie dałem z tym rady. Potem pomyślałem, że mogę te informacje wyciągnąć z bazy danych. Największym problemem pierwszej metody, jak i drugiej, jest moja nieznajomość języka php i języka sql (dlatego metodą prób i błędów starałem się coś wykombinować). Starałem się, ale niestety utknąłem.
Co potrafiłem zrobić? Taki kodzik (na pewno nie w 100% poprawny):
Kod: Zaznacz cały
public function get_copyright_from_sql()
{
$sql = 'SELECT user_style, user_id
FROM ' . USER_TABLE;
$result = $this->db->sql_query($sql);
$sql = 'SELECT style_copyright
FROM ' . STYLES_TABLE . '
WHERE style_id = 1';
$copyright = $this->db->sql_query($sql);
return $copyright;
}Kod: Zaznacz cały
'L_STYLE_COPYRIGHT' => $copyright,Kod: Zaznacz cały
'L_COPYRIGHT_YEAR' => $start_date,Co do kodu z sql, ustawiłem "style_id = 1", ponieważ w tej chwili nie wiem w jaki sposób zrobić odczyt na podstawie tego, z jakiego stylu korzysta użytkownik (i w jaki sposób zapisać tę jedynkę, w przyszłości odpowiednią komendę), ale tak czy inaczej, coś nie działa (zapewne to, że źle coś napisałem
Jakieś porady, jak to w najprostszy możliwy sposób rozwiązać? Czy idę dobrym tropem, a może jest już jakaś komenda, gdzie wystarczy parę linijek już gdzieś wcześniej stworzonego kodu do tego?