Nazwa pliku pod obrazkiem w poście

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.2.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i rozszerzeniami.
Agusiamal
Posty: 4
Rejestracja: 10 kwietnia 2018, 17:35

Nazwa pliku pod obrazkiem w poście

Post autor: Agusiamal » 10 kwietnia 2018, 17:45

Jestem totalnym laikiem, jeśli chodzi o skrypt phpbb (jakikolwiek inny też). Staram się szukać odpowiedzi w google i różnych forach, jednak nigdzie nie znalazłam takiego problemu. Otóż przy dołączaniu obrazka z komputera w poście (za pomocą opcji - wstaw w tekst) pojawia się nazwa pliku pod obrazkiem. Czy jest możliwe pozbycie się tej nazwy? Nasze forum bazuje na wklejanych zdjęciach i te nazwy plików mocno przeszkadzają, jeżeli zdjęcia są ilustracjami do opowiadania. Załączam screen z zaznaczeniem, o co mi chodzi.
Nazwa.jpg
(308.03 KiB) Pobrany 26 razy

vader
Moderator
Posty: 744
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Nazwa pliku pod obrazkiem w poście

Post autor: vader » 10 kwietnia 2018, 19:02

Cześć,

Na serwerze edytuj plik stylu attachment.html

Znajdź i usuń w nim fragment

Kod: Zaznacz cały

<dd>{_file.DOWNLOAD_NAME} ({_file.FILESIZE} {_file.SIZE_LANG}) {_file.L_DOWNLOAD_COUNT}</dd>
Odśwież cache (bufor)

Awatar użytkownika
lopoto
Posty: 80
Rejestracja: 04 grudnia 2014, 01:26

Re: Nazwa pliku pod obrazkiem w poście

Post autor: lopoto » 11 kwietnia 2018, 00:43

Zainstaluj sobie ten dodatek ( https://github.com/VSEphpbb/lightbox ),

to bedziesz mial do wyboru te opcje , bez zadnej recznej ingerencji w phpbb ( bo po kazdym update , bedziesz musial to robic )
Capture.PNG
(17.64 KiB) Pobrany 34 razy

Agusiamal
Posty: 4
Rejestracja: 10 kwietnia 2018, 17:35

Re: Nazwa pliku pod obrazkiem w poście

Post autor: Agusiamal » 13 kwietnia 2018, 10:56

Serdecznie dziękuję za pomoc.

Teraz zauważyłam, że moje pytanie znajduje się w kategorii 3.1.x a ja mam skrypt w wersji 3.2.2. Jeśli to nie problem, to proszę o przeniesienie do właściwego działu.

I mam jeszcze jedno pytanie, więc zadam je tutaj. Nie chcę mnożyć tematów.

Czy jest jakieś rozszerzenie lub możliwość edycji skryptu, aby w wersji phpBB 3.2.2 można było przyznać użytkownikowi kilka rang? Znalazłam jakieś rozszerzenia ale ich instrukcje są dla mnie nieczytelne a naprawdę boję się eksperymentować.
Ostatnio zmieniony 13 kwietnia 2018, 11:14 przez vader, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesione do subforum 3.2.x

vader
Moderator
Posty: 744
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Nazwa pliku pod obrazkiem w poście

Post autor: vader » 13 kwietnia 2018, 11:15

Temat był poruszany, chyba nie ma takiego rozwiązania - http://www.phpbb.pl/forum/viewtopic.php?t=18061

Agusiamal
Posty: 4
Rejestracja: 10 kwietnia 2018, 17:35

Re: Nazwa pliku pod obrazkiem w poście

Post autor: Agusiamal » 14 kwietnia 2018, 11:37

No i teraz mam zonka... Nic nie zmieniałam w tych rangach. Ustawiałam tylko dodatkowe kody BBcodes i nic mnie nie wyrzuciło z forum, mogłam normalnie sprawdzać jak to wygląda. Odeszłam na jakiś czas od komputera i teraz nie mogę się zalogować.

Jak robię zaloguj, to otwiera się normalnie strona i dalej nie jestem zalogowana. Nie mam dostępu do forum poza ftp i nie mam zielonego pojęcia, co się stało. Inni użytkownicy też nie mogą się zalogować, wyrzuca im jakiś błąd operacji...

Miałby ktoś jakiś pomysł, co mogłam skopać?

vader
Moderator
Posty: 744
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Nazwa pliku pod obrazkiem w poście

Post autor: vader » 14 kwietnia 2018, 12:43

Jakie BBCode wprowadziłaś? Jaki jest błąd?

Piszę po raz kolejny: podawajcie jak najwięcej informacji o błędzie. Nikt z nas nie jest wróżka i bez tych danych tylko może się domyślić ;)

Agusiamal
Posty: 4
Rejestracja: 10 kwietnia 2018, 17:35

Re: Nazwa pliku pod obrazkiem w poście

Post autor: Agusiamal » 14 kwietnia 2018, 17:52

Przepraszam. Dodawałam kody na wyrównanie i wyśrodkowanie tekstu w postach z tej strony: https://www.phpbb.com/support/docs/en/3 ... in-phpbb3/

Nie wiem, o co chodziło. Na pewno nie o to, bo w momencie gdy to robiłam, sprawdzałam za każdym razem na stronie forum w otwartym do pisania oknie.

Myślę, że jednak miało to związek z ciasteczkami (cookies) ale nie przeglądarki a witryny albo i serwera... Po kilku godzinach wszystko wróciło do normy.

Forum dostępne jest pod dwoma adresami. Główna domena to: simtopia.pl a thesimsforum.pl jest aliasem do głównej domeny. Na głównej domenie logowanie nie było możliwe, na aliasie tak... W ustawieniach witryny jako domenę dla ciasteczek widnieje simtopia.pl

Problemem jest to, że pierwotnie (na samiuteńkim początku) forum stało na domenie simsowo.pl po czym zawartość katalogu na ftp została przekopiowana na domenę simtopia.pl... Żadnych innych zmian w plikach nie dokonywałam. Od tamtej pory forum działało bezproblemowo ale nie wiem, czy mogę bezpiecznie usunąć zawartość z katalogu pierwotnego. Nie wiem, czy baza danych mysql jest przypisana do serwera czy do pierwotnej domeny...

Przepraszam, wiem, że piszę chaotycznie ale jak pisałam w pierwszym poście ze skryptem forum pierwszy raz miałam do czynienia dwa tygodnie temu... Uczę się każdego dnia z duszą na ramieniu, że nic nie zepsuję.

Co do problemu z logowaniem - samoistnie się naprawił, bo ja nie zdołałam nic zrobić poza zalogowaniem się z aliasu i pooglądaniem sobie ustawień.

ODPOWIEDZ