Witam. Moj pierwszy post.
Jestem nowym uzytkownikiem phpBB i na dodatek calkiem zielonym. Zamarzylem o utworzeniu wlasnego forum.
Udalo mi sie zainstalowac Linux Mint 12 KDE 32b, oraz XAMPP. Zalozylem hasla.
Wystartowalem a installacja phpBB3 i pod sam koniec utknalem. Dodam ze nigdy z takimi rzeczami nie pracowalem i moja znajomosc komputera ogranicza sie do uzytkowanie Windowsa. No i moze ciut wiecej.
Teraz o problemie.
Pod sam koniec installacji phpBB3 na moim wlasnyk komputerze, w tracie
"Create database tables"
Dostalem komunikat :
"A fatal and unrecoverable database error has occurred. This may be because the specified user does not have appropriate permissions to CREATE TABLES or INSERT data, etc. Further information may be given below. Please contact your hosting provider in the first instance or the support forums of phpBB for further assistance.
install_install.php [ 1198 ]
SQL : CREATE TABLE phpbb_attachments ( attach_id mediumint(8) UNSIGNED NOT NULL auto_increment, post_msg_id mediumint(8) UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL, topic_id mediumint(8) UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL, in_message tinyint(1) UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL, poster_id mediumint(8) UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL, is_orphan tinyint(1) UNSIGNED DEFAULT '1' NOT NULL, physical_filename varchar(255) DEFAULT '' NOT NULL, real_filename varchar(255) DEFAULT '' NOT NULL, download_count mediumint(8) UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL, attach_comment text NOT NULL, extension varchar(100) DEFAULT '' NOT NULL, mimetype varchar(100) DEFAULT '' NOT NULL, filesize int(20) UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL, filetime int(11) UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL, thumbnail tinyint(1) UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL, PRIMARY KEY (attach_id), KEY filetime (filetime), KEY post_msg_id (post_msg_id), KEY topic_id (topic_id), KEY poster_id (poster_id), KEY is_orphan (is_orphan) ) CHARACTER SET `utf8` COLLATE `utf8_bin`
CREATE command denied to user 'pma'@'localhost' for table 'phpbb_attachments'n "
Wiem ze musze dac zezwolenie dla "pma" cos z CREATE.
Ale co i jak to sie robi?
Z gory serdecznie dziekuje.
Uzytkownik mySQL brak praw.
Re: Uzytkownik mySQL brak praw.
Koniecznie chcesz pracować nad forum pod Linuksem? Nadanie uprawnień nie będzie na pewno jedynym wyzwaniem. Szkoda konfigurować od podstaw cały serwer by rozpocząć zabawę z phpBB3. Pakiet XAMPP istnieje też w wersji na Windowsa i działa całkiem sprawnie. Podstawowe rzeczy będą tam już skonfigurowane. Wystarczy, że utworzysz nową bazę danych przez phpMyAdmin. Istnieje też całkiem sporo alternatywnych pakietów.
pma to użytkownik phpMyAdmina. Jeśli to ma być tylko localhost, możesz testować forum używając konta roota od MySQL. Możesz też dodać własnego użytkownika – pierwszy lepszy odnośnik z Google: http://rafal-nowak.blogspot.com/2008/08 ... mysql.html
pma to użytkownik phpMyAdmina. Jeśli to ma być tylko localhost, możesz testować forum używając konta roota od MySQL. Możesz też dodać własnego użytkownika – pierwszy lepszy odnośnik z Google: http://rafal-nowak.blogspot.com/2008/08 ... mysql.html
-
kamilenski
Re: Uzytkownik mySQL brak praw.
Dzieki. Mam pecha gdyz podany link mi sie nie wlacza 
Samo forum na phpBB3 nauczylem sie zakladac, zmieniac i toszke jeszcze w hotelu web.
I wszystko dziala.
Teraz chcialbym przelozyc to na wlasnego kompa. Jezeli wyjde tylko z problemu mySQL, to mysle ze bedzie latwiej.
Router tez juz jest skonfigurowany i wchodze bez problemu.
Windowsa man na 3 kompach i to juz za duzo. A Linux mi sie spodobal
Jezeli mozesz pomoc,
to co nalezy zrobic aby otrzymac dostep do tych komend?
Bo mysle ze musze napisac w su
GRANT ALL ON min_db.* TO 'min user'@'localhost'
Czyli dac zezwolenie uzytkownikowe user. Potem to tylko uzywanie innych kommend.
Twozenie nowego usera i.t.p.
Z gory dziekuje.
Samo forum na phpBB3 nauczylem sie zakladac, zmieniac i toszke jeszcze w hotelu web.
I wszystko dziala.
Teraz chcialbym przelozyc to na wlasnego kompa. Jezeli wyjde tylko z problemu mySQL, to mysle ze bedzie latwiej.
Router tez juz jest skonfigurowany i wchodze bez problemu.
Windowsa man na 3 kompach i to juz za duzo. A Linux mi sie spodobal
Jezeli mozesz pomoc,
to co nalezy zrobic aby otrzymac dostep do tych komend?
Bo mysle ze musze napisac w su
GRANT ALL ON min_db.* TO 'min user'@'localhost'
Czyli dac zezwolenie uzytkownikowe user. Potem to tylko uzywanie innych kommend.
Twozenie nowego usera i.t.p.
Z gory dziekuje.