Brak polskich liter przy wysyłce testowej

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.2.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i rozszerzeniami.
czaras
Posty: 9
Rejestracja: 12 lipca 2019, 13:13

Brak polskich liter przy wysyłce testowej

Post autor: czaras » 14 lipca 2019, 10:04

W panelu ACP w General::Email Settings mamy możliwość wykonania wysyłki testowej (Send a test email). Wysyłka u mnie zadziałała, ale problem polega na tym, że w otrzymanym mailu nie ma polskich liter. Przyjrzałem się temu mailowi w pliku phpBB3\language\pl\email\test.txt i okazało się, że spośród wszystkich plików w tym katalogu jedynie ten zakodowany jest w ANSI, cała reszta kodowana jest w UTF8. Nie wiem czy to niedopatrzenie osób przygotowujących polską wersję językową, czy może celowe działanie. Nie mniej jednak dokonałem konwersji tego pliku na UTF8 i przy ponownej próbie testowej wysyłki nadal nie miałem polskich znaków. Pomyślałem, że być może zawartość tych plików w czasie instalacji trafia do bazy danych i ich aktualizacja nic już nie da. Czy ktoś na tym forum mógłby rzucić trochę świała na to zagadnienie ?

vader
Moderator
Posty: 896
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Brak polskich liter przy wysyłce testowej

Post autor: vader » 14 lipca 2019, 12:04

Pobierz paczkę z polskim tłumaczeniem i zobacz jakie maja kodowanie - podmień pliki. Pamiętam, że któryś użytkownik też miał taki problem.

ODPOWIEDZ