Forum padło po włączeniu mChat-a

Pomoc przy instalacji i konfiguracji rozszerzeń do phpBB 3.3.x.. Dyskusje na ich temat oraz baza dodatków i spolszczeń.
Prezes22
Posty: 12
Rejestracja: 21 kwietnia 2021, 09:34
Lokalizacja: Łódź

Forum padło po włączeniu mChat-a

Post autor: Prezes22 » 07 maja 2021, 21:56

Witajcie,
Może ktoś spotkał się z podobnym problemem. Mam forum w wersji phpBB 3.3.3. Dograłem na serwer rozszerzenie mChat w wersji 2.1.4. Udało się ten dodatek włączyć, ale skonfigurować - już nie. Wyskakuje biały ekran, podobnie jak próba logowania na forum. Tzn. bez logowania strona główna forum się otwiera, ale po próbie logowania jest biały ekran.
Jak można przywrócić stronę forum z powrotem do działania?

traf
Posty: 30
Rejestracja: 22 września 2019, 12:56

Re: Forum padło po włączeniu mChat-a

Post autor: traf » 07 maja 2021, 22:32

Trzeba wyłączyć rozszerzenie z poziomu bazy danych.
Szukasz {prefiks}_ext (najczęściej phpbb_ext).
W tej tabeli znajdujesz dmzx/mchat i edytujesz ten wiersz zamieniając w kolumnie ext_active 1 na 0
Zapisujesz zmianę i wchodzisz na serwer.
Usuwasz wszystko z katalogu /cache i forum działa :D

Prezes22
Posty: 12
Rejestracja: 21 kwietnia 2021, 09:34
Lokalizacja: Łódź

Re: Forum padło po włączeniu mChat-a

Post autor: Prezes22 » 08 maja 2021, 00:17

@traf - wielkie dzięki, uratowałeś świat. Forum wstało, a nawet już chodzi 🥳
Problem jednak nie daje mi spokoju, bo ta wersja mChat-a powinna chodzić z phpBB 3.3.3. Jutro będę dalej kombinować, może jest jakaś lepsza alternatywa dla tego mChata...

traf
Posty: 30
Rejestracja: 22 września 2019, 12:56

Re: Forum padło po włączeniu mChat-a

Post autor: traf » 08 maja 2021, 11:42

Próbuj usunąć dane i instalować jeszcze raz (w zakładce Dostosowanie przy raz zainstalowanych rozszerzeniach jest opcja właśnie usunięcia danych).
Pozostaje też kwestia stylu- jeśli masz prosilver, to niewiele można zrobić, ale jeśli inny, to trzeba sprawdzić, czy na pewno jest do tej wersji skryptu.
Jeśli masz inny styl, niż prosilver, to warto dodać dla niego ustawienia w rozszerzeniu (/ext/dmzx/mchat/styles/).

Prezes22
Posty: 12
Rejestracja: 21 kwietnia 2021, 09:34
Lokalizacja: Łódź

Re: Forum padło po włączeniu mChat-a

Post autor: Prezes22 » 08 maja 2021, 19:35

Aktualizacja: za radą @traf usunąłem dane i ponownie włączyłem to rozszerzenie. Ku mojemu zadowoleniu tym razem się udało. Nie mam pojęcia czemu tak się stało, może to usunięcie cache po drodze pomogło - w każdym razie teraz jest ok. 8-)
Jeszcze raz - wielkie podziękowanie dla @traf.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozszerzenia”