Integracja ze stroną

Dyskusje odnośnie pomostów oraz integracji phpBB 3.0.x z systemami zarządzania treścią (CMS).
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

maniutek08

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 24 maja 2012, 20:21

Integracja ze stroną

Post24 maja 2012, 20:39

Witam

Od pewnego czasu siedzę nad modyfikacją mojej strony http://troman.pl (modyfikację przeprowadzam lokalnym serwerze na moim lapku ;)) postanowiłem zintegrować skrypt forum phpBB3 z blogiem troman.pl.. Poprzez ogólnie dostępne materiały udało mi się wyciągnąć sesję użytkownika phpBB3 na mojego bloga (zrobiłem też opcję logowania do forum na stronie bloga). Fajnie! wszystko gra i jest ok ;)

Następny etap to skórka dla phpBB3 tak żeby kolorystycznie i układem przypominała stronę bloga..

Jako że skrypt bloga jest podzielony na poszczególne części chciałbym je zaincludować do skórki (po co dwa razy pisać nie?) Zajmijmy się częścią menu.php.. Z zaincludowaniem tego pliku do overall_header.html też nie mam większych problemów
Kod: Zaznacz cały
<!-- PHP -->
include '../themes/default/head.php';
include '../themes/default/menu.php';
<!-- ENDPHP -->


problem w tym że w pliku menu.php jest do wyświetlenia zmienna w php <?php echo $_CONST['BASE_URL']; ?> to jest moja tablica z różnymi opcjami.. problem jest w tym że phpBB nie wyświetla mi wartości dla tej zmiennej.. Więc pytanie : jak ją wyświetlić??
Offline

Aviator

zespół

  • Posty: 2065
  • Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
  • Lokalizacja: ZS

Re: Integracja ze stroną

Post24 maja 2012, 23:47

Możesz podać link do stylu na którym bazujesz, oraz link do wtyczki którą chcesz zintegrować z phpbb3. Chodzi mi o styl i wtyczkę do Wordpressa.
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-
Offline

maniutek08

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 24 maja 2012, 20:21

Re: Integracja ze stroną

Post25 maja 2012, 09:04

To co widziałeś na stronie troman.pl jest stare i nie zamierzam tego przerabiać. Przymierze wordpress + phpbb3 przysporzyło mi sporo problemów..
Sam jestem w przygotowaniu nowej strony bloga (nie bazując już na wordpressie) gdzie będę korzystał ze stworzonych kont w phpbb3.. zrobiłem to według http://www.phpbb.com/kb/article/phpbb3- ... tegration/ - skopiowałem jak napisali kod do pliku index.php blogi i mam sesje użytkownika phpBB3

Mi chodzi o wyświetlenie zmiennej php która jest zdefiniowana w głównym pliku index.php
Offline

maniutek08

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 24 maja 2012, 20:21

Re: Integracja ze stroną

Post28 maja 2012, 08:29

OK.. pośrednio rozwiązałem ten problem
Offline

maniutek08

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 24 maja 2012, 20:21

Re: Integracja ze stroną

Post04 lipca 2012, 07:14

Z sukcesem zintegrowałem swoją stronę z forum phpbb3..ale napotkałem kolejny problem.. oprócz samych tabel phpbb mam też własne tabele swojego bloga (newsy, komentarze, kategorie) problem jest w tym że jak zapisuje coś do tych tabel to phpbb w jakiś sposób kontroluje moje zapytania wynikiem czego dla pola którego nie użyje w zapytaniu generuje mi błąd :
Field 'news_to_publish' doesn't have a default value
Offline

jaroslw

były członek zespołu

  • Posty: 4524
  • Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48

Re: Integracja ze stroną

Post04 lipca 2012, 08:59

Korzystasz z budowania kwerend za pomocą metod dostępnych w phpBB? Mimo wszystko powinieneś ustawić wartość domyślną dla tej kolumny, domyślam się, że jest to wartość bool.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter
Offline

maniutek08

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 24 maja 2012, 20:21

Re: Integracja ze stroną

Post04 lipca 2012, 10:06

Zintegrowałem phpbb ze stroną według ogólnodostępnego tutoriala http://www.phpbb.com/kb/article/phpbb3- ... tegration/ więc metody budowania kwerendy musiały jakoś same się wykorzystywać, ponieważ był to efekt przeze mnie nie zamierzony.

Ale już sobie poradziłem.. w pliku includes/db/mysql.php za komentowałem linijkę która ustawia sql_mode

Pozdrawiam
Offline

maniutek08

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 24 maja 2012, 20:21

Re: Integracja ze stroną

Post24 lipca 2012, 17:49

Ok poradziłem sobie już z wszystkim... forum ładnie zintegrowane ze stroną. Zobaczcie http://troman.pl

Wróć do Integracja

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość