Tworzenie reguł prywatnych wiadomości

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.1.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Awatar użytkownika
Pawwwle

Tworzenie reguł prywatnych wiadomości

Post autor: Pawwwle » 24 września 2015, 12:52

Mam pytanie dotyczące tworzenia reguł prywatnych wiadomości.

Poniżej zamieszczam fragment kodu, który definiuje, co jest tam do wyboru:

Kod: Zaznacz cały

CHECK_SUBJECT	=> array(
		RULE_IS_LIKE		=> array('check0' => 'message_subject', 'function' => 'preg_match("/" . preg_quote({STRING}, "/") . "/i", {CHECK0})'),
		RULE_IS_NOT_LIKE	=> array('check0' => 'message_subject', 'function' => '!(preg_match("/" . preg_quote({STRING}, "/") . "/i", {CHECK0}))'),
		RULE_IS				=> array('check0' => 'message_subject', 'function' => '{CHECK0} == {STRING}'),
		RULE_IS_NOT			=> array('check0' => 'message_subject', 'function' => '{CHECK0} != {STRING}'),
	),
Przetłumaczone w następujący sposób:

Kod: Zaznacz cały

'PM_RULE'	=> array(
		'IS_LIKE'		=> 'jest jak',
		'IS_NOT_LIKE'	=> 'nie jest jak',
		'IS'			=> 'jest',
		'IS_NOT'		=> 'nie jest',
	),
Jaka jest różnica w stosowaniu "jest" i "jest jak" oraz "nie jest" i "nie jest jak"? Może jakiś praktyczny przykład? :)

Awatar użytkownika
Zyleta
Moderator

Re: Tworzenie reguł prywatnych wiadomości

Post autor: Zyleta » 24 września 2015, 15:11

Przeprowadziłem parę testów i wyszło mi coś w ten deseń:

1. Ustalasz sobie reguły prywatnych wiadomości w zakładce "reguły, foldery i ustawienia"
2. Ustalasz regułę "temat --> jest jak --> Test --> Przenieś do folderu Testowe"
3. Ustalasz regułę "temat --> jest --> Test --> Przenieś do folderu Test"
4. Otrzymujesz wiadomość o tytule "Test" ----> znajduje się w folderze "Test"
5. Otrzymujesz wiadomość o tytule "Test1" -----> znajduje się w folderze "Testowe"

Wnioski:
"jest" oznacza dokładną nazwę, także jeśli Twoja nazwa będzie zawierała jakieś dodatkowe znaki, np. spacje, liczby, litery, a nie dokładnie to co napisałeś w regule, nie zostanie ona zastosowana ("nie jest" - zachowanie prawdopodobnie odwrotne, czyli jeśli nazwa dokładnie się nie zgadza, to reguła znajdzie zastosowanie)
"jest jak" oznacza zgodność ciągu znaków, czyli jeśli Twoja nazwa będzie się zgadzać w jakieś części (np. Tes, a otrzymasz wiadomości Test, Test2, Test drugi") to reguła znajdzie zastosowanie ("nie jest jak" - analogicznie jak wyżej, czyli jak się nie zgodzi nawet częściowo ciąg znaków, reguła znajdzie zastosowanie).

Reguły te mogą być stosowane dla nazw tematów wiadomości, użytkowników, czy nawet treści wiadomości

PS patrząc na ten kod, zwątpiłem :D Ale przeprowadzając testy praktyczne, jak to wygląda, wydaje się w miarę proste :D

Awatar użytkownika
Pawwwle

Re: Tworzenie reguł prywatnych wiadomości

Post autor: Pawwwle » 24 września 2015, 18:42

No i teraz wszystko dla mnie jasne. :) Dziękuję. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Użytkowanie”