News mod

Modyfikacje do phpBB 3.0.x autorstwa użytkowników. Tutaj możesz zaprezentować swoje prace, także w wersjach deweloperskich.
Regulamin forum
Zakładając temat dla swojego stylu, wymagane jest dodanie go jako załącznik (przez forum) w pierwszym poście.
Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Posty: 2174
Rejestracja: 14 maja 2005, 17:43
Lokalizacja: JAWORZNO
Kontakt:

News mod

Post autor: mateusz » 09 sierpnia 2007, 22:17

Witam

oto kolejny mod mojej produkcji
System newsów do forum phpbb 3.0

Konfiguracja w PA wyświetlanie na stronie głównej. Z czasem na pewno pojawi się nowa wersja moda, która będzie bardziej rozbudowana. Jeśli macie propozycje rozbudowy piszcie tutaj pomyśle na pewno nad ich dodaniem.

Download:
http://www.indianie.info/phpbb3/news/news.rar
Images
http://www.indianie.info/phpbb3/news/im ... owek01.jpg

instrukcja instalacji jak zwykle u mnie w pliku xml czyli tutaj jest to dokładnie: news.xml
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Posty: 4564
Rejestracja: 24 czerwca 2005, 13:36
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: daroPL » 10 sierpnia 2007, 08:13

mateusz, stosuj w kodzie angielskie nazewnictwo i formatowanie bo trochę bałagan jest.

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Posty: 2174
Rejestracja: 14 maja 2005, 17:43
Lokalizacja: JAWORZNO
Kontakt:

Post autor: mateusz » 10 sierpnia 2007, 08:37

ok. przerobie nazwy w nowej wersji :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Awatar użytkownika
redaways
Posty: 10
Rejestracja: 20 sierpnia 2006, 20:06
Kontakt:

Post autor: redaways » 10 sierpnia 2007, 22:12

Gratuluje! mod bardzo przydatny.

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Posty: 2174
Rejestracja: 14 maja 2005, 17:43
Lokalizacja: JAWORZNO
Kontakt:

Post autor: mateusz » 12 sierpnia 2007, 20:51

redaways pisze:Gratuluje! mod bardzo przydatny.
Dzięki

Ogłaszam nową wersje moda. Obecnie będzie to wersja 1.1
Zmiany:
dodano niektóre bbcode
dodano możliwość wyboru koloru pisanego tekstu
naprawiono instrukcje instalacji która nie zawierała informacji o konieczności skopiowania plików językowych
dodano możliwość wyłączenia automatycznego ustawiania edytowanego newsa na stronie głównej.
zamieniono niektóre zmienne polskie na angielskie. (te z którymi było mniej roboty :D)

Aktualizacja polega na nadpisaniu plików z folderu root
dokładny opis w paczce z 1 postu
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Posty: 4564
Rejestracja: 24 czerwca 2005, 13:36
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: daroPL » 12 sierpnia 2007, 22:30

mateusz, zrób tego moda raz a porządnie.
Popraw formatowanie kodu i wcięcia (używaj taba), bo teraz kod jest porozwalany i trudno go odczytać. Patrz jak to robią w innych MODach.
Do tego Np.to
[php]if ($message!=NULL)[/php]
możesz spokojnie zastąpić
[php]if ($message)[/php]
To jest bardziej profesjonalne i lepiej wygląda :)

Coś takiego
[php]if (($action == "del") AND ($_GET['ide']==NULL))[/php]
Najlepiej zastąpić tym
[php]if ($action == 'del' && !$_GET['ide'])[/php]
lub
[php]if ($action == 'del' && empty($_GET['ide']))[/php]

Pozdrawiam, oprócz tych drobnych błędów modyfikacja jest OK.

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Posty: 2174
Rejestracja: 14 maja 2005, 17:43
Lokalizacja: JAWORZNO
Kontakt:

Post autor: mateusz » 13 sierpnia 2007, 09:25

daro pisze:To jest bardziej profesjonalne i lepiej wygląda
NULL-e pozwalają mnie szybciej wyszukać dany fragment używając szukaj w edytorze. wykasowałem je ale się nie zgadzam z opinią :D nie ważny profesjonalizm tylko wynik :D

php ułożyłem na tab. tutaj może masz racje prościej sie czyta dla osób postronnych :D

przy okazji wywaliłem polecenia echo które powodowały błędy podczas edycji newsa. polecam nadpisać pliki ale nie jest to wymagane.
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

adxx
Posty: 3
Rejestracja: 24 grudnia 2007, 17:04

Post autor: adxx » 29 grudnia 2007, 10:37

Ten twój mod jest słaby niezrozumiała instrukcja w dwóch plikach etc. a do tego nawet po poprawnym zainstalowaniu wyskakuje błąd:

Kod: Zaznacz cały

Błąd ogólny
SQL ERROR [ mysql4 ]

Table 'rudzkada01_liga.phpbb_news' doesn't exist [1146]

SQL

SELECT title, message, bbcode_uid, bbcode_bitfield FROM phpbb_news ORDER BY time DESC

BACKTRACE

FILE: includes/db/mysql.php
LINE: 158
CALL: dbal->sql_error()

FILE: includes/acp/acp_news.php
LINE: 33
CALL: dbal_mysql->sql_query()

FILE: includes/functions_module.php
LINE: 471
CALL: acp_news->main()

FILE: adm/index.php
LINE: 74
CALL: p_master->load_active()

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Posty: 2174
Rejestracja: 14 maja 2005, 17:43
Lokalizacja: JAWORZNO
Kontakt:

Post autor: mateusz » 29 grudnia 2007, 12:53

za dwa identyczne posty powinno być ost.
adxx pisze:doesn't exist
radze użyć wyszukiwarki bo błąd jest oklepany i świadczy że NIE
adxx pisze:poprawnym zainstalowaniu
adxx pisze:niezrozumiała instrukcja w dwóch plikach
instrukcja jest robiona pod nowe wymagania i standardy phpbb3. może z odchyłami ale ogólna zasada jest utrzymana.
i jest wszystko w jednym pliku: news.xml
ciągłem i zainstalowałem bo przerabiam swoje forum. mod działa i nie mam z nim problemów.
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

DearD
Posty: 54
Rejestracja: 11 stycznia 2008, 18:03

Re: News mod

Post autor: DearD » 27 stycznia 2008, 20:02

Gdzie można ściągnąć najnowszą wersję tego moda (1.1) :?:

Ps. No chyba, że jest nowsza to prosiłbym o link.

Pozdrawiam, DearD

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Posty: 2174
Rejestracja: 14 maja 2005, 17:43
Lokalizacja: JAWORZNO
Kontakt:

Re: News mod

Post autor: mateusz » 04 lutego 2008, 18:09

nie chce cię martwić ale oficjalnie nie ma nic nowszego. nieoficjalnie to działa tylko na localhost mojego kompa :D
w wolej chwili (po sesji oficjalnej i poprawkowej na studiach) postaram się wydać uzupełnione i poprawione wersje swoich modów.
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Cz3rstwy
Posty: 4
Rejestracja: 18 lutego 2008, 18:41

Re: News mod

Post autor: Cz3rstwy » 18 lutego 2008, 18:43

A czy jest możliwość przerobienia odrobinę skryptu by newsy z forum mogły się ukazać na oddzielnej stronie www?

I ja także mam błąd choć na pewno wszystko jest dobrze zainstalowane
SQL ERROR [ mysqli ]

Data too long for column 'bbcode_uid' at row 1 [1406]

SQL

INSERT INTO phpbb_news (title, message, time, bbcode_uid, bbcode_bitfield) VALUES ('test', 'tresc', 1203363322, '1ltoqwm8', '')

BACKTRACE

FILE: includes/db/mysqli.php
LINE: 143
CALL: dbal->sql_error()

FILE: includes/acp/acp_news.php
LINE: 68
CALL: dbal_mysqli->sql_query()

FILE: includes/functions_module.php
LINE: 471
CALL: acp_news->main()

FILE: adm/index.php
LINE: 74
CALL: p_master->load_active()

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Posty: 4564
Rejestracja: 24 czerwca 2005, 13:36
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: News mod

Post autor: daroPL » 18 lutego 2008, 21:25

Wykonaj zapytanie SQL w phpMyAdmin'ie:

Kod: Zaznacz cały

ALTER TABLE phpbb_news CHANGE bbcode_uid bbcode_uid varchar(8);

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Posty: 2174
Rejestracja: 14 maja 2005, 17:43
Lokalizacja: JAWORZNO
Kontakt:

Re: News mod

Post autor: mateusz » 18 lutego 2008, 21:35

Cz3rstwy pisze:A czy jest możliwość przerobienia odrobinę skryptu by newsy z forum mogły się ukazać na oddzielnej stronie www?

zobacz jaki kod jest dodawany w pliku index.php
inna strona oczywiscie musi mieś połączenie z baża danych z forum. etdy ten kod w większym lub mniejszym stopniu modyfikowany dodajesz gdzie indziej. Najważniejsze to zapytanie sql pobierające dane i przerabianie bbcode bo będą się krzaczki wyświetlać bez przerabianie bbcode.

powiedzx coś wiecej albo wstaw czysty kod z pliku index.php i rozwiazuj pojawiające się błędy. :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Cz3rstwy
Posty: 4
Rejestracja: 18 lutego 2008, 18:41

Re: News mod

Post autor: Cz3rstwy » 19 lutego 2008, 07:38

Dodawanie newsów już działa po tym zapytaniu SQL, tylko nie wiem czemu nie pojawiają się na głównej stronie forum.. Dołączyłem w razie czego spakowane i z edytowane pliki, może tam popełniłem błąd, ale nie jestem pewien.
Załączniki
edycja.zip
(13.3 KiB) Pobrany 391 razy

Zablokowany