Kto jest online

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.2.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i rozszerzeniami.
wicy
Posty: 158
Rejestracja: 22 października 2010, 10:28

Kto jest online

Post autor: wicy » 06 sierpnia 2017, 16:48

W 3.2.1 źle jest tworzona ścieżka do profilu userów podawanych na dole strony jako obecnych na forum.
Podawana jest ścieżka główna, gdy forum stoi w podkatalogu,. Wszystkie inne odnośniki są OK.
Jak to poprawić?
_________
forgen.pl

wicy
Posty: 158
Rejestracja: 22 października 2010, 10:28

Re: Kto jest online

Post autor: wicy » 27 sierpnia 2017, 11:46

To była wina rozszerzenia AJAX Userinfo.
_________
forgen.pl

biznes-broker.com
Posty: 10
Rejestracja: 21 listopada 2017, 20:24

Re: Kto jest online

Post autor: biznes-broker.com » 22 listopada 2017, 00:08

Odświeżam
Jak to naprawiłeś? mam na dole puste pole i statystyki niewidoczne, nie wiem czy to to samo co przedstawiłeś czy pisałeś o czymś innym..
Możesz napisać dokładną ścieżkę i rozwiązanie problemu? Sam nie mam bladego pojęcia o kodach i php a do tej pory jakoś tam daje rade poświęcając mnóstwo czasu na czytanie dlatego będę wdzięczny za pomoc.

wicy
Posty: 158
Rejestracja: 22 października 2010, 10:28

Re: Kto jest online

Post autor: wicy » 27 listopada 2017, 08:20

Twój problem najpewniej leży w błędach stylu. Właściwie nie tyle w błędach, co w niekompletnym kodzie stylu, nie uwzględniającym statystyk.
Doinstaluj sobie standardowy styl i zobacz, czy podobnie nie wyświetla wszystkich informacji. Jeśli wyświetla, to masz jasną odpowiedź gdzie leży błąd.
Ja stylami się nie zajmuję - pretensje do twórców.
_________
forgen.pl

biznes-broker.com
Posty: 10
Rejestracja: 21 listopada 2017, 20:24

Re: Kto jest online

Post autor: biznes-broker.com » 28 listopada 2017, 00:57

Można powiedzieć że rozwiązałeś problem. Na standardowym prosilver wszystko jest jak należy. Jest tylko mały kłopot.... Ani trochę nie znam się na kodowaniu, i można powiedzieć że z komputera to umiem się na pocztę zalogować i tyle... Może głupie pytanie ale czy jestem w stanie skopiować jakieś linie z prosilvera czy raczej trzeba je napisać pod mój styl jakim jest "myInvision" ?

vader
Moderator
Posty: 384
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Kto jest online

Post autor: vader » 28 listopada 2017, 08:24

Nie jestem pewien czy to pomoże, ale zaloguj się do panelu Administratora > Ogólne > Serwer i zaznacz Zezwalaj na przepisywanie adresów URL: TAK

Odśwież styl: Ogólne > Wyczyść bufor i odśwież przeglądarkę przy pomocy ctrl + F5

wicy
Posty: 158
Rejestracja: 22 października 2010, 10:28

Re: Kto jest online

Post autor: wicy » 28 listopada 2017, 09:56

biznes-broker.com pisze:
28 listopada 2017, 00:57
Można powiedzieć że rozwiązałeś problem. Na standardowym prosilver wszystko jest jak należy. Jest tylko mały kłopot.... Ani trochę nie znam się na kodowaniu, i można powiedzieć że z komputera to umiem się na pocztę zalogować i tyle... Może głupie pytanie ale czy jestem w stanie skopiować jakieś linie z prosilvera czy raczej trzeba je napisać pod mój styl jakim jest "myInvision" ?
Gdybyś przyjrzał się plikowi stylu (html), zaobserwował jego konstrukcję (grupy tagów div) i porównał to z takim samym plikiem stylu standardowego, to mógłbyś przepisać linię ze standardu do innego stylu. Html to tylko forma do prezentowania danych "uformowanych" przez skrypty php forum, więc z dopisaniem brakujących zmiennych do html'a nie ma problemu. Problem tylko z ubraniem tego w układ tagów spójny z szablonem i stylowaniem css.
_________
forgen.pl

biznes-broker.com
Posty: 10
Rejestracja: 21 listopada 2017, 20:24

Re: Kto jest online

Post autor: biznes-broker.com » 28 listopada 2017, 15:34

vader pisze:
28 listopada 2017, 08:24
Nie jestem pewien czy to pomoże, ale zaloguj się do panelu Administratora > Ogólne > Serwer i zaznacz Zezwalaj na przepisywanie adresów URL: TAK

Odśwież styl: Ogólne > Wyczyść bufor i odśwież przeglądarkę przy pomocy ctrl + F5
Niestety nie przyniosło efektów.

Co do rady @wicy to będę próbował, o ewentualnych efektach poinformuje jeśli w ogóle mi się uda. Nie muszę pobierać i wgrywać plików bo wszystko robię z poziomu FTP więc o tyle mam łatwiej. Oczywiście kopia zostanie zrobiona wyprzedzając sugestie ;)

biznes-broker.com
Posty: 10
Rejestracja: 21 listopada 2017, 20:24

Re: Kto jest online

Post autor: biznes-broker.com » 28 listopada 2017, 18:01

Proszę o połączenie.

Nie zrobiłem tego i finalnie zmieniłem styl, dla mnie dużo łatwiej.
W pliku stopki (overall_footer) stylu znalazłem takie linie z Errorem AJAXa. W tym samym pliku subsilver są te same linie jak niżej. Nie wiem czy komuś coś to rozjaśni, może nie ma to wpływu ale chyba errorów żadnych nie powinno być..
Linie od 23 do 32

Kod: Zaznacz cały

<div id="darkenwrapper" data-ajax-error-title="{L_AJAX_ERROR_TITLE}" data-ajax-error-text="{L_AJAX_ERROR_TEXT}" data-ajax-error-text-abort="{L_AJAX_ERROR_TEXT_ABORT}" data-ajax-error-text-timeout="{L_AJAX_ERROR_TEXT_TIMEOUT}" data-ajax-error-text-parsererror="{L_AJAX_ERROR_TEXT_PARSERERROR}">
	<div id="darken">&nbsp;</div>
</div>

<div id="phpbb_alert" class="phpbb_alert" data-l-err="{L_ERROR}" data-l-timeout-processing-req="{L_TIMEOUT_PROCESSING_REQ}">
	<a href="#" class="alert_close"></a>
	<h3 class="alert_title">&nbsp;</h3><p class="alert_text"></p>
</div>

vader
Moderator
Posty: 384
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Kto jest online

Post autor: vader » 28 listopada 2017, 20:11

Zakładam, że są to pozostałości po źle odinstalowanym Ajax chat?

biznes-broker.com
Posty: 10
Rejestracja: 21 listopada 2017, 20:24

Re: Kto jest online

Post autor: biznes-broker.com » 28 listopada 2017, 20:35

Faktycznie odinstalowywałem Ajax'a ale wydawało mi się że dobrze to zrobiłem..
PA->Dostosowywanie->Wyłącz->Usuń dane
Następnie wykasowałem wszystkie pliki z /phpbb/ext w którym był Ajax wraz z plikami zip.
Jednocześnie w związku ze zmianą tego stylu zauważyłem że inna modyfikacja zaczeła działać a z którą wcześniej miałem problem. Chodzi o cmBB do publikowania artykułów który na stylu myInvision był ale nie było możliwe napisanie artykułu z opublikowaniem ponieważ edytor nie miał wszystkich funkcji i "guzik" zapisz nie działał.

wicy
Posty: 158
Rejestracja: 22 października 2010, 10:28

Re: Kto jest online

Post autor: wicy » 28 listopada 2017, 22:42

biznes-broker.com pisze:
28 listopada 2017, 18:01
Nie zrobiłem tego i finalnie zmieniłem styl, dla mnie dużo łatwiej.
W pliku stopki (overall_footer) stylu znalazłem takie linie z Errorem AJAXa. W tym samym pliku subsilver są te same linie jak niżej. Nie wiem czy komuś coś to rozjaśni, może nie ma to wpływu ale chyba errorów żadnych nie powinno być..
Linie od 23 do 32

Kod: Zaznacz cały

<div id="darkenwrapper" data-ajax-error-title="{L_AJAX_ERROR_TITLE}" data-ajax-error-text="{L_AJAX_ERROR_TEXT}" data-ajax-error-text-abort="{L_AJAX_ERROR_TEXT_ABORT}" data-ajax-error-text-timeout="{L_AJAX_ERROR_TEXT_TIMEOUT}" data-ajax-error-text-parsererror="{L_AJAX_ERROR_TEXT_PARSERERROR}">
	<div id="darken">&nbsp;</div>
</div>

<div id="phpbb_alert" class="phpbb_alert" data-l-err="{L_ERROR}" data-l-timeout-processing-req="{L_TIMEOUT_PROCESSING_REQ}">
	<a href="#" class="alert_close"></a>
	<h3 class="alert_title">&nbsp;</h3><p class="alert_text"></p>
</div>
Błąd myślowy :D
To co w html opisane jest jako error WCALE nie jest wynikiem błędu ajaxa! Zmienne jak L_AJAX_ERROR_TITLE przybiorą wartość dopiero wtedy, gdy jakiś błąd się pojawi. Normalnie są puste i nie wyświetlają już w kodzie źródłowym nic.
BTW. Też mam te linie :)
A wracając do statystyk, szukaj ich raczej w index_body.thml, viewforum_body, viewtopic_body.

Kod: Zaznacz cały

<!-- IF S_DISPLAY_ONLINE_LIST -->
	<div class="stat-block online-list">
		<!-- IF U_VIEWONLINE --><h3><a href="{U_VIEWONLINE}">{L_WHO_IS_ONLINE}</a></h3><!-- ELSE --><h3>{L_WHO_IS_ONLINE}</h3><!-- ENDIF -->
		<p>
			<!-- EVENT index_body_block_online_prepend -->
			{TOTAL_USERS_ONLINE} ({L_ONLINE_EXPLAIN})<br />{RECORD_USERS}<br /> 
			<!-- IF U_VIEWONLINE -->
				<br />{LOGGED_IN_USER_LIST}
				<!-- IF LEGEND --><br /><em>{L_LEGEND}{L_COLON} {LEGEND}</em><!-- ENDIF -->
			<!-- ENDIF -->
			<!-- EVENT index_body_block_online_append -->
		</p>
	</div>
<!-- ENDIF -->
_________
forgen.pl

ODPOWIEDZ