Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.1.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
rad77
Posty: 389
Rejestracja: 15 września 2008, 21:27
Lokalizacja: Mielec
Kontakt:

Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: rad77 » 01 listopada 2014, 11:12

Działałem wg tego;
http://www.phpbb.pl/article/aktualizacj ... zej_wersji
ale mi nie wyszło. Załatwiłem forum. Mam teraz białą stronę zamiast forum.

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Posty: 4564
Rejestracja: 24 czerwca 2005, 13:36
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: daroPL » 01 listopada 2014, 14:20

Przywróć backup bazy danych i następnie zacznij od punktu 4).:
  1. Wykonaj kopię bazy danych oraz wszystkich plików.
  2. Wyłącz wszystkie style poza domyślnym prosilver.
  3. Sprawdź czy metoda ochrony przed botami jest jedną z domyślnych opcji phpBB3 (nie jest dodatkowym pluginem).
  4. Następnie usuń wszystkie pliki phpBB oprócz:
    • config.php
    • katalog /files
    • katalog /store
    • katalog /images
  5. Wgraj wszystkie pliki z pełnej paczki phpBB 3.1 oprócz pliku config.php.
  6. Przejdź do instalatora, dopisując do adresu forum /install/database_update.php. Postępuj zgodnie z instrukcjami.
  7. Usuń katalog /install.

rad77
Posty: 389
Rejestracja: 15 września 2008, 21:27
Lokalizacja: Mielec
Kontakt:

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: rad77 » 01 listopada 2014, 14:48

To było forum zintegrowane z Wordpress.
Forum znowu się wyświetla bo zrobiłem tak jakbym aktualizował do 3,0,12 ale dalej nie wyświetla się strona główna serwisu oparta o WP.
Jest na to jakaś rada?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Posty: 4564
Rejestracja: 24 czerwca 2005, 13:36
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: daroPL » 01 listopada 2014, 18:22

Jaka była/jest struktura plików phpBB/Wordpress u ciebie?

rad77
Posty: 389
Rejestracja: 15 września 2008, 21:27
Lokalizacja: Mielec
Kontakt:

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: rad77 » 01 listopada 2014, 18:26

Nie wiem o co chodzi
:roll:

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Posty: 512
Rejestracja: 17 marca 2011, 07:49
Kontakt:

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: Bielu » 01 listopada 2014, 18:58

katalogi w których umieściłeś strony :)
Uwaga! pomoc poza forum jest odpłatna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pomogłem? Podziękuj, dając like: https://www.facebook.com/webdeveloperbielu
=====================
Kodowanie styli, modowanie phpbb3 oraz innych skryptów: Webdeveloper Bielu

rad77
Posty: 389
Rejestracja: 15 września 2008, 21:27
Lokalizacja: Mielec
Kontakt:

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: rad77 » 01 listopada 2014, 19:06

Katalog główny to WP, a katalog "forum" to forum.
Czyli:
/public_html/forum
/public_html/x.com
Adres forum to; www.forum.x.com
Do integracji użyłem tego;
https://wordpress.org/plugins/wp-united

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Posty: 512
Rejestracja: 17 marca 2011, 07:49
Kontakt:

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: Bielu » 01 listopada 2014, 19:11

z powodu zmian w skrypcie tymczasowo pomost nie obsługuje wersji 3.1, przez co nie może to działać :). Trzeba było poczekać z aktualizacją na wydanie pomostu :).
Uwaga! pomoc poza forum jest odpłatna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pomogłem? Podziękuj, dając like: https://www.facebook.com/webdeveloperbielu
=====================
Kodowanie styli, modowanie phpbb3 oraz innych skryptów: Webdeveloper Bielu

hrx
Posty: 132
Rejestracja: 28 grudnia 2013, 10:47

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: hrx » 08 listopada 2014, 18:25

Witam, czy ten poradnik: http://www.phpbb.pl/article/aktualizacj ... zej_wersji jest dobry? Bo chcę zaaktualizować phpBB 3.0.12 do phpBB 3.1.1

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Posty: 4564
Rejestracja: 24 czerwca 2005, 13:36
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: daroPL » 08 listopada 2014, 20:19

Opis dla phpBB 3.1 masz trochę wyżej w tym temacie
viewtopic.php?p=70749#p70749

hrx
Posty: 132
Rejestracja: 28 grudnia 2013, 10:47

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: hrx » 10 listopada 2014, 18:41

daroPL pisze:Opis dla phpBB 3.1 masz trochę wyżej w tym temacie
viewtopic.php?p=70749#p70749
Jeśli możecie to zróbcie oficjalny poradnik krok po kroku jak zaaktualizować 3.0 do 3.1, by wszystko było wiadome, żeby nie stało się tak, że coś posypie się podczas aktualizacji. Po prostu dobry, solidny poradnik.

Hubal
Posty: 11
Rejestracja: 02 grudnia 2014, 11:02

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: Hubal » 02 grudnia 2014, 22:08

Aktualizowanie bazy danych do najnowszej stabilnej wersji

Typ bazy danych :: mysqli
Poprzednia wersja :: 3.0.12
Instalowanie struktury fizycznej bazy: \phpbb\db\migration\data\v310\dev.
Zainstalowano strukturę fizyczną bazy: \phpbb\db\migration\data\v310\dev; Czas: 0.11 s
Instalowanie danych: \phpbb\db\migration\data\v310\dev.
Nie ma wymaganego modułu: ACP_ATTACHMENTS
a na stronie forum
Fatal error: Uncaught exception 'Twig_Error_Loader' with message 'Unable to find template "index_body.html" (looked into: ).' in /home/u359752270/public_html/vendor/twig/twig/lib/Twig/Loader/Filesystem.php:202 Stack trace: #0 /home/u359752270/public_html/phpbb/template/twig/loader.php(106): Twig_Loader_Filesystem->findTemplate('index_body.html') #1 /home/u359752270/public_html/vendor/twig/twig/lib/Twig/Loader/Filesystem.php(138): phpbb\template\twig\loader->findTemplate('index_body.html') #2 /home/u359752270/public_html/vendor/twig/twig/lib/Twig/Environment.php(265): Twig_Loader_Filesystem->getCacheKey('index_body.html') #3 /home/u359752270/public_html/vendor/twig/twig/lib/Twig/Environment.php(312): Twig_Environment->getTemplateClass('index_body.html', NULL) #4 /home/u359752270/public_html/phpbb/template/twig/environment.php(151): Twig_Environment->loadTemplate('index_body.html', NULL) #5 /home/u359752270/public_html/vendor/twig/twig/lib/Twig/Environment.php(299): phpbb\template\twig\environment->loadTemplate('index_body. in /home/u359752270/public_html/vendor/twig/twig/lib/Twig/Loader/Filesystem.php on line 202

Awatar użytkownika
lopoto
Posty: 55
Rejestracja: 04 grudnia 2014, 01:26

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: lopoto » 04 grudnia 2014, 01:29

poradnik , krok po kroku - taki z obrazkami byl by bardzo pomocny . A i duzo zapytan o pomoc by ubylo.

ps. witam na forum to pierwszy wpis , wiec witam :D

Awatar użytkownika
lopoto
Posty: 55
Rejestracja: 04 grudnia 2014, 01:26

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: lopoto » 04 grudnia 2014, 02:02

Ja mam taki komunikat - Tables with the specified prefix already exist, please choose an alternative.
co mam zmienic

dbname gdansk
dbuser gdansk
czy problem jest ze te 2 nazwy sa takie same ? powinny byc rozne

Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Jak to aktualizować? tzn. z phpBB 3,0,12 do 3,1?

Post autor: Aviator » 04 grudnia 2014, 03:03

Komunikat mówi o istniejących już tabelach z danym prefiksem.
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

ODPOWIEDZ