Cześć
Nie chcę dublować tematów, a wątków o przenosinach for jest tutaj kilka ale mam kilka pytań odnośnie głównie bazy danych.
Aktualnie mam forum phpBB 3.1.9 w AZ.pl, (forum.roadrunners.pl) które zostało zaktualizowane dość niedbale prze jednego gościa z wersji 3.0 - forum sypie błędami 500, nie ma skonfigurowanego SEO i jakieś błędy "syntax" kiedy wchodzi się do PA w różne ustawienia. Naprawiać tego nie ma sensu tym bardziej, że AZ.pl jest drogie, niewydajne iw sumie mam już ich dość.
Założylem dla forum nową domenę forum-roadrunners.pl, kupiłem hosting w hekko (na razie mam 2 tygodniowy okres próbny do 18 lutego) i sobie powoli instaluję forum od zera. Większośc już stoi, mody pododawane, oczywiście cały czas dopieszczam i konfiguruję wszystko - generalnie jest to nowa instalacja a nie przenoszone pliki ze starego hostingu.
Chcę zapytać o bazę danych forum. Jak wgrać starą bazę żeby wszystko prawidłowo śmigało? Wiem, że muszę też przenieść na nowy serwer załączniki, avatary itp, żeby wszystko prawidłowo się wyświetlało. Chcę uniknąć poważnych błędów przy wrzucaniu bazy danych do nowego forum. Czy muszę ją jakoś przerabiać np jeśli zrezygnowąłem w nowym forum z niektórych modów?
No i jeszcze jedno pytanie. Na starym forum przez jakiś czas miałem dość wysoki limit wielkości załączników i udzie powrzucali dość ciężkie obrazy, ktore długo się ładują. Jest jakieś narzędzie, program którym mogę zmiejszyć grafiki które już są na serwerze? Problem jest taki że pliki graficzne w katalogu "files" nie mają rozszerzenia, skrypt php podczas uploadu je jakoś koduje więc nie mogę sobie ich tak po prostu ściągnąć na komputer, wrzucić w program graficzny (bo ich nie umie otworzyć) i zmniejszyć. Jest jakaś mozliwość żeby rozwiązać ten problem?
Z góry dziękuję za pomoc.
Przenoszenie forum do nowego hostingodawcy
Re: Przenoszenie forum do nowego hostingodawcy
Było trzeba najpierw wyczyścić starą bazę z modów przenieść na czyste forum i dopiero zacząć instalację modów.
I tak musisz to zrobić później wyeksportowac tylko te tabele które posiadają dane czyli posty, użytkowników itd. na czystej bazie usunąć tabele które wyeksportowales ze starej i wykonać import.
I tak musisz to zrobić później wyeksportowac tylko te tabele które posiadają dane czyli posty, użytkowników itd. na czystej bazie usunąć tabele które wyeksportowales ze starej i wykonać import.
Wiesz co mogę to nadal zrobić. To nie problem. Jak wyczyścić bazę z modów?
Na razie utknąłem na przenoszeniu bazy danych. Jeżeli ktoś mógłby mi w tym pomóc (odpłatnie oczywiście) to będę wdzięczny.