Dylemat - długie czy krótkie forum?

Forum poświęcone skryptom, językom programowania, serwerom i hostingowi, domenom itp.
galmok
Kontakt:

Dylemat - długie czy krótkie forum?

Post autor: galmok » 09 maja 2012, 00:02

Pytanie kieruję do tych, którzy prowadzą już jakiść czas swoje fora. Jakie są zalety forum, które ma rozmiar jak np. phpbb.pl a jakie takiego, który jest rozciągniete na cały ekran? Wydaje mi się że lepiej jest mieć dłuższe forum bo wtedy mniej się scroluje, zwłaszcza jak ktoś korzysta z nieszczęsnych ekranów "fulhade" 16:9 gdzie w pionie jest mniej miejsca no i jest tez sporo miejsca na ewentualne banery reklamowe czy tabele ze statystykami. Fakt faktem ze moze mniej estetycznie wygląda. Nie wiem na co się zdecydować, niby głupi problem ale już od 2 dni nie mogę podjąć decyzji. Co byście zasugerowali, może jakieś wnioski z waszych doświadczeń?

Aviator
Administrator

Re: Dylemat - długie czy krótkie forum?

Post autor: Aviator » 09 maja 2012, 00:05

Wszystko zależy jaką masz wizje na forum, jeżeli ma być to forum z wieloma działami to będzie musiało być długie.

galmok
Kontakt:

Post autor: galmok » 09 maja 2012, 04:27

Psikus pisze:Wszystko zależy jaką masz wizje na forum, jeżeli ma być to forum z wieloma działami to będzie musiało być długie.
Raczej z ilością działów bym nie przesadzał, mniej więcej tyle działów ile na phpbb. Problem raczej w tym, że w przyszłości będę chciał dołączyć sporo opcji kosmetycznych typu np. statystyki u góry i jakieś tam drobne reklamy, kurcze no trudna decyzja bo nie chce użytkowników przyzwyczaić a później zmieniać. Zaletą krótszego forum jest niewątpliwie to, że łatwiej jest zrobić logo, header itp. ale już gorzej z wstawieniem czegoś do takiego headera np. logowania. :|

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 09 maja 2012, 12:09

A chyba że tak.
Od pół roku tworze jednej osobie forum, forum jeszcze nie działa dlatego nie moge linka podać, to sobie tyle pierdółek na stronę główną zażyczyli, że za nim dojdziesz do końca forum musisz się nie źle namachać, a forum ma tylko 2 działy techniczne :D
Ważne żeby forum miało kilka działów, ale konkretnych, sam też nie lubię dużej masy bez sensownych działów, gdzie później człowiek nie wie gdzie ma temat założyć.

galmok
Kontakt:

Post autor: galmok » 09 maja 2012, 20:35

Ale mi chodzi o szerokość...

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 09 maja 2012, 23:37

Zmylił mnie tytuł tematu.
Myślę że takie od 960px szerokości jest dobre.
Za mało nie ma co dawać bo wszystko będzie takie zbite do kupy, lecz też to zależy od stylu, jeżeli styl jest zbudowany specjalnie pod małe rozdziałki to będzie ok, ale jak dasz jakiś dłuższy opis działu to już nie za estetycznie to będzie wyglądało.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Webmastering”