Migracja lokalna. Kopia forum na tym samym serwerze.

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.2.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i rozszerzeniami.
mpaw
Posty: 6
Rejestracja: 05 września 2019, 15:40

Migracja lokalna. Kopia forum na tym samym serwerze.

Post autor: mpaw » 07 września 2019, 12:20

Dzień dobry.

Poprawiam błędy w postach na dużym forum. Potrzebuję skopiować oryginalne forum w inną lokalizację i wprowadzać poprawki na kopii tak, by nie uszkodzić dobrych danych przez pomyłkę. Zmiany są wprowadzane przez kwerendy sql z wykorzystaniem RegExp.

Potrzebuję skopiować bazę i pliki tak, by można było wyświetlać tak skopiowane forum przez przeglądarkę i sprawdzić, czy zmiany nie zawierają błędów. Nie wiem jak to zrobić. Proszę o poradnik, krok po kroku, jak dokonać migracji bazy i plików.

Dziękuję
Michał

vader
Moderator
Posty: 912
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Migracja lokalna. Kopia forum na tym samym serwerze.

Post autor: vader » 08 września 2019, 08:08

Aby skopiować forum w inną lokalizację, to w przypadku gdy masz przygotowany już serwer i bazę danych (w obrębie jednego hostingu). To chyba najprościej będzie skopiować zawartość folderu forum/bazy danych do innego, np. kopia_forum i kopia_bazy. Wtedy na skopiowanych plikach trzeba w pliku config.php zmienić nazwę bazy danych na kopia_bazy/hasło bazy i użytkownika bazy. A w bazie danych w tabeli phpbb_config zmień odpowiednio na nowe:

cookie_domain (jeśli pod jedną domeną to nic się nie zmienia)
cookie_name (zmienić na coś powiązanego z kopią bazy, czyli phpbb_kopiaforum)
script_path(jeśli było forum.pl, a zmieniłeś na forum.pl/kopia_forum to script_path to /kopia_forum)
server_name (adres domeny, np localhost, kopiaforum.pl itp.)
server_port (80 lub 443 czy inny)

Sprawdź też czy w pliku .htaccess nie masz jakichś przekierować do oryginalnego forum.

Po wszystkim wyczyścić folder cache forum (oprócz pliku index.html i .htaccess) i wyczyścić cache przeglądarki.

Powinno działać.

Ewentualnie przejrzyj ten FAQ z phpbb.com - https://www.phpbb.com/support/docs/en/3 ... or-domain/

PS. Zawsze zrób kopię bazy danych oraz pików (plik config.php/załączniki itp)

ODPOWIEDZ