Dodanie własnej nawigacji/edytowanie overall_header ?

Dyskusje na temat modyfikowania i tworzenia stylów do phpBB 3.2.x oraz spraw związanych z szablonami, motywami i zestawami obrazków.
Argi
Posty: 3
Rejestracja: 25 grudnia 2017, 21:24

Dodanie własnej nawigacji/edytowanie overall_header ?

Post autor: Argi » 25 grudnia 2017, 21:47

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę dodać w jakiś sposób w którymś z HTML swoją belkę nawigacji którą ostyluję w osobnym pliku CSS ?
Co mam na myśli:
Chcę dodać w jakimś HTML jakiś DIV NAV lub cokolwiek i ostylować go jak będę chciał.
Ewentualnie czy mogę dodać jakiś linka za "Strona główna" np:
"Strona Główna | Portal | YouTube"

Próbowałem edytować HTML dodając do overall_header /navbar_header :

Kod: Zaznacz cały

<li data-last-responsive="true">
			<a href="/argigames/phpBB-3.2.1/phpBB3/app.php/help/faq" rel="help" title="Często zadawane pytania" role="menuitem">
				<i class="icon fa-question-circle fa-fw" aria-hidden="true"></i><span>FAQ</span>
			</a>
		</li>
lub:

Kod: Zaznacz cały

<li><a href="przykładowy adres do portalu">Portal</a></li>
Po edytowaniu kodu przez edytor w google chrome efekty były widoczne, a po zrobieniu tego samego w edytorze zapisaniu i wrzuceniu na serwer (lokalny-pracuję na xampp) nie zauważyłem żadnych zmian.


Czy edycja hedera jest możliwa ? Jeśli tak to które pliki muszę edytować - proszę o jakiś przykład.

Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Dodanie własnej nawigacji/edytowanie overall_header ?

Post autor: Aviator » 26 grudnia 2017, 12:07

Po zmianach wyczysciles folder cache?
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

Argi
Posty: 3
Rejestracja: 25 grudnia 2017, 21:24

Re: Dodanie własnej nawigacji/edytowanie overall_header ?

Post autor: Argi » 26 grudnia 2017, 20:08

Aviator pisze:
26 grudnia 2017, 12:07
Po zmianach wyczysciles folder cache?
Wyczyscilem przez panel administratora, co dziwne dopiero dziś zadziałało szukałem po innych forach i spróbowałem zrobić jeszcze raz - wszystko działa.

Za to mam inne pytanie: w jaki sposób podpiąć np. "Moje style.css" ? Nie chce dopisywać do tych obecnych - jak mam to teraz zrobione.
Widziałem coś w stylesheet.css typu import... jeśli mógłbyś mi napisać gdzie wpisać na przykładzie "mojestyle.css", linie kodu i docelowy plik byłbym wdzięczny.

Co do poprzedniego problemu udało mi się z nim poradzić. A swoją drogą w jakiej ścieżce znajduje się folder cache i czy moge usunąć caly folder ?

DLA CZYTAJĄCYCH:
Wystarczy wyczyścić cache, wrócić na stronę i wcisnąć ctrl+5. U mnie działa. (Przeglądarka chrome)

wicy
Posty: 168
Rejestracja: 22 października 2010, 10:28

Re: Dodanie własnej nawigacji/edytowanie overall_header ?

Post autor: wicy » 26 grudnia 2017, 23:16

Argi pisze:
26 grudnia 2017, 20:08
Za to mam inne pytanie: w jaki sposób podpiąć np. "Moje style.css" ? Nie chce dopisywać do tych obecnych - jak mam to teraz zrobione.
Widziałem coś w stylesheet.css typu import... jeśli mógłbyś mi napisać gdzie wpisać na przykładzie "mojestyle.css", linie kodu i docelowy plik byłbym wdzięczny.
Tu już czysty html się kłania.
https://www.w3schools.com/html/html_css.asp

albo w css

Kod: Zaznacz cały

@import url(inny_plik.css);
p {
 margin: 2px;
 font: 1em arial, sans-serif;
} 
http://webmade.org/porady/osadzanie-lac ... s-html.php
_________
forgen.pl

Argi
Posty: 3
Rejestracja: 25 grudnia 2017, 21:24

Re: Dodanie własnej nawigacji/edytowanie overall_header ?

Post autor: Argi » 27 grudnia 2017, 01:46

wicy pisze:
26 grudnia 2017, 23:16
Argi pisze:
26 grudnia 2017, 20:08
Za to mam inne pytanie: w jaki sposób podpiąć np. "Moje style.css" ? Nie chce dopisywać do tych obecnych - jak mam to teraz zrobione.
Widziałem coś w stylesheet.css typu import... jeśli mógłbyś mi napisać gdzie wpisać na przykładzie "mojestyle.css", linie kodu i docelowy plik byłbym wdzięczny.
Tu już czysty html się kłania.
https://www.w3schools.com/html/html_css.asp

albo w css

Kod: Zaznacz cały

@import url(inny_plik.css);
p {
 margin: 2px;
 font: 1em arial, sans-serif;
} 
http://webmade.org/porady/osadzanie-lac ... s-html.php

Dzięki chodziło mi o dołączenie pliku CSS do 2 pliku CSS za pomocą import :)
Z dnia na dzień rozumiem coraz więcej jeśli chodzi o skrypt phpbb, pierwszy raz spotkałem się z taką budową strony, stad w przyszłości mogę mieć kilka pytań.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ